News

Diaspora, cel mai mare investitor al României. Țările dinspre care vin cei mai mulți bani

Românii din diaspora au trimis în țară peste 65 de miliarde de euro în ultimii 15 ani, potrivit datelor BNR, cei mai mulți în 2008.
04.12.2022 | 16:56
Diaspora cel mai mare investitor al Romaniei Tarile dinspre care vin cei mai multi bani
Românii din diaspora au trimis în țară peste 65 de miliarde de euro în ultimii 15 ani Foto: hepta
ADVERTISEMENT

Primele patru țări de unde românii trimit bani acasă au fost anul trecut Germania, 1,27 miliarde de euro, Marea Britanie, 1,18 miliarde de euro, Italia, cu 857 milioane de euro și Spania, cu 412 milioane de euro.

Diaspora, cel mai mare investitor al României. Țările dinspre care vin cei mai mulți bani

Date privind banii trimiși de către diaspora românească în România din 2007 până în prezent au fost furnizate de Banca Națională a României (BNR) la solicitarea jurnaliștilor Libertatea.

ADVERTISEMENT

Potrivit acestor date, care acoperă perioada 2007-2022, în anul 2008 au ajuns în România cei mai mulți bani trimiși de românii din afara granițelor – peste 6,3 miliarde de euro. Mai mult de o treime din acești bani a venit în acel an din Italia: 2,5 miliarde de euro.

În anul 2009, în plină criză economică, remiterile totale au căzut abrupt la 3,5 miliarde de euro, continuând să scadă până în 2013. În cei 14 ani care au trecut de la criza economică, nu s-a mai ajuns la valorile de dinainte de 2008.

ADVERTISEMENT

În total, arată datele BNR, diaspora românească a trimis 65,85 miliarde de euro între ianuarie 2007 și septembrie 2022.

Germania, Marea Britanie, Spania și Italia sunt țările dinspre care vin cei mai mulți bani. Dacă în prima parte a intervalului de timp analizat, Italia și Spania contabilizau cele mai mari sume trimise, pe măsură ce efectele crizei s-au făcut simțite, Germania și Marea Britanie au trecut pe primele locuri.

ADVERTISEMENT

Fenomenul este explicabil prin ceea ce se numește fenomenul de remigrație, atunci când comunitățile de migranți se mută într-o altă țară în căutarea unor condiții economice mai bune.

„Este în asentiment cu ce știm despre Spania. Scade comunitatea de imigranți de acolo. Și asta se întâmplă de prin 2009, 2010.

ADVERTISEMENT

În fiecare an vedem o scădere a numărului de imigranți de acolo care nu se întorc în România, ci remigrează în alte țări”, a explicat pentru publicația citată Anatolie Coșciug, asistent universitar la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, cercetător la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și director adjunct al Centrului pentru Studiul Comparat al Migrației.

ADVERTISEMENT
Tags: