Președinta SOS România, parlamentar european, a participat la ceremonia de la Caracas, capitala Venezuelei, deși a susținut că se retrage din viața publică de teama susținătorilor lui Călin Georgescu.
Ceremonia de învestire la care a participat vineri Diana Șoșoacă marchează debutul celui de-al treilea mandat de șase ani al liderului socialist venezuelean, obținut în urma unor alegeri controversate care au avut loc în luna iulie a anului trecut.
Nicolas Maduro, un lider tot mai izolat pe scena internațională a promis în discursul său „un mandat al păcii, prosperității, egalității și al noii democrații”, jurând „pe istorie și pe viața” sa că își va respecta promisiunile.
Ceremonia la care a participat și eurodeputata SOS România s-a desfășurat la Palatul Adunării Naționale. La ceremonie au participat oficiali venezueleni importanți și lideri internaționali precum președintele cubanez Miguel Diaz-Canel. Totuși, puțini șefi de stat au participat la eveniment, dovadă a izolării internaționale a Venezuelei.
Ceremonia de învestire a lui Nicolas Maduro s-a desfășurat într-o atmosferă tensionată, autoritățile mobilizând forțe de ordine și instalând podiumuri și corturi pentru festivități.
În ciuda învestirii oficiale a lui Maduro, opoziția venezueleană continuă să conteste rezultatele alegerilor prezidențiale, denunțând fraude și reprimarea protestelor. Edmundo Gonzalez Urrutia, candidatul opoziției, a declarat recent că este „președintele ales” al Venezuelei și a refuzat să recunoască victoria lui Nicolas Maduro.â
Guvernul a anunţat că îl va aresta pe candidatul opoziţiei, dacă va reveni în ţară din exil şi a deţinut mai mulţi membri proeminenţi ai opoziţiei înainte de învestirea preşedintelui.
SUA au anunţat vineri creşterea la 25 de milioane de dolari a recompensei pe care o oferă pentru arestarea preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro și a anunţat instituirea de sancţiuni împotriva a opt oficiali venezueleni. UE și Regatul Unit au luat o măsură similară, care vizează un număr dublu de oficiali de la Caracas.
UE nu a recunoscut realegerea preşedintelui Maduro, dar nu l-a desemnat pe opozantul său Edmundo Gonzalez Urrutia drept câștigător al prezidențialelor. Parlamentul European, în schimb, a votat o rezoluţie care îl desemnează pe Gonzalez Urrutia, preşedinte legitim al Venezuelei.