News

Diana Șoșoacă, în plină frenezie anexionistă. Vrea unirea cu Moldova fără să-i întrebe pe basarabeni, dar cu binecuvântarea unui fost securist

Senatorul independent Diana Șoșoacă a depus la Parlament un proiect de lege care prevede unirea Moldovei cu România, guvernul de la Chișinău urmând să fie informat mai apoi.
31.03.2023 | 18:29
Diana Sosoaca in plina frenezie anexionista Vrea unirea cu Moldova fara sai intrebe pe basarabeni dar cu binecuvantarea unui fost securist
Un fost securist, „consultant științific” pentru anexarea Moldovei, propusă de Diana Șoșoacă/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

La mai puțin de două săptămâni după depunerea unei inițiative legislative prin care România ar fi urmat să anexeze de la ucraineni Bucovina de nord, Basarabia de sud și ținutul Herța, senatorul Diana Șoșoacă a depus un proiect de lege asemănător, ținta fiind, de această dată, Republica Moldova, care ar urma să devină parte a țării noastre printr-un simplu vot în Parlament, fără ca decidenților politici de la Chișinău să li se ceară opinia, dar bazându-se pe motivația „istorică” a unui securist.

Moldova, doar informată în ce privește unirea

Parlamentul României decide unirea României cu Republica Moldova”, stipulează sec articolul 2 al proiectului de lege depus de către Diana Șoșoacă, fără nicio referire la un eventual acord care ar trebui cerut și forului legislativ de la Chișinău. Primul articol se referă la atașamentul României față de prevederile acordului Conferinței de la Helsinki din 1977 care stipula modificarea granițelor doar pe căi pașnice, diplomatice.

ADVERTISEMENT

Autoritățile moldovene vor fi doar consultate în ce privește detaliile privind realizarea efectivă a unirii, după cum rezultă din articolul 3 al proiectului: „Parlamentul României abilitează guvernul țării să înceapă de urgență, imediat, negocieri cu autoritățile de la Chișinău pentru definitivarea unirii cu Republica Moldova.” După adoptarea legii ar urma ca Moldova, SUA, UE și NATO să fie notificate „pentru aducerea la îndeplinire a dispozițiilor legii.

Spre deosebire de proiectul care viza anexarea unor teritorii ucrainene, cel referitor la Moldova are o expunere de motive mult mai lungă, de 29 de pagini, din care cea mai mare parte este ocupată de un fel de motivare istorică care aparține lui Alexandru Amititeloaie, conferențiar la universitate particulară obscură din Iași și apoi profesor la Universitatea din Bacău, o „analiză” a politicii internaționale din secolul XX, presărată cu considerații bombastice, dar cu un conținut informativ redus.

ADVERTISEMENT

În timp ce opinia publică era anesteziată cu false garații de securitate, iar lumea diplomatică se desfăta în confortul pus la dispoziție pentru diversele acțiuni menite să creeze un climat de liniște și armonie internațională, instinctul revanșard al perdanților alimenta, la adăpostul unei ignoranțe misterioase, ura împotriva tratatelor și a noii configurații politice europene”, scrie Amititeloaie, referindu-se la negocierile diplomatice din perioada interbelică.

Mentorul lui Șoșoacă, un securist la Rădăuți

Pe lângă acest gen de considerații, istoricul amator din Iași mai comite și erori factuale. Astfel, numele ambasadorului german la Moscova, von der Schulenburg, devine „Sculenburg”. Greșeala poate fi scuzată întrucât Amititeloaie nu este istoric de profesie, ci securist. În anul 2008, el a candidat la o funcție de senator în Iași, din partea PRM astfel că CNSAS l-a verificat din oficiu privind eventuala colaborare cu Securitatea.

ADVERTISEMENT

Alexandru Amititeloaie nu a fosc turnător la Securitate, ci securist în toată legea, el având gradul de căpitan care era chiar coordonator de rețea de turnători. Amititeloaie stabilea, la sfârșitul anilor 80, ce persoane din Rădăuți trebuie puse sub urmărire, care trebuie racolate ca turnători sau care dintre delatorii locali nu livra informații interesante.

Un asemenea exemplu este dat chiar prin decizia din 2009 a Curții de Apel București care a confirmat raportul prin care CNSAS a stabilit că Amititeloaie se face vinovat acțiuni de poliție politică în timpul regimului comunist. „Persoana de sprijin, precum și membrii săi de familie nu sunt semnalați cu probleme de interes operativ privind relațiile cu străinii, apartenența la culte-secte, ci doar aspecte de căpătuială, beții, compromiterea în societate și la locul de muncă”, scria Amititeloaie într-un raport în care motiva întreruperea colaborării cu unul din turnătorii de care se ocupa.

ADVERTISEMENT

Din nefericire, activitatea lui nu era legată doar „căpătuială și beții”, în decizia Curții fiind menționate și cazuri de persoane care erau puse sub urmărire din dispoziția securistului despre care instanța a afirmat că „a întreprins acțiuni care au presupus grave imixtiuni în viața privată, încălcând astfel și dreptul la libera circulație și cel fundamental al libertății de opinie și exprimare.

Amititeloaie, spaima „viperilor”

Însă schimbarea de regim politic nu pare să-l fi afectat pe Amititeloaie, reconvertit în cadru universitar și „consilier științific” pentru proiectele elucubrante ale Dianei Șoșoacă. Amititeloaie pozează în istoric și este foarte activ în mediul online. Într-un comunicat recent al SOS România, partidul lui Șoșoacă, el este menționat ca membru al „Sfatului Înțelepților” din acest partid. Tot recent, Amititeloaie spumega într-un articol publicat în Mesagerul de Nord, intitulat „Viperile (sic!) lucrează și noi dormim”, împotriva retragerii titlului de doctor honoris causa primit de mareșalul Ion Antonescu în 1941.

De asemenea, Amititeloaie este promotor al unor teorii delirante ale conspirației, una dintre ele fiind că autoritățile din România ar fi furnizat copii rețelelor de homosexualitate pedofilă organizate de elita politică americană. Un alt exemplu este că președintele Iohannis s-ar fi angajat să bage România în războiul ruso-ucrainean, la schimb cu funcție de secretar general NATO. „Dragi români, treziți-vă! Îmi fac datoria să vă strig, DEȘTEPTAREA! Iohannis, acest sas care-i urăște genetic pe români, și-a negociat funcția la NATO cu angajamentul să bage România în război”, scria Amititeloaie pe Faccebook, în 25 ianuarie.

ADVERTISEMENT
Adrian Cristea, la momentul adevărului » Ce regret imens are după despărțirea de...
Adrian Cristea, la momentul adevărului » Ce regret imens are după despărțirea de femeia care a spus: „L-am luat pe Adi care era nimeni, nimic”
"Cea mai frumoasă femeie din România" și soțul ei au pierdut zeci de mii de euro. "A fugit din țară!"
Averea descoperită în bagajul de cală al unui bărbat, în Aeroportul Henri Coandă....
Averea descoperită în bagajul de cală al unui bărbat, în Aeroportul Henri Coandă. Românul se întorcea din Spania. FOTO
Divorț cu scandal! Soția îl amenință, după ce fotbalistul nu i-a mai dat...
Divorț cu scandal! Soția îl amenință, după ce fotbalistul nu i-a mai dat bani ca să-și cumpere apartament
VIDEO Autostrada Moldovei - prima autostradă a României pe care se lucrează integral....
VIDEO Autostrada Moldovei - prima autostradă a României pe care se lucrează integral. Autoritățile însă avertizează
Cum a fost descoperită povestea de iubire dintre profesorul de sport din Ploieşti...
Cum a fost descoperită povestea de iubire dintre profesorul de sport din Ploieşti şi adolescenta de 14 ani. Cei doi aveau o relaţie de anul trecut
Cum sunt tratați românii la o școală din Ungaria. Un vlogger din România...
Cum sunt tratați românii la o școală din Ungaria. Un vlogger din România a filmat totul VIDEO
A plătit 90.000 de euro pentru o datorie de 100 de euro. Cum...
A plătit 90.000 de euro pentru o datorie de 100 de euro. Cum s-au folosit trei români din Spania de alți patru conaționali
Ce cuplu a câștigat show-ul Power Couple de la Antena 1. Nimeni nu...
Ce cuplu a câștigat show-ul Power Couple de la Antena 1. Nimeni nu se aștepta la așa ceva
Boala care face ravagii în România. Zilnic mor 6 persoane
Boala care face ravagii în România. Zilnic mor 6 persoane
Cum arată Bianca Drăgușanu nemachiată, la 41 de ani. Imaginile fac senzație pe...
Cum arată Bianca Drăgușanu nemachiată, la 41 de ani. Imaginile fac senzație pe internet! FOTO
Mantea, probleme mari de sănătate după ce a ales Divinitatea în locul tratamentul...
Mantea, probleme mari de sănătate după ce a ales Divinitatea în locul tratamentul medicamentos pentru boala cumplită de care suferă
Transnistria nu poate fi apărată fizic decât cu „armament strategic”, adică arsenalul nuclear,...
Transnistria nu poate fi apărată fizic decât cu „armament strategic”, adică arsenalul nuclear, spune un propagandist rus
Ce a făcut Jador după descalificarea de la „Survivor All Stars”. Artistul a...
Ce a făcut Jador după descalificarea de la „Survivor All Stars”. Artistul a revenit în România