Calificată în faza principală din Europa League, a doua competiţie continentală, în urma dublei dramatice cu LASK Linz, decise de reuşita senzaţională a lui Darius Olaru, FCSB şi-a aflat vineri următoarele adversare. Faţă de anii trecuţi, nu mai e vorba de grupe şi de meciuri tur-retur cu trei rivale, ci de confruntări într-o singură manşă cu 8 adversare diferite.
Plasată în ultima urnă valorică, ţinând cont de coeficientul european, FCSB va evolua pe teren propriu cu Manchester United (urna 1), Olympiakos (2), Midtjylland (3), şi RFS Riga (4), iar în deplasare cu Glasgow Rangers (1), PAOK Salonic (2), Qarabag (3) şi Hoffenheim (4).
”Nu ieșeau așa de bine nici dacă le puneam cu mâna. Mă înțelegi? Noi nu puteam să le alegem așa de bine. În situația asta, noi putem să intrăm în primăvara europeană chiar dacă vorbeam cu Meme că dăm de balauri și e vai de capul nostru. Totul e extraordinar, o să batem patru echipe”, a fost prima reacție a patronului Gigi Becali, la FANATIK SUPERLIGA.
Conform Transfermarkt, site-ul specializat care stabilește cotele de piață ale jucătorilor, FCSB e evaluată la 35 de milioane de euro. Dintre viitoarele adversare din Europa League, doar Qarabag din Kazahstan și RFS Riga din Letonia sunt considerate mai slabe.
Evident, cea mai puternică din punct de vedere financiar este Manchester United, o grupare a cărei cotă de piață, 874 de milioane de euro, este mult peste valoarea adunată a celorlalte adversare ale FCSB-ului. Multipli campioni în Premier League, ”diavolii” antrenaţi de olandezul Erik ten Hag au ajuns în Europa League clasându-se doar pe locul 8 în ultima ediţie de campionat, dar câştigând în schimb Cupa Angliei.
Lotul lui Manchester United e garnisit cu super-staruri internaţionale, nu mai puţin de opt fotbalişti fiind evaluaţi de Transfermarkt la cel puţin 50 de milioane de euro. Lider este portughezul Bruno Fernandes (70 de milioane de euro), căpitanul contestat al al grupării de pe Old Trafford, urmat de proaspăta achiziţie de la Bayern, fundaşul olandez De Ligt, cu 65 de milioane, tot atât ca atacantul norvegian Hojlund.
Printre vedetele de la Manchester United care vor veni la Bucureşti se mai numără în primul rând englezul Marcus Rashford, cotat la 60 de milioane de euro, care n-a fost convocat la Euro 2024, unde Anglia a pierdut finala cu Spania. Apoi mai sunt Kobbie Mainoo, o mare speranţă a fotbalului englez, evaluat la 55 de milioane, fundaşii Lisandro Martinez şi Leny Yoro, precum şi atacantul olandez Joshua Zirkzee, adus în această vară de la Bologna, ultimii trei având în dreptul lor cifra de 50 de milioane de euro pe Transfermarkt.
Reprezentantă a fotbalului german, Hoffenheim e următoarea adversară de top pentru FCSB. Diferenţa faţă de Manchester United e însă enormă în ceea ce priveşte cota de piaţă, nemţii totalizând 155 de milioane de euro. Cel mai scump jucător e anonimul pentru noi Anton Stach, mijlocaş german evaluat la 15 milioane.
Mai departe, PAOK Salonic, echipa antrenată de Răzvan Lucescu, Olympiakos şi Glasgow Rangers au cote de piaţă apropiate, între 80 şi 90 de milioane de euro, iar ”vârfurile” sunt la fel de necunoscute. Este vorba despre mijlocașul Konstantelias de la PAOK (15 milioane), fundașul portughez David Carmo de la Olympiakos (12) şi de englezul Todd Cantwell de la Rangers (8,5).
Danezii de la Midtjylland sunt şi ei peste FCSB la cota de piaţă, cu 57 de milioane de euro, iar principala ameninţare e un atacant din Guineea-Bissau, Franculino Dju, evaluat la 7,5 milioane. În schimb, Qarabag şi FPS Riga sunt cele mai abordabile adversare pentru FCSB, echipe cotate la 18, respectiv 9 milioane de euro. La ambele excelează brazilieni de mâna a doua sau chiar a treia, Juninho la kazahi (2 milioane de euro) şi Emerson Deocleciano la gruparea letonă, cu numai 900.000 pe Transfermarkt.