News

Diaspora, cel mai mare investitor al României. Țările dinspre care vin cei mai mulți bani

Românii din diaspora au trimis în țară peste 65 de miliarde de euro în ultimii 15 ani, potrivit datelor BNR, cei mai mulți în 2008.
04.12.2022 | 16:56
Diaspora cel mai mare investitor al Romaniei Tarile dinspre care vin cei mai multi bani
Românii din diaspora au trimis în țară peste 65 de miliarde de euro în ultimii 15 ani Foto: hepta
ADVERTISEMENT

Primele patru țări de unde românii trimit bani acasă au fost anul trecut Germania, 1,27 miliarde de euro, Marea Britanie, 1,18 miliarde de euro, Italia, cu 857 milioane de euro și Spania, cu 412 milioane de euro.

Diaspora, cel mai mare investitor al României. Țările dinspre care vin cei mai mulți bani

Date privind banii trimiși de către diaspora românească în România din 2007 până în prezent au fost furnizate de Banca Națională a României (BNR) la solicitarea jurnaliștilor Libertatea.

ADVERTISEMENT

Potrivit acestor date, care acoperă perioada 2007-2022, în anul 2008 au ajuns în România cei mai mulți bani trimiși de românii din afara granițelor – peste 6,3 miliarde de euro. Mai mult de o treime din acești bani a venit în acel an din Italia: 2,5 miliarde de euro.

În anul 2009, în plină criză economică, remiterile totale au căzut abrupt la 3,5 miliarde de euro, continuând să scadă până în 2013. În cei 14 ani care au trecut de la criza economică, nu s-a mai ajuns la valorile de dinainte de 2008.

ADVERTISEMENT

În total, arată datele BNR, diaspora românească a trimis 65,85 miliarde de euro între ianuarie 2007 și septembrie 2022.

Germania, Marea Britanie, Spania și Italia sunt țările dinspre care vin cei mai mulți bani. Dacă în prima parte a intervalului de timp analizat, Italia și Spania contabilizau cele mai mari sume trimise, pe măsură ce efectele crizei s-au făcut simțite, Germania și Marea Britanie au trecut pe primele locuri.

ADVERTISEMENT

Fenomenul este explicabil prin ceea ce se numește fenomenul de remigrație, atunci când comunitățile de migranți se mută într-o altă țară în căutarea unor condiții economice mai bune.

„Este în asentiment cu ce știm despre Spania. Scade comunitatea de imigranți de acolo. Și asta se întâmplă de prin 2009, 2010.

ADVERTISEMENT

În fiecare an vedem o scădere a numărului de imigranți de acolo care nu se întorc în România, ci remigrează în alte țări”, a explicat pentru publicația citată Anatolie Coșciug, asistent universitar la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, cercetător la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și director adjunct al Centrului pentru Studiul Comparat al Migrației.

ADVERTISEMENT
Tags:
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Japonia mănâncă mici și sarmale. Românul care le prepară: „Clienții ling farfuria“ VIDEO
Japonia mănâncă mici și sarmale. Românul care le prepară: „Clienții ling farfuria“ VIDEO
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Crima din Sibiu. Ucigaşul Florentinei se droga şi auzea voci care
Crima din Sibiu. Ucigaşul Florentinei se droga şi auzea voci care "îi spuneau ce să-i facă". Fusese internat la psihiatre, dar în zadar
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii...
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii fostul milionar în euro
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
PREȘEDINTELE implicat într-un ACCIDENT AVIATIC! Elicopterul s-a PRĂBUȘIT
PREȘEDINTELE implicat într-un ACCIDENT AVIATIC! Elicopterul s-a PRĂBUȘIT
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt,...
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt, câștigătorul de la Românii au talent 2024: ”Tu ai cele mai mari șanse”
Meghan, minciună persistentă. Dar specialiștii au dat-o de gol
Meghan, minciună persistentă. Dar specialiștii au dat-o de gol
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic,...
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic, am o mare problemă cu el. Înseamnă că în viața mea am făcut niște prostii și plătesc”
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și...
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și ar vrea ca Ucraina „să câștige în așa fel încât Rusia să nu piardă”
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu,...
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu, dar sănătos, pe care îl mânca mereu monarhul Marii Britanii