News

Diana Șoșoacă a „stabilit” data când va anexa nordul Bucovinei și Bugeacul. Ucrainenilor li se va spune cu un an înainte

Senatoarea independentă Diana Șoșoacă a depus un proiect de lege cel puțin straniu care ar „reglementa” anexarea unor teritorii din Ucraina.
21.03.2023 | 15:01
Diana Sosoaca a stabilit data cand va anexa nordul Bucovinei si Bugeacul Ucrainenilor li se va spune cu un an inainte
Diana Șoșoacă cere anexarea de către România a unor teritorii din Ucraina/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Extravaganța legislativă a parlamentarilor români este dusă la un nou nivel de către senatoarea Diana Șoșoacă ce a depus un proiect de lege la Senat prin care România ar urma să anexeze teritorii care i-au aparținut în perioada interbelică și care acum fac parte din Ucraina. După Șoșoacă, anexarea s-ar face cu o simplă lege cu trei articole care prevede și anul anexării, 2027, ucrainenii urmând să fie notificați cu un an înainte că trebuie să-și ia tălpășița din pământurile râvnite de senatoare.

Diana Șoșoacă schimbă granițele cu un simplu articol de lege

După Vladimir Putin, Ucraina s-a ales cu un dușman și mai redutabil, Diana Șoșoacă, aceasta neavând nevoie de tancuri și rachete, fiindu-i suficient un proiect de lege cu trei articolașe ca să pună mâna pe teritorii aparținând vecinicilor noștri de la nord și est. Prevederile acestora ar face din anexare o simplă formalitate birocratică prin care câteva milioane de oameni trec de sub oblăduirea unui stat sub a celui vecin, fără să fie întrebați de nimeni ce vor.

ADVERTISEMENT

Practic, Șoșoacă introduce trei noi articole pe lângă articolul unic al Legii 129/1997 prin care a fost ratificat Tratatul cu privire la relațiile de bună vecinătate şi cooperare dintre România şi Ucraina, încheiat pe 2 februarie 1997. Primul articol al proiectului lui Șoșoacă stipulează următoarele: „În temeiul art. 27 din Tratat, acesta va fi denunțat de partea română în anul 2027, cu respectarea termenului de încunoștințare de cel puțin un an înainte de expirarea perioadei de valabilitate.

Anul 2027 nu este ales tocmai la întâmplare, deoarece articolul invocat din tratat prevede că valabilitatea acestuia este de 10 ani, urmând a fi înnoit automat pe intervale de 5 ani, dacă una dintre părți nu va încunoștința în scris cealaltă parte contractantă despre intenția sa de a-l denunța, cu cel puţin un an înainte. În consecință, România nu ar putea denunța tratatul decât peste patru ani, cel mai devreme.

ADVERTISEMENT

Însă aparentul respect al Dianei Șoșoacă pentru normele de drept internațional se duce pe copcă odată cu articolul următor al proiectului de lege care prevede sec că „România anexează teritoriile istorice care i-au aparținut, respectiv nordul Nordul Bucovinei, Herța, Bugeacul (Cahul, Bolgrad, Ismail), Maramureșul istoric și Insula Șerpilor.” În frenezia sa anexionistă, Șoșoacă nu a menționat nimic despre ce ar trebui făcut dacă ucrainenii ar avea niscaiva obiecții. În fine, ultimul articol pune inclusiv în sarcina Organizației Națiunilor Unite să ne aducă teritoriile înapoi: „După adoptarea prezentei legi și publicarea în Monitorul Oficial vor fi notificate autoritățile competente, inclusiv ONU, pentru aducerea la îndeplinire a dispozițiilor legii.

„România trebuie să spună Ucrainei ce are de făcut”

În expunerea de motive, senatoarea susține că tratatul din 1997 trebuie anulat întrucât este „cel mai mare act de trădare” de după 1997, România acceptând oficial pierderile teritoriale suferite după Pactul Ribbentrop – Molotov. Șoșoacă acuză Ucraina că duce o politică de deznaționalizare a românilor care trăiesc pe teritoriul său, deși țara noastră acordă drepturi largi minorităților. „Aceste idei sunt subliniate în volumul „Apel pentru România Mare”, semnat de Marius Marinescu, Liliana Cojocaru, Mihai Mitran și Bogdan Budulac. Volumul (…) conține apelul pentru refacerea României Mari, visul de aur al românilor. În acest sens, grafica cărții este realizată în foiță de aur”, spune Șoșoacă.

ADVERTISEMENT

Volumul cu foiță de aur care a impresionat-o pe Șoșoacă a apărut anul trecut, prezentarea sa pe site-ul editurii care l-a publicat indică existența unor „idei” la fel de extravagante precum cele ale senatoarei: „Trebuie să menționăm că toți marii patrioți români au fost omorâți de trădătorii de patrie. Exemplu: Tudor Vladimirescu (1821), Avram Iancu (1872), Mihai Eminescu (1889), Nicolae Iorga (1940), Nicolae Ceaușescu (1989), Corneliu Vadim Tudor (2015).” Tot în prezentarea volumului găsim un caz de „cancel culture”, aplicat imnului național: „Este rușinos faptul că, în imnul României, compus de Andrei Mureșan (muzica Anton Pann), sunt preaslăviți cuceritorul Daciei, împăratul Romei, Traian, și regele Ungariei, Matei Corvin.

Revenind la Ucraina, Diana Șoșoacă argumentează că, dacă România a ajutat militar țara vecină și a primit refugiați din calea războiului, și ucrainenii ar trebuie să ne dea ceva la schimb. „Având în vedere conflictul din Ucraina și faptul că statul român finanțează Ucraina cu tehnică militară și armament prin intermediul NATO, precum și faptul că prin România au trecut aproximativ 3 milioane de ucraineni, cerem Ucrainei să ne dea ținuturile locuite de frații noștri români”, susținea Șoșoacă, președinta „SOS România”.

ADVERTISEMENT

O țintă colaterală a furiei acesteia este Ministerul Afacerilor Externe, acuzat de trădare pentru că a sesizat Comisia de la Veneția privind nerespectarea drepturilor minorităților din Ucraina „de parcă această Comisie trebuie să îi spună Ucrainei ce are de făcut și nu noi, România.” În consecință, Șoșoacă vrea să stabilească de la București care sunt granițele Ucrainei, care în 2027 va trebui să se facă mai mică să-i facă loc Dianei Șoșoacă.

ADVERTISEMENT