Editoriale

Dicu despre Mou și Man. Dennis și United

08.06.2018 | 17:18
Dicu despre Mou si Man Dennis si United

Dicu despre Mou și Man. Dennis și United: FANATIK.RO a prezentat, în exclusivitate, culisele negocierilor dintre Manchester United şi Dennis Man. Ştirea a venit la câteva luni după ce, acelaşi site, probabil cel mai bun site de sport din România, găzduia un articol elogios despre tânărul jucător al FCSB şi al echipei naţionale. Nimic nu ne bucură mai mult decât faptul că punem, măcar puţin, umărul la promovarea unor juni care „bubuie” de talent şi care merită să învingă, pe terenul de sport şi în viaţă…

Dicu despre Mou și Man. Dennis și United

Aşa cum remarca şi colegul Andrei Trifan, în ştirea publicată joi (şi cea mai citită!), multă lume a fost mirată de prezenţa lui Jose Mourinho la amicalul câştigat de România cu Finlanda (scor 2-0), disputat la Ploieşti. Deşi nu a făcut nicio declaraţie, Mourinho pare să fi venit, într-adevăr, după Dennis Man. Sigur, de aici şi până la un viitor transfer, mai e cale lungă. Până şi suma vehiculată, 10 milioane de euro, pare ameţitoare. „Pare” doar la prima vedere, pentru că, sincer şi… necontaminat de insolaţia care ne cam urmăreşte în aceste zile, am curajul să susţin că Dennis Man poate valora, în curând, cel puţin dublu. El nu mai e demult o tânără speranţă, în schimb există speranţele noastre, îndreptăţite, ca acest băiat să ajungă la un club de 5 stele. Sigur, cel mai important lucru este ca, odată transferat la… „Man” United, Man al nostru să joace şi să nu se plafoneze pe banca de rezerve sau şi mai rău, în afara lotului, aşa cum s-a întâmplat cu alţi puşti care au plecat în străinătate şi apoi s-au întors cu coada între picioare.

„E bun copilul ăsta de Man pentru Man-ul me”, spune Jose Mourinho
„E bun copilul ăsta de Man pentru Man-ul me”, spune Jose Mourinho

Un record în materie de transferuri

Gigi Becali a refuzat o ofertă pentru Man, venită de la italienii de la AS Roma. S-a vorbit despre faptul că fostul patron al FCSB ar fi cerut o sumă astronomică, dar este posibil ca el să accepte să-l vândă pe Dennis şi sub 20 de milioane, aşa cum zice gura târgului că şi-ar dori magnatul din Aleea Alexandru. Dacă s-ar întâmpla acest lucru, ar fi o victorie teribilă a trio-ului Gigi – Giovani – Anamaria Prodan Regecampf, pentru că parafarea contractului ar putea însemna un record naţional în materie de transferuri. Sigur că ei plusează, în speranţa că ar putea câştiga enorm din această tranzacţie şi e foarte bine că o fac.

Dennis Man s-a impus la FCSB. Urmează să se bucure și în tricoul unei echipe dintr-un campionat tare din vest
Dennis Man s-a impus la FCSB. Urmează să se bucure și în tricoul unei echipe dintr-un campionat tare din vest

Cel mai important este, însă, cum de s-a ajuns până aici. România a produs o mulţime de jucători talentaţi, nu doar pe vremuri, ci chiar şi în ultima vreme. Numai că, spre deosebire de unii dintre aceştia, Dennis Man este un personaj care are inclusiv o viaţă extrasportivă demnă de dat exemplu. Asta l-a ajutat teribil… Mai mult, la numai 19 ani, dă dovadă de o maturitate pe care ar trebui să fie geloşi mulţi fotbalişti experimentaţi. Acelaşi Gigi Becali a declarat că, în urmă cu două luni, le-ar fi cerut şefilor lui United nu mai puţin de 30 de milioane de euro. Nu ştim dacă este sau nu adevărat ori dacă este un nou joc tiribombistic marca Gigi. Cu toate astea, chiar şi faptul că s-a ajuns să se discute despre asemenea sume reprezintă o performanţă. Pentru că, deşi la început Becali a părut un pic neîncrezător în capacitatea lui Man în a face faţă la echipa sa, acest băiat l-a contrazis atât pe patron, cât şi pe restul contestatarilor.

Păcurar, Demian,Tisza şi Nagy, „bijutierii” din Arad

S-a vorbit foarte mult despre „explozia” lui Man de la FCSB (sau de la Steaua, cum doriţi… da’ vă scoate toa’ col’ Talpan la instrucție de noapte cu masca pe figură de nu vă vedeți fecesebist cu stelist!) dar s-au spus prea puţine despre cei care au şlefuit acest diamant la UTA. Este vorba despre antrenorii Cristian Păcurar, Marius Demian şi Feri Tisza, care au reuşit, la vremea respecitvă, că creeze cel mai bun produs al fotbalului arădean, de la Helmuth Duckadam încoace. La vremea plecării lui Man de la UTA la FCSB, s-a discutat despre o tranzacţie de 400.000 de euro, deşi suma oficială nu a „transpirat”. Cu toate astea, Man a devenit cel mai bun produs de export al clubului din Arad. Şi se pare că recordurile nu-l ocolesc nici acum. Important este, însă, pentru că tot batem pasul pe loc, în multe momente, la capitolul fotbal juvenil, să menţionăm numele acestor trei oameni. Aşa cum nu trebuie uitat nici Roland Nagy, care l-a susţinut pe Dennis în perioada în care a jucat la echipa mare a ardelenilor şi graţie căruia tânărul a făcut pasul uriaş, de la UTA la FCSB.

Dennis era „pericol public” pentru adversari încă de când „dansa” la UTA sub „bagheta” lui Roland Nagy
Dennis era „pericol public” pentru adversari încă de când „dansa” la UTA sub „bagheta” lui Roland Nagy

„Nu mă sperie niciun lucru legat de fotbal!”

„Nu mă sperie niciun lucru legat de fotbal”, spunea Dennis, într-un interviu oferit imediat după transferul la FCSB. Acum, înaintea unui alt posibil transfer, lucrurile par să rămână identice. „Par”, pentru că, deşi mulţi dintre noi suntem specialişti sau măcar amatori de pariuri, nu poţi, niciodată, să prevezi viitorul cu siguranţă. Poţi, însă, anticipa, judecând după datele disponibile şi după logica lucrurilor. Dar, cu siguranţă, Man este… „man-ul” (omul, în limba engleză) momentului!