News

Diana Șoșoacă a câștigat despăgubiri de peste 600.000 de euro de la statul român, pentru un teren confiscat de comuniști

Diana Șoșoacă dă o lovitură financiară de proporții. Senatoarea este pe cale să intre în posesia unei moșteniri uriașe.
03.03.2023 | 09:33
Diana Sosoaca a castigat despagubiri de peste 600000 de euro de la statul roman pentru un teren confiscat de comunisti
Diana Sosoaca a câștigat despăgubiri de peste 600.000 de euro în instanță / Foto: Hepta / Mediafax Foto / Alexandru Dobre
ADVERTISEMENT

Familia Dianei Șoșoacă a câștigat procesul în care a solicitat despăgubiri de milioane de lei de la Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor. Senatoarea este moștenitoarea unui teren situat pe DN1, în localitatea Otopeni, moștenit de la bunica ei pe cale maternă.

Terenul Dianei Șoșoacă se află în Otopeni, cu ieșire la DN1

Diana Șoșoacă, mama ei și alte două rude urmează să primească despăgubiri în valoare de 602.910 euro, aproape 3 milioane de lei, ca urmare a unei hotărâri a Tribunalului Ilfov. Decizia nu este definitivă și a fost atacată atât de CNCI cât și de familia Dianei Șoșoacă.

ADVERTISEMENT

Despăgubirile reprezintă măsuri compensatorii pentru un teren în suprafață de 7.700 mp situat în orașul Otopeni, chiar pe șoseaua București-Ploiești, care a fost preluat abuziv în timpul regimului comunist, de la bunica maternă a senatoarei. Terenul se află, în prezent, în proprietatea Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Mașini și Instalații destinate Agriculturii și Industriei Alimentare.

Proprietatea nu mai poate fi retrocedată în natură, din cauza unor construcții edificate de-a lungul timpului. În schimb, statul român era obligat printr-o decizie civilă, încă din anul 2014, să emită o propunere pentru măsuri reparatorii.

ADVERTISEMENT

Despăgubirile ar fi trebuit acordate încă din 2014

Pe 31 octombrie 2014, Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților a răspuns că nu dispune de ”bunuri sau servicii ce pot fi acordate în compensare pentru imobilul teren menționat”, așa că a propus acordarea unor despăgubiri conform legii.  Dosarul a ajuns la Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, care avea obligația legală să-l soluționeze în decurs de maxim 60 de luni, lucru care nu s-a întâmplat.

”Întrucât pârâta Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor nu a soluționat dosarul administrativ, reclamanții s-au adresat instanței de judecată, care potrivit textelor citate, trebuie să se pronunțe doar asupra măsurilor compensatorii cuvenite pentru parte din imobilul care nu a fost restituit în natură, întrucât s-a statuat deja de către instanțele judecătorești asupra existenţei şi întinderii dreptului.

ADVERTISEMENT

Există așadar autoritate de lucru judecat asupra acestor aspecte, care nu se mai impun a fi analizate, singura chestiune rămasă nesoluționată fiind aceea a acordării de măsuri compensatorii pentru imobilul teren în suprafață de 7700 mp situat în Otopeni, Calea Bucureștilor”, se arată în motivarea consultată de FANATIK.

Valoarea stabilită de expertul judiciar, sub prețul zonei

Practic, instanța nu a avut decât să stabilească valoarea compensațiilor, iar în acest sens a apelat la un expert judiciar.

ADVERTISEMENT

”Prin urmare, instanța va avea în vedere destinația terenului ca fiind curți construcții-ocupat, astfel că va acorda despăgubiri în cuantum de 602.910 euro prin raportare la Grila notarilor publici aferentă anului 2021, valoare care ₋ raportat la cursul euro-leu de la data efectuării expertizei, curs indicat de expert de 4,9204 lei ₋ este de 2.966.558 lei (puncte)”, se mai arată în motivare.

Evaluatorul a stabilit valoarea despăgubirilor la mai puțin de 80 euro/mp, mult sub valoarea de piață a zonei. Decizia instanței nu a mulțumit-o pe Diana Șoșoacă, aceasta înaintând o contestație, înregistrată la Curtea de Apel București în prima parte a lunii februarie.

Din ce familie se trage Diana Șoșoacă

Diana Șoșoacă are 47 de ani și este fiica medicului Alice Florescu Bleotu. Părinții senatoarei au divorțat când Diana avea o vârstă fragedă, iar aceasta a fost crescută de mamă.

Pe de altă parte, Diana Șoșoacă a povestit că bunicii ei paterni provin din Macedonia, de unde provin atât numele de Iovanovici, cât și caracterul patriotic. ”Bunicul meu a luptat în al Doilea Război Mondial, la Cotul Donului. Un om care a iubit ţara enorm de mult. Am o mătuşă care a fost închisă pentru că a luptat împotriva regimului comunist”, a povestit Diana Șoșoacă.

ADVERTISEMENT