Dictatură vs cenzură: Iulian Bulai și Doina Gradea, scandal de proporții după Revelionul TVR

Cerasela Stafie   
în HotNews
04/01/2021, 19:35
Dictatură vs cenzură: Iulian Bulai și Doina Gradea, scandal de proporții după Revelionul TVR
Dictatură vs cenzură: Iulian Bulai și Doina Gradea, scandal de proporții după Revelionul TVR Colaj: Fanatik

Iulian Bulai și Doina Gradea au declanșat un adevărat război după programul de Revelion de la TVR. Preşedintele Comisiei pentru Cultură, Arte, Mijloace de Informare în masă din Camera Deputaţilor o acuză pe șefa de la TVR de comportament dictatorial, după ce aceasta a declarat același lucru despre el, adăugând și că deputatul dorește să cenzureze libera exprimare.

În cursul acestei zile, preşedintele-director general al SRTv i-a răspuns printr-un comunicat lui Bulai, după ce acesta din urmă a lansat acuzații grave la adresa programului difuzat în noaptea dintre ani de postul de televiziune pe care îl conduce.

Deputatul USR nu s-a sfiit să ceară demisia Doinei Gradea și, după răspunsul pe care femeia l-a transmis astăzi, a revenit cu acuzații grave privitoare la abuzurile care au loc la respectiva televiziune și lansează acuzații de șantaj la adresa sefei de la TVR.

Dictatură vs cenzură: Iulian Bulai și Doina Gradea, scandal de proporții după Revelionul TVR

Iulian Bulai a revenit cu doar cateva ore în urmă un răspuns pentru Doina Gradea. Preşedintele-director general al SRTv a transmis în această dimineață un comunicat în care se apără de acuzațiile aduse de către deputat în zilele precedente.

Postarea președintelui Comisiei pentru Cultură vine în completarea unui lung șir de acuzații și îi răspunde șefei de la TVR, după ce aceasta l-a numit „mic dictator” și l-a acuzat de cenzură. El completează seria de mesaje prin numirea unor abuzuri care au loc în instituția condusă de femeie și vine cu învinuiri de șantaj exercitat asupra angajaților.

„Directoarea TVR zice că sunt dictator. Pentru că am curajul să vorbesc liber despre abuzurile din această instituție. Mă amuză această abordare. Acum 30 de minute, dumneai a trimis o informare către toți angajații TVR, în care le prezintă noile numiri de directori și șefi din instituție. Toți oamenii sunt numiți direct de către ea, nu de către CA-ul TVR sau prin concurs.

Adică menținerea unui sistem de șantaj la adresa angajaților din posturile de conducere, pentru a-i putea controla. Soluția la acest abuz? Concurs de ocupare a funcției. Lucru de care se ferește doamna Președinte-Director General al TVR, Doina Gradea. În alte cuvinte, ia decizii fără să se consulte cu nimeni și nu oferă șanse egale de ocupare a funcției, adică acționează ca un dictator. Așa se distruge o instituție.

Așadar, cine este dictator, doamna Gradea? Cred că vorbeați de dumneavoastră și de aceste numiri, făcute ca în comunism sau în dictatură. Zeci de posturi ocupate după bunul plac al unui singur om, care decide de unul singur.
Doamna Gradea, plecați de la TVR înainte să vă dea afară angajații revoltați la maxim de acest comportament dictatorial”, reiterează deputatul. El a continuat postarea printr-un lung șir de nume și poziții care, conform acestuia, ar fi fost decise după model comunist de șefa de la televiziunea națională.

Doina Gradea, răspuns după criticile aduse programului de Revelion de la TVR

Preşedintele-director general al SRTv a răspuns criticilor lansate asupra postului de televiziune pe care îl conduce. Șefa TVR nu s-a limitat la declara că programul a reprezentat o „satiră”, dar l-a numit pe Iulian Bulai „mic dictator” și l-a acuzat de cenzură, scrie news.ro.

Comunicatul integral transmis de Doina Gradea: „Deputatul Iulian Bulai (Președintele Comisiei pentru Cultură, Arte, Mijloace de Informare în masă din Camera Deputaților) spune pe Facebook că ”Doina Gradea trebuie să plece”. Am parcurs textul să aflu motivele pentru care domnul Bulai cere asta și m-am lămurit. Ca mesajul meu să fie clar și să nu ne pierdem în amănunte, iată părerea mea:

1. ”Pe banii noștri, TVR 1 a avut de Revelion un program plin de bășcălie la adresa a tot ce înseamnă pandemie”, e de părere domnul deputat Bulai . Mi-e greu să cred că domnia sa nu știe ce înseamnă bășcălie dar dacă, totuși, îi scapă sensul, îi pot spune că bășcălia e una, satira e altceva. Dacă la bășcălie se pricepe oricine (poate și dl. Bulai, nu știu, nu-l cunosc) la satiră nu toată lumea. Tocmai de aceea, pentru programul de Revelion, TVR a apelat la doi cunoscuți umoriști, Mugur Mihăescu și Radu Pietreanu: pentru a face comedie. Deci umor, satiră, comedie, nu bășcălie.

2. Eu nu am intervenit în propunerile de programe TVR pentru seara de Revelion. Experiența de zeci de ani în televiziune m-a învățat că cenzura (voi reveni la acest cuvânt) nu duce la nimic bun. Responsabilii TVR care au decis includerea acestui show în seara de Revelion își asumă acest program iar din cifrele de audiență rezultă că nu a fost o alegere greșită. De altfel, acum, chiar la ora la care scriu acest răspuns, presa, facebook, mediul online, sunt efervescente pe marginea acestui subiect. Ceea ce, oricât ar părea de curios, e bine pentru Televiziunea Română.

3. Aș reaminti aici, în treacăt, că Televiziunea Națională a fost încă de la debutul pandemiei (și continuă să fie) alături de autorități, în prima linie în lupta cu noul coronavirus SARS- CoV2. Dar asta nu înseamnă că nu putem râde pe marginea acestui subiect. Nimic nu este tabu când vine vorba de umor. De pildă, există în Statele Unite un show numit Saturday Night Live care ridiculizează, satirizează, râde de oricine e important și cunoscut, de la vedetă Hollywood la politicieni. Iar noi privim cu admirație spre Statele Unite și am vrea să facem televiziune ca ei – puteți contrazice asta, domnule deputat Bulai?

4. Acest program de Revelion nu a încălcat Legea 41/1994, în baza căreia Televiziunea Română funcționează, și nici legislația audiovizuală. Cu respectul pe care-l port aleșilor din Parlamentul României, membrilor Comisiilor de Cultură, vă rog să considerați că televiziunea publică este și poate fi oricând un subiect al discuțiilor oficiale, nu al declarațiilor pe Facebook. Televiziunea publică nu este o temă de dezbatere politică – in trecut, politicul a asistat la acumularea de datorii de peste 150 de milioane de euro. Partea bună este că, de trei ani, această problemă nu mai există și TVR înregistrează un profit real. (n.m.: acest punct a fost un respiro pentru punctul cinci, cel final)

5. În punctul dumneavoastră de vedere, domnule deputat Iulian Bulai, există însă ceva ce mi-a atras atenția, ceva grav. ”Voi chema în curând la Parlament reprezentanții CNA pentru a ne oferi un punct de vedere asupra acestei situații. Firea, Olguța și Dăncilă au plecat. Doina Gradea trebuie să plece din TVR și să ia cu ea și pe partenerii PSD care au mai rămas acolo. Ne întâlnim în sesiune ordinară în februarie și începem curățenia” – frazele dumneavoastră, începând cu tonul imperativ și până la esența lor, trădează vorbele unui mic dictator.

Amenințarea directă a unui șef de instituție din partea unui parlamentar este o situație fără precedent și foarte periculoasă. Mai în clar, este cel mai grav atac al politicului asupra independenței editoriale a Televiziunii Române. Pentru ce, care e scopul? Veți ”curăța” (am împrumutat termenul folosit de dumneavoastră) toți PSD-iștii din TVR – înainte de a vă întreba cum veți face asta, am și alte curiozități: cum veți identifica PSD-iștii, prin ce metode? Și ce altă instituție de presă va urma după TVR?… Domnule deputat Bulai, aveți idee către ce alunecați dumneavoastră aici?

Bref, ar trebui să recitiți și să reflectați la gravitatea vorbelor dumneavoastră iar dacă veți recunoaște că ați greșit, vă voi accepta scuzele. Voi rămâne însă cu mirarea că un om atât de tânăr cum sunteți ar dori reintroducerea cenzurii. Dar, atenție!, să nu ziceți că nu v-am spus, cenzura poate face mari servicii umorului și se poate întoarce împotriva celui care o dictează.

În încheiere, vă urez un An Nou cu inspirație și echilibru!

Doina Gradea

Președinte-Director General al SRTv

PS: În buna tradiție a Televiziunii Române, din respect pentru telespectatori, vă facem cunoscut că, sub genericul devenit brand ”Dacă doriți să revedeți”, managementul TVR 1 și TVR 2 poate decide să reprogrameze programul de Revelion”, a încheiat Doina Gradea.

Închide ×