Diana Iovanovici Șoșoacă a cerut oficial suspendarea procesului electoral pentru președinția României. Eurodeputata susține că încă nu a fost soluționat definitiv litigiul privind candidatura sa.
Solicitarea liderului Partidului SOS România a fost adresată Biroului Electoral Central (BEC) și Curții Constituționale a României (CCR). Diana Șoșoacă precizează în motivarea cererii sale o serie de presupuse abuzuri și discriminări pe care le-ar fi suferit în procesul de validare a candidaturii.
Conform documentului transmis, publicat de știripesurse.ro, Diana Șoșoacă precizează că, deși candidatura sa a fost inițial aprobată de Biroul Electoral Central, aceasta a fost ulterior contestată și respinsă printr-o decizie a Curții Constituționale.
Eurodeputata acuză CCR că și-a depășit atribuțiile prevăzute de Constituție, intervenind într-un mod care ar afecta echitatea și legalitatea procesului electoral.
Pentru a-și susține demersul, Diana Șoșoacă invocă articole din Constituția României, legislația electorală, precum și jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului. Fosta candidată la președinție mai argumentează că dreptul la un proces echitabil și egalitatea în fața legii sunt principii fundamentale care au fost încălcate în cazul său.
Pentru aceste motive, Diana Șoșoacă solicită ca alegerile să fie suspendate până la soluționarea definitivă a dosarului său aflat pe rolul Curții de Apel București.
În cazul contestației președintei SOS RO referitoare la respingerea candidaturii sale la alegerile prezidențiale, tribunalul București a constatat propria necompetență. Cum și Curtea de Apel București a constatat că nu este competentă material să judece cauza, dosarul a fost înaintat Înaltei Curți de Casație și Justiție, pentru dezlegarea conflictului negativ de competență.
„Admite excepția necompetenței materiale, invocată din oficiu. Declină competenţa de soluţionare a cauzei, în favoarea Curţii de Apel Bucureşti.
Constată ivit conflictul negativ de competență. Suspendă, din oficiu, judecata cauzei și dispune înaintarea dosarului către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în vederea soluționării conflictului”, se arată în minuta Tribunalului București.
Curtea Constituțională a respins definitiv, pe 7 octombrie, contestația Dianei Șoșoacă față de neînregistrarea candidaturii ei la alegerile prezidențiale.