Curtea Constituțională a României (CCR) a confirmat duminică că a fost depusă o contestație la decizia BEC de sâmbătă prin care a fost invalidată candidatura liderei SOS Ro, eurodeputata Diana Șoșoacă. CCR este ultima șansă pentru ca fosta senatoare, o critică a lui Călin Georgescu, să poată candida la alegerile din mai.
Diana Șoșoacă a depus duminică o contestație la Curtea Constituțională împotriva deciziei Biroului Electoral Central care sâmbătă i-a invalidat candidatura la alegerile prezidențiale, potrivit Agerpres. Rămâne de văzut care va fi decizia forului constituțional, în condițiile în care CCR a validat decizia BEC în cazul Călin Georgescu.
La fel ca în cazul invalidării candidaturii Dianei Șoșoacă, membri BEC au invocat recentele decizii CCR și în cazul lui Călin Georgescu. Totuși, în motivarea deciziei prin care a respins contestația la decizia BEC în cazul Georgescu, CCR a subliniat că invalidarea unei candidaturi nu este permanentă, lăsând deschisă posibilitatea validării de această dată a candidaturii Dianei Șoșoacă.
Sâmbătă, după ce BEC a anunțat că invalidează candidatura Dianei Șoșoacă, eurodeputata extremistă a anunțat că va ataca decizia la forul constituțional. „Noi nu mai avem o ţară, ne-am bătut joc de ea, am lăsat-o în mâna lor. Voi depune iarăşi contestaţie. (…) Voi depune plângere penală împotriva celor de la BEC, împotriva celor de la CCR, acesta este un stat stalinist”, a declarat apoi Șoșoacă.
Decizia BEC de sâmbătă, prin care a invalidat candidatura Dianei Șoșoacă, s-a bazat pe decizia CCR din luna octombrie, forul constituțional având o decizie surprinzătoare în luna octombrie prin respingerea candidaturii fostei senatoare.
„Prin Hotărârea 2 din 5 octombrie 2024, Curtea Constituţională (…) a constatat că ‘înregistrarea candidaturii doamnei Diana Iovanovici-Şoşoacă la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2024 încalcă condiţiile de eligibilitate prevăzute de dispoziţiile constituţionale (…) cu referire la valorile democraţiei, la statul de drept, la respectarea Constituţiei corelate cu garanţia politico-militară a acestora, respectiv apartenenţa României la UE şi NATO.
Statuările Curţii Constituţionale din Hotărârea nr. 2 din 5 octombrie 2024, obligatorii şi pentru Biroul Electoral Central, conduc la concluzia că, în ceea ne priveşte candidatura doamnei Diana Iovanovici-Şoşoacă, nu sunt întrunite condiţiile pentru înregistrare în cadrul acestui proces electoral”, se arată în motivarea decizie BEC.
CCR este așteptată să se pronunțe duminică seară, după ședința de la ora 17.00, având pe rol alte 13 contestaţii în ceea ce priveşte deciziile de respingere sau înregistrare a unor candidaturi.