Reputația aspră a luptătorilor ceceni provine din secole de lupte aprige ale strămoșilor împotriva valurilor de invadatori și ocupanți. Dar cizmele de luptă ale liderului Ramzan Kadîrov provin din colecția 2019 a Prada, la un preț de aproximativ 1.580 de dolari.
Rolul lui Kadîrov în invadarea Ucrainei de către Vladimir Putin i-a adus atenția pe care și-o dorește, deși mai puțin pentru alegerile sale în materie de modă și mai mult pentru acuzații grave de crime de război și încălcări ale drepturilor omului în suburbiile Kievului și orașul-port asediat Mariupol.
În vârstă de 45 de ani, Ramzan Kadîrov a fost, de asemenea, ironizat drept „războinic TikTok” pentru postările pe rețelele de socializare în care s-a prefăcut că se află în Ucraina în timp ce rămăsese în Rusia.
Oamenii săi înarmați au fost, de asemenea, acuzați că au pus în scenă videoclipuri în care trăgeau cu armele în clădiri goale în încercarea de a părea fioroși.
Întregul spectacol, unu plin de sânge, este departe de evlavioșii ciobani musulmani, fermieri și funcționari publici care au luat armele în numele Ceceniei de-a lungul deceniilor.
„Kadîroviții au foarte puțin de-a face cu valorile cecene”, spune Christopher Swift, avocat în securitate națională și specialist în Rusia și Caucaz, citat de The Independent.
„Sunt un amalgam bizar de idei islamice foarte conservatoare din Orientul Mijlociu și devotament de sclav față de regimul Putin.”
Experții spun că ascensiunea lui Kadîrov și comportamentul extravagant sunt atât emblematice, cât și simptomatice ale valorilor distorsionate, viziunii sadice asupra lumii și luptei acerbe pentru poziție în elita politică a Rusiei.
„Se consideră un soldat al lui Putin și îl servește pe Putin și Kremlinul și pe nimeni altcineva”, spune Miro Popkhadze, fostul trimis al Ministerului Apărării al Georgiei la ONU.
„Dar el este antipatizat și de elită – oligarhi și de serviciile de securitate”, mai spune Popkhadze, cercetător la Institutul de Cercetare în Politică Externă.
„Există o luptă neoficială între ei pentru drepturi și privilegii. De aceea, folosește rețelele de socializare pentru a transmite mesajul că este acolo pentru Putin și pentru a face diferența. De aceea face mult zgomot.”
Relația dintre Kadîrov și Putin se întinde pe o durată de zeci de ani, de la momentul celui de-al doilea război cecen al Rusiei, la sfârșitul anilor 1990.
Guvernarea lui Boris Elțîn se estompează, iar cei din interiorul Kremlinului căutau să-l ridice pe Putin, pe atunci un fost agent obscur al KGB, drept succesor al său.
Este momentul în care a intervenit tatăl lui Kadîrov, Ahmat. La sfârșitul anului 1999, liderul militar și cărturarul religios, care contribuise la o înfrângere umilitoare a Rusiei în primul război cecen, a schimbat brusc tabăra, ajutând Kremlinul să zdrobească aspirațiile cecene și să întărească imaginea lui Putin ca un tip dur competent.
„Kadîrov-ii au devenit foarte importanți și foarte indispensabili”, spune Thornike Gordadze, cercetător senior la Institutul Internațional pentru Studii de Securitate și cercetător la Sciences Po din Franța.
„Faptul că Cecenia face parte din Rusia se datorează lui Kadîrov. Trupele ruse joacă un rol secundar”, adaugă Gordadze, care este și fost oficial al guvernului georgian.
Dar de la început, kadîroviții au avut o reputație legată de abuzuri și violențe înspăimântătoare, fiind catalogați mai mult tâlhari decât o forță armată disciplinată.
„Ei mergeau din casă în casă nu doar răpind oameni și luându-le proprietățile, ci și luând bani și comițând violențe sexuale”, spune Matthias van Lohuizen, un savant olandez care a fost lucrător umanitar în Cecenia la începutul anilor 2000.
Ahmat a fost ales președinte al nou-recuceritei Republicii Cecene Rusia în 2003, doar pentru a muri de mâinile foștilor săi camarazi într-un atentat cu bombă un an mai târziu.
Tânărul Kadîrov, care fusese lider de miliție, l-a adoptat imediat pe Putin ca un fel de figură paternă și a preluat funcția de președinte de îndată ce a împlinit 30 de ani în 2007.
Abilitățile sale de guvernare erau aproape inexistente, dar miliția pe care o conducea – kadîroviții – s-a specializat în uciderea și terorizarea civililor neînarmați, servind drept garda sa pretoriană extrajudiciară.
El păstrează controlul asupra Ceceniei cu o mână de fier, ajutat de ceea ce el însuși a estimat la 3,8 miliarde de dolari subvenții anuale de la Moscova.
Kadîrov a fost acuzat de o serie de asasinate, inclusiv a disidentului Boris Nemțov, o ucidere la ușa Kremlinului care i-a revoltat chiar și pe ceilalți luptători ai lui Putin.
În timpul unui interviu din 2008 pentru Los Angeles Times, lui Kadîrov părea să-i facă plăcere să-și folosească tigrul pe care îl deținea ca animal de companie pentru a-și îngrozi colecția de păsări exotice.
„O să-i fac să țipe”, a spus el.
Alex Raufoglu, jurnalist și cercetător specializat pe regiunea Caucazului, spune că liderul cecen „face cam tot ce vrea. Este înconjurat de bărbați care primesc ordine doar de la el”.
Kadîrov și miliția sa de mii de oameni au luat parte la mai multe războaie imperiale ale Rusiei post-sovietice, inclusiv în Georgia în 2008, în Ucraina în 2014 și în timpul intervenției îndelungate și continue în Siria care a început în 2015.
Dar toate aceste angajamente au fost alături de trupele rusești și împotriva dușmanilor mult mai slabi decât ei înșiși. A rămas neclar cât de bine vor lupta oamenii lui într-un război împotriva unui inamic hotărât și testat în luptă.
Forțele armate ucrainene, ca și cecenii din generațiile trecute, se luptă să-și apere patria împotriva unui invadator fără milă, concentrat pe subjugarea lor.
În primele zile ale invaziei, oamenii lui Kadîrov și-au abandonat mulți dintre răniți și au luptat prost, au spus oficialii ucraineni și rămâne neclar cât de mult din prezența cecenă este un exercițiu de propagandă.
Între timp, Kadîrov a postat imagini îndoielnice cu el și oamenii săi pe rețelele de socializare. O fotografie îl înfățișa rugându-se la o benzinărie Rosneft despre care se presupune că se află în Ucraina. Problema a fost, după cum au subliniat mulți pe rețelele de socializare, că nu există benzinării Rosneft în Ucraina.
Alte imagini i-au arătat pe oamenii săi trăgând cu furie în clădiri goale. Un alt clip extrem de ironizat îi arăta pe oamenii săi împărțind ajutoare în Mariupol, care, la o inspecție mai atentă, păreau a fi bunuri ucrainene jefuite de kadîroviți.
„Îi place să se prezinte și să fie prezentat ca un războinic nemilos și o forță adevărată”, spune Gordadze. „Dar această imagine globalizată a cecenilor ca luptători nemiloși este folosită de Kremlin.
Prezența sa este mediatizată în mass-media rusă doar pentru a provoca teroare. Kadîrov este doar despre comunicare și PR și, de fapt, nu își va risca niciodată viața.”
Potrivit declarațiilor martorilor adunate de anchetatorii și jurnaliștii ucraineni, kadîroviții în uniforme negre și verzi au stat în spatele unora dintre cele mai grave atrocități și încălcări ale drepturilor omului în orașe precum Bucea, inclusiv împotriva copiilor.
Swift i-a descris mai degrabă ca pe o echipă a morții care încearcă să distrugă structura societății decât pe o forță armată disciplinată.
„Ceea ce îi distinge pe kadîroviți este disponibilitatea lor de a face lucruri pe care nimeni altcineva nu le-ar face; brutalitatea este o strategie”, spune Swift.
Metodele pe care le folosesc, spun experții, sunt aceleași pe care le folosesc de mai bine de 20 de ani pentru a-i zdrobi pe cecenii care se opun lui Kadîrov și pe rușii care se opun lui Putin.
În ciuda scepticismului unora de la Kremlin, Putin îl tolerează și îl încurajează pe Kadîrov deoarece servește drept punte către lumea musulmană, precum și o modalitate de a menține controlul asupra unei regiuni agitate a imperiului său.