Editoriale

Dicu despre Dică şi jobenul alunecându-i pe nas… Și FCSB (sau Steaua, cum doriți)

23.07.2018 | 22:15
Dicu despre Dica si jobenul alunecandui pe nas Si FCSB sau Steaua cum doriti

Dicu despre Dică şi jobenul alunecându-i pe nas… Iar Dicu, iar Dică?, veți spune. Da, pentru că FCSB… iar FCSB? Da, FCSB (sau Steaua, cum doriţi) pentru că FCSB (sau Steaua, cum doriți) nu mai e ce a fost.

Dincolo de exagerările lui Gigi Becali şi de o campanie de transferuri nesatisfăcătoare, de îndepărtarea lui Alibec şi de conflictul cu Armata, care nu avea cum să nu afecteze bunul mers al echipei, trupa pregătită de Nicolae Dică a început sezonul cu stângul (0-1 cu Astra), fapt care nu putea rămâne neobservat de viitorii (posibili) adversari. Se încearcă, însă, minimalizarea bolii, în locul unui tratament logic.

Dică și FCSB (sau Steaua, cum doriți), ţinta ironiilor croaţilor

După ce a ratat titlul de campioană, ba mai mult, nu a reuşit să-şi adjudece niciun trofeu, Nicolae Dică trăieşte cu sabia lui Damocles deasupra capului. Dincolo de seriozitatea cu care încearcă să epateze, Dică se arată un pic depăşit de situaţie, iar echipa roş-albastră pare o pălărie mult prea mare pentru el. Sau mai bine spus, un joben prea larg, care i-a ajuns până la nas, de fapt i-a căzut pe nas şi în întunecimea căruia pare incapabil să mai gestioneze situaţia.

Dacă în campionatul intern FCSB ar putea să-şi regleze turaţia, pentru că sezonul abia a început, pe plan extern lucrurile se pot înrăutăţi, iar dacă echipa nu va „prinde ” grupele Europa League, prevăd un nou cutremur pe scara Becali. Şi n-ar fi exclus, mai ales că Steluţa a ajuns ţinta ironiilor presei croate, care nu concepe ca Hajduk Split să fie eliminată de formaţia lui Dică, în preliminarii. După tragerea la sorţi pentru turul 3, site-ul Slobodna Dalmacija (sau slobodnadalmacija.hr, cum vreți) a scris că echipa la care este legitimat Steliano Filip a picat cu cel mai uşor adversar posibil. Ce noroc pentru Hajduk Split! Aceasta era cea mai uşoară tragere la sorţi. Mai simplu de atât nici nu se putea! Steaua a fost cândva un nume important, dar acum Hajduk a avut noroc! , se specifică în respectivul text.

  • Citește și „Discuţia telefonică dintre Becali şi Tănase! Cum şi-a dat colegii de gol”
  • Citește și „Motivul pentru care Daniel Niculae s-a supărat pe Daniel Pancu! «Eu sper să fie din nou prietenul meu»”
  • Citește și „Ronaldo a făcut vizita medicală. Capacitatea fizică este ca la 20 de ani”

Trebuie remarcat şi faptul că Hajduk nu s-a mai calificat în grupele Europa League din sezonul 2010-2011, când croaţii au trecut de Unirea Urziceni… De patru ani sunt eliminaţi în play off, dar presa lor a ajuns să jubileze că vor întâlni formaţia lui Dică, o echipă care, până nu demult, avea alte ambiţii europene majore… Sigur, dacă face mişto de tine o publicaţie din ţara lui Real Madrid, n-o fi deloc plăcut, dar… mai e cum mai e. Atunci, însă, când vorbim despre susţinătorii unei echipe pusă pe butuci de ceva vreme, precum Hajduk (dincolo de trecutul său glorios, dar îndepărtat), atunci lucrurile se schimbă…. O fi, totuşi, ceva putred, dom’ Gigi? Sau „strategia ” spune că trebuie să vă bată şi anonimii de la Rudar Velenje, ca să pricepeţi aluzia…

Adevărurile lui Sorin Cârţu şi comediantul Becali

Din păcate pentru domnia sa, Gigi Becali nu este ceea ce numim un „show-man ”, pentru că umorul său nu este voluntar. După ce ne-a povestit cum a mărit amenzile pentru fumat, de parcă aici ar sta cheia succesului, nu în formarea unei echipe şi în aducerea unui antrenor capabil să satisfacă pretenţiile suporterilor, obişnuiţi cu trofeele, finanţatorul FCSB-ist ne-a anunţat că n-a cumpărat un atacant pentru că… aşa i-a zis Meme Stoica. E greu când gândeşti cu capul altuia, dar e şi mai grav când devii ţinta băşcăliilor tuturor. Asta, pentru că nu doar presa croată i-a luat peste bombeu pe roş-albaştri, ci şi Sorin Cârţu. E comedie mare, domnule! Ei habar n-au pe ce lume sunt cu 4-3-3. Nu au, niciodată, un atacant pentru 4-3-3! Poate nu mai ştiu eu fotbal şi sunt depăşit de situaţie. Dacă echipa asta poate juca în acest sistem, înseamnă că eu nu mai pricep nimic. Terminaţi cu Florin Tănase atacant şi cu improvizaţii din astea! Ce căuta Tănase, central, ce caută Coman, prin stânga? Doamne!.., a spus Cârţu. Şi cât adevăr a rostit… Dar, până să-ţi vină mintea la cap, trebuie să devii ţintă vie, pentru că, la balzonul tău de tip orgolios, altfel n-ar fi „fair ”…

Dar, dincolo de discursuri, un lucru e clar. La FCSB nu există nicio strategie, ci se aşteaptă rezultate, la mica ciupeală. Nu se construieşte, ci se lipeşte, cu leucoplast arhaic. E ca şi când ai zugrăvi, pe exterior, un bloc cu bulină roşie, în loc să-l dărâmi şi să constuieşti în locul lui altul, durabil.

Eternul Zenga şi anatomia încăpăţânării

Pentru a nu ştiu câta oară, se vehiculează ipoteza revenirii lui Walter Zenga. Totuşi, Gigi Becali a declarat, în exclusivitate pentru fanatik.ro, că nu se pune problema plecării lui Dică, invocând că antrenorul i-a adus în sufragerie o grămadă de goldeanu, din Europa League şi că a calificat echipa în primăvara europeană. Cu un singur lucru avea dreptate finanţatorul: la vremea aceea, FCSB dispunea, într-adevăr, de o echipă, pe care chiar şi un antrenor de nivel mediu ar fi putut-o struni. Acum, problema nu e neapărat momentul în care Dică va fi dat afară, ci faptul dacă Zenga (sau altcineva) va mai avea ce să antreneze. Şi mai ales, pentru ce obiectiv s-o facă, în afara tot mai obositului nostru campionat.

Dar, Gigi Becali are obsesii statornice, iar încăpăţânarea sa este alimentată de faptul că, în afara unor apropiaţi obişnuiţi să-l perie, nu pleacă urechea la vocile care chiar au ceva de spus. Nimeni nu spune că Dică ar trebui să „zboare ” doar după o înfrângere cu Astra. Numai că, pentru a redresa un organism, e absolut necesar ca medicul să intervină atunci când pacientul încă mai respiră. Dar el deja gâfâie, înainte să se apuce măcar de urcat scările…