News

Diana Șoșoacă, o ”amenințare la adresa securității naționale” a Ucrainei. Reacție dură a senatoarei: ”Caracter de stat abuziv și fascist”. Update

Ucraina pregătește sancțiuni contra senatoarei Diana Șoșoacă ”ca persoană care reprezintă o amenințare la adresa securității naționale”
24.03.2023 | 19:12
Diana Sosoaca o amenintare la adresa securitatii nationale a Ucrainei Reactie dura a senatoarei Caracter de stat abuziv si fascist Update
Diana Șoșoacă este considerată o amenințare la adresa securității Ucrainei Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT
24-03-2023
17:14

Reacție dură a senatoarei Diana Șoșoacă în acest scandal: ”Stat fascist”

Senatoarea Diana Șoșoacă a reacționat dur și a comentat ”amenințarea” Ucrainei: ”Prin acest atac mârșav la adresa mea, Ucraina își dovedește caracterul de stat abuziv și fascist. Prin această amenințare pe care Ucraina o face la adresa mea, devin de fapt solidară cu minoritatea română din Ucraina care este tratată de Kiev tot ca o amenințare la adresa statului ucrainean, motiv pentru care este desființată sistematic și programatic într-un proces de epurare etnică și de ucrainizare forțată care amintește de Germania nazistă. Cum își permite Ucraina să amenințe un senator al statului român pentru o propunere legislativă ?

De când decide Ucraina ce se întâmplă în Parlamentul României ? Este România un stat ocupat de Ucraina și noi nu am aflat ? Da, este adevărat că Ucraina este ocupant al unor teritorii românești pe care mă lupt să le readuc în sânul patriei mamă, dar de când are Kievul drept de veto asupra politicii României? Această amenințare a Ucrainei la adresa mea arată intenția acestui stat de a-i elimina și fizic pe cei care se opun politicilor naziste ale Kievului. Prin declarația MAE ucrainean, este clar că am devenit ținta numărul unu a criminalilor ucraineni.

Dar acet lucru nu face decât să confirme justețea propuinerii mele legislative de a returna României teritoriile deținute abuziv de Ucraina! De asemenea, le amintesc celor de la MAE ucrainean că prevederea mea legislativă are la bază Rezoluția Senatului SUA nr. 148, din 11 iunie 1991, adoptată de Senatul american care stipulează clar ”convingerea Senatului că Statele Unite trebuie să susțină dreptul la autodeterminare al poporului din Republica Moldova și Bucovina de Nord”. Este și Senatul SUA o amenințare la adresa securității naționale a Ucrainei? De asemenea, propunerea mea legislativă are ca bază și Declarația adoptată pe 28 noiembrie 1991 de Parlamentul României privind Referendumul din Ucraina și publicată în Monitorul Oficial al României prin care se arată că referendumul din Ucraina din 1 decembrie 1991 ”nu poate avea valabilitate în privința teritoriilor româneşti anexate abuziv de fosta U.R.S.S., teritorii care nu au aparţinut niciodată Ucrainei şi sînt de drept ale României”. Așadar, și Parlamentul României este o amenințare la adresa securității naționale a Ucrainei?”, a transmis Șoșoacă.

Reacția Kievului a fost suscitată de depunerea de către senatoarea independentă (fostă AUR) unui proiect de lege prin care România ar urma să anexeze mai multe teritorii ale Ucrainei.

Kievul pregătește sancțiuni contra Dianei Șoșoacă

Poziția Ucrainei a fost exprimată printr-o postare pe Facebook a purtătorului de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe de la Kiev, Oleg Nikolenko. Acesta spune că executivul ucrainean condamnă încercarea senatoarei Șoșoacă de a submina relațiile româno-ucrainene.

ADVERTISEMENT

”MEDIA: Senatoarea Diana Șoșoacă a depus un proiect de lege care propune anexarea unei părți din regiunea de sud a Ucrainei la România. Prin acest demers, politicianul marginalizat încearcă să ‘restabilească identitatea culturală a populației românești’.

Acesta este un exemplu clasic din manualul revanșard rusesc. Condamnăm ferm încercarea de a pune sub semnul întrebării integritatea teritorială a Ucrainei și de a submina spiritul de bună vecinătate dintre Ucraina și România.

ADVERTISEMENT

Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei inițiază impunerea de sancțiuni împotriva Dianei Șoșoacă, ca persoană care reprezintă o amenințare la adresa securității naționale”, a scris pe Facebook Oleg Nikolenko, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe de la Kiev.

Prin proiectul depus la Senat, Diana Șoșoacă propune modificarea Legii 129/1997 prin care a fost ratificat Tratatul cu privire la relațiile de bună vecinătate şi cooperare dintre România şi Ucraina, tratat încheiat la data de 2 februarie 1997, prin introducerea a trei articole noi.

ADVERTISEMENT

Ce propune Diana Șoșoacă

Primul articol al proiectului senatoarei prevede că: „În temeiul art. 27 din Tratat, acesta va fi denunțat de partea română în anul 2027, cu respectarea termenului de încunoștințare de cel puțin un an înainte de expirarea perioadei de valabilitate”.

În următorul articol, proiectul Dianei Șoșoacă prevede că: ”România anexează teritoriile istorice care i-au aparținut, respectiv nordul Nordul Bucovinei, Herța, Bugeacul (Cahul, Bolgrad, Ismail), Maramureșul istoric și Insula Șerpilor”.

ADVERTISEMENT

În fine, ultimul articol din propunerea de pusă de Șoșoacă la Senat prevede și cine ar urma să se asigure că România își primește înapoi teritoriile: ”După adoptarea prezentei legi și publicarea în Monitorul Oficial vor fi notificate autoritățile competente, inclusiv ONU, pentru aducerea la îndeplinire a dispozițiilor legii”.

ADVERTISEMENT
Tags: