Editoriale

Dicu, după victoria lui Halep: Chinurile S1monei și revanșa psihicului

17.01.2019 | 12:12
Dicu dupa victoria lui Halep Chinurile S1monei si revansa psihicului

Simona Halep a trecut greu (6-3, 6-7, 6-4) de Sofia Kenin, o jucătoare în vârstă de 20 de ani, aflată în plină ascensiune. Americanca o învinsese în runda inaugurală pe rusoaica Veronika Kudermetova și se afla într-o formă de zile mari, după ce s-a impus în turneul de la Hobart (primul titlu WTA cucerit de ea) și la dublu, la Auckland, unde a triumfat alături de Eugenie Bouchard. Pe de altă parte, Halep se afla sub presiune, deoarece, potrivit calculelor hârtiei, avea de apărat locul 1 mondial, la Openul australian. Niște socoteli complicate, pentru că, spre exemplu, înaintea partidei cu Sofia Kenin, Simo își putea păstra poziția în clasamentul WTA și dacă ar fi fost eliminată, dar, pe de altă parte, ar putea pierde locul 1, chiar și dacă ar juca finala la Melbourne… Mai mult, ar putea ajunge chiar și pe poziția a 7-a în lume, dar pentru un asemenea scenariu dezastruos ar fi trebuit îndeplinite o serie de condiții, care țin de evoluția altor jucătoare, în primul rând de cea a Carolinei Wozniacki, care ar trebui să câștige trofeul.

Așadar, a existat o presiune în plus, la care s-a adăugat și faptul că, în ultima vreme, Halep a cam șomat, cum s-ar spune. Din acest punct de vedere, este justificabilă și căderea sa psihică, după ce conducea cu 1-0 la seturi și cu 3-0 la game-uri, în setul al doilea. Cel mai important lucru, dincolo de victoria chinuită, după ce, în setul secund, americanca părea să conducă ostilitățile, a fost revenirea psihică a jucătoarei noastre, un capitol la care, în trecut, era deficitară. Dacă Mats Wilander a declarat că este convins că românca a lucrat mult la partea tehnică, de data aceasta s-a văzut și importanța pregătirii psihologice avansate. A fost, dacă vreți, o revanșă a lui Helep față de ea însăși, o demonstrație a faptului că un campion poate renaște din propria cenușă, spre deosebire de o stea căzătoare, a cărei menire este să strălucească meteoric.

Dicu, după victoria lui Halep: Chinurile S1monei și revanșa psihicului

Trebuie amintit că specialiștii o consideră pe Sofia Kenin o speranță care va accede, foarte curând, în top 10 WTA. Sportiva americană, cu origini rusești și chiar născută la Moscova, s-a aflat la primul meci cu Halep, dar are în palmares victorii importante cu jucătoare de elită, cum ar fi cele de anul trecut, cu Caroline Garcia, în sferturi la Mallorca și cu Julia Gorges, în turul 2, la Wuhan. De altfel, Kenin a jucat de două ori și în turul 3, la US Open, în 2017 și în 2018. Este o nucă tare pentru orice adversară, iar asta s-a văzut clar în meciul cu Simona, în care, deși, la început, românca a părut că se joacă precum mâța cu șoarecele, tânăra în vârstă de 20 de ani a fost la un pas să răstoarne calculele hârtiei. Vom mai auzi de ea…

Cu Venus va fi mai greu

În privința Simonei, probabil, cu Venus Williams va fi mai greu. Nu neapărat din pricina oboselii acumulate (5 ore de joc în două partide), pentru că trebuie să reținem că americanca nu mai e la prima tinerețe, așa că lucrurile s-ar echilibra, cumva. Este vorba, însă, de experiența incomparabilă pe care Venus o are față de Kenin, de forță și probabil de faptul că sora Serenei, aflată într-o revenire spectaculoasă, nu are nimic de pierdut, așa că joacă relaxat. Vom trăi și vom vedea, deși Simona ne-a obișnuit să câștige, chiar dacă uneori îi trece glonțul pe la ureche.

„Campioană. Caut antrenor stabil”

Cam așa ar trebui să sune un anunț inserat de Halep, la Mica Publicitate… E clar că după plecarea lui Darren Cahill, lucrurile au început să scârțâie. Simona s-a bazat pe tehnicieni de conjunctură și i-am văzut și de această dată, la Melbourne, pe Adrian Marcu și pe Florin Segărceanu. Se vorbește tot mai mult de o posibilă colaborare cu Andre Agassi, care ar fi recomandat chiar de Darren Cahill. Dar, dincolo de faptul că vorbim de un fost… as al tenisului mondial, esențială va fi compatibilitatea între cei doi. Altfel, Simo și-ar putea schimba numele, din „Halep” în „Help”…