Locul lăsat vacant de Diana Șoșoacă urmează a fi repartizat unui alt candidat de pe lista SOS România pentru Senat, mai precis avocatei Cosmina Cerva.
Președinta partidului SOS România consideră că în acest fel va putea reprezenta mai bine România atât pe plan european, cât și internațional.
Diana Șoșoacă își va păstra mandatul de europarlamentar „pentru a reprezenta România mai bine la nivel european și internațional”, au declarat pentru Știrile Pro TV surse apropiate președintei partidului SOS România.
Formațiunea condusă de eurodeputata româncă a obținut 40 de mandate în Parlament (12 la Senat şi 28 la Camera Deputaţilor) – 27 bărbaţi şi 13 femei.
Mandatul de europarlamentar al Dianei Șoșoacă, obținut în urma alegerilor europarlamentare din 9 iunie, a debutat tumultuos, eurodeputata fiind și sancționată după ce a făcut scandal în plenul legislativului european.
„Diana Șoșoacă, penalizată în Parlamentul European. Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, tocmai a anunţat penalizarea Dianei Şoşoacă pentru comportamentul inadecvat din şedinţa plenară din luna iulie, când a perturbat în mod repetat reuniunea Parlamentului”, a scris în octombrie Siegfried Mureşan pe pagina sa de Facebook,.
Pe 18 iulie Diana Şoşoacă a fost dată afară din plenul Parlamentului European, în timpul dezbaterii privind alegerea Ursulei von der Leyen. Atunci, Diana Şoşoacă şi-a pus botniţă și a strigat „Aţi omorât oameni” şi „Am fost votată de români”, ridicând și o icoană și spunând „In God we trust!”.
În urma acestui episod, președinta Parlamentului European a decis să o sancționeze pe Diana Șoșoacă, anunțând în ce constau sancțiunile la începutul lunii octombrie.
„În conformitate cu regulile 10 şi 183 din regulamentul de procedură şi după ce am luat notă de observaţiile membrilor vizaţi, am decis să impun o penalitate împotriva doamnei Diana Iovanovici-Şoşoacă pentru perturbarea şedinţei din 18 iulie 2024, arătând un comportament neadecvat pe durata dezbaterii (…).
Această penalitate presupune reţinerea indemnizaţiei zilnice pentru o perioadă de şapte zile şi o suspendare temporară de la participarea la activităţile din plenul Parlamentului European pentru o perioadă de 7 zile cu începere de azi, 8 octombrie 2024, fără a prejudicia dreptul domniei sale de a vota în plen şi în conformitate cu standardele de conduită.
Membra în cauză a PE a fost informată în acest sens, a formulat un apel intern la biroul competent împotriva acestei hotărâri în baza regulii de procedură nr. 184.
Biroul, în şedinţa de ieri seara (7 octombrie n.r.), a confirmat penalitatea fără a aduce atingere dreptului la apel extern care rămâne deschis membrei în cauză. Sancţiunea este de aceea considerată finală”, a declarat la acel moment Roberta Metsola, la începutul activităţilor PE, reunit în sesiune plenară la Strasbourg..