Editoriale

Dicu, cinic după derby: CFR, amara lege a compensației: Kovacs versus Bastian! Qui prodest? Quid prodest?

14.12.2020 | 00:23
Dicu cinic dupa derby CFR amara lege a compensatiei Kovacs versus Bastian Qui prodest Quid prodest
ADVERTISEMENT

Principalul punct de atracție al derby-ului CFR-FCSB urma să fie felul în care elevii lui Edi Iordănescu reacționau după lovitura psihologică încasată în partida cu Young Boys Berna. Nu se punea, neapărat, problema că echipele românești au o cultură a nesiguranței, dar „medicamentul” regenerării pare original: nedreptatea, „reparată” cu altă nedreptate. Dacă arbitrul Benoit Bastian i-a „martelat” (vorba unui comentator TV) la Berna, clujenii au bătut FCSB după eroarea monumentală a lui Istvan Kovacs, „orb” la hențul lui Camora.

Mesajul „NO RESPECT”, afișat de „ultrașii” clujeni înaintea meciului a părut un soi de criză de isterie, menită să trezească surzii din somnul rațiunii. Numai că, este o diferență între a vrea, a face și mai ales, a fi. Pe teren, lipsa de respect a fost, de această dată, aliata campioanei, care s-a impus după ce, în debut, arbitrul Istvan Kovacs a comis o gafă, penalty-ul neacordat la hențul lui Camora, care a cântărit cât trei puncte. Amintirile rele, coșmarurile se șterg cu blândețea maturității, nu cu favoritisme, tip „luna cadourilor”. Asta e una dintre ecuațiile fierbinți ale eternității.

ADVERTISEMENT

Pe gazonul clujean, FCSB a pierdut nemeritat și frustrant, după ce „vigilentul” Istvan Kovacs a „îngălbenit” ambele echipe, de cum a călcat în iarbă. „Verde rece, verde rece”, au fost ultimele cuvinte ale lui Nichita Stănescu, înainte de a pleca din această lume. Legea compensației e strâmbă, dar ea se aplică, deopotrivă, atât învingătorilor din derby, cât și învinșilor, care, pe vremuri, s-au bucurat de situații dubioase, precum a fost cea a hențului lui Camora.

Kovacs l-a iertat pe Camora, „butelia” din ochii românilor și a „compensat” gafa lui Bastian

Mario Camora a fost integralist în meciurile cu FCSB. În această seară, a fost titular în cel de-al 23-lea joc împotriva roș-albaștrilor și a făcut-o de oaie. La experiența sa, proaspătul internațional-naturalizat al României a comis o gafă inexplicabilă. Dar, la fel de inexplicabilă a fost reacția asistentului Ovidiu Artene și a centralului Istvan Kovacs, care au ținut să ne arate că alde Camora are o cultură a hențului asemănătoare cu a lui Maradona…

ADVERTISEMENT

Dincolo de glumă, se impunea lovitura de la 11 metri pentru FCSB, pentru că hențul era vizibil și de pe ăl mai înalt acoperiș din Gruia. Un previzibil gol și un la fel de probabil cartonaș (indiferent de culoare) ar fi schimbat, total, cursul jocului. Halal respect sau, cum au cerut clujenii, „NO RESPECT!”. Dar, de data asta, a fost perfect: afront să fie, că-i bun pentru noi!

Din nefericire pentru fericitul Camora, proaspătul român nu realizează că, după „adopția” sa, toată lumea stă cu ochii pe el, ca pe butelie, cum era o vorbă prin anii ’80-’90,  când amărâta de găzoasă devenise un lux, și el naturalizat, de la veșnicul prieten rus. Dacă întâmplarea s-ar fi petrecut într-un meci al Echipei Naționale, l-am fi privit pe Camora în ochii săi blânzi și incendiați de suferință, pentru că nu toată „fluierimea” din lume e darnică în preajma Crăciunului, precum Moș Kovacs. Și să fi văzut atunci, băi, Mario, ce pofte sângeroase au românii, uneori și cum pun floricele cu gâturile pe butucul călăului…

ADVERTISEMENT

Amintiri chinuitoare și… compensatorii pentru FCSB

Pastelul care înfățișează ochiului agil tabloul legii compensației îi „tușează” și pe oaspeți. FCSB are tot dreptul să-l reclame pe Kovacs și să plângă după vicierea de rezultat. Doar că, în trecutul nu tocmai îndepărtat, aceeași echipă s-a impus în fața lui Dinamo după un scandal de arbitraj și după un „show” abrupt în care Meme Stoica redefinea original noțiunea de „contact”, într-un dialog cu Ion Crăciunescu. Dă Doamne să ningă, ca să șteargă toate granițele și să devenim propriul nostru muzeu, al adevărurilor ce sunt adevărate doar când ne sunt adevărate nouă!

Pe terenul de fotbal nu există dreptate. Degeaba plânge Toni Petrea… Există numai fotbal. Dacă, în această seară, CFR s-a bucurat copilărește pentru o victorie de conjunctură cu FCSB, făcându-se că uită că în Europa League era „crema”, la fel și pentru FCSB, „compensația” a venit când a durut mai mult. Așa se întâmplă, când ne bucurăm de gângănii…

ADVERTISEMENT

Rondon, un fel de „Ana lui Manole”, în surdina boxelor

Când Edi Iordănescu l-a pierdut pe Mario Rondon, nici nu gândea ce i-a pregătit destinul. Odată cu intrarea pe gazon a lui Vojtus, antrenorul clujean „bifase” deja două schimbări. Orice „oracolist” ar fi prezis că echipa campioană va picura singură, ca o rană fără rude, numai că s-a petrecut exact invers. Săracu’ Rondon s-a dovedit un fel de Ana lui Manole, jertfa zidită, de la crampoane pân’la jambiere, pentru a deveni un fel de plasmă într-un derby al cotonogarilor, câștigat până la urmă de… cine trebuia. Vojtus, cel care l-a înlocuit pe „ziditul” Rondon, taman când boxele cu șuieratul tribunei virtuale amuțeau în surdină, a „scos” penalty-ul din care Deac a deschis scorul. Și de acolo, totul s-a schimbat…

Foșnetul de fier salvator al lui Istvan Kovacs a consființit, la final, o victorie vag compensatorie a CFR-ului. „Qui prodest?”, vorba latinului. Cui folosește?… Dar, mai rău, „Quid prodest?”. La ce folosește, la ce ajută?

Sigur, FCSB nu mai câștigase pe terenul ardelenilor din 2014. Se poate spune că vorbim despre o tradiție. Dar tradiția n-are nicio legătură cu orbul găinilor și nici cu succesele devenite „injecții” de moral, în ciuda unor falsuri grosolane, cum a fost penalty-ul neacordat la hențul lui Camora. Este o dreptate hâdă și inutilă, ca într-un vis al lui Benoit Bastien, care, întorcându-se pe partea ailaltă a pernei, se roagă, rânjind, să le dea Domnu’ și amărâților ălora pe care i-a hărtănit o supă sleită plus o ceapă degerată, pe post de tort și de șampanie.

ADVERTISEMENT