Sport

Dicu face haz de necazul FCSB: „Covorul” de la Chiajna s-a transformat în… Craiovassic Park

18.02.2019 | 22:57
Dicu face haz de necazul FCSB Covorul de la Chiajna sa transformat in Craiovassic Park

Mult iubita și stimata echipă de 5 stele a megalostarului Gigi Becali a remizat la Chaijna (scor nula na nula, din toate punctele de vedere…) pe terenul artificial al ultimei clasate din Liga 1. 4 puncte din 6 le-au luat ilfovenii FCSB-iștilor, care, după ultima ispravă, în loc să le ia fața clujenilor, aflați și ei în degringoladă, au fost depășiți în clasament de Craiova. Muică, băieții ăștia ai lui Mangia urcă pe înalte culmi de prosperitate și progres și când stau acasă, iar înaintea meciului direct de duminică, au două variante din trei de a rămâne pe poziția secundă, respirând a foame, în ceafa echipei de sub Feleac, care după ce și-a concediat antrenorul, umblă după „Bursuci” made in China sau după alte potcoave de cai nărăvași….

„Covorul” la la Chiajna, pe care jucătorii lui Teja s-au cărăbănit precum reptilele preistorice din celebrul film al lui Spielberg, „Jurassic Park”, s-a transformat brusc în…. Craiovassic Park, pentru că juveții sunt învingătorii de drept ai meciului…. Concordia – FCSB (sau Steaua, cum preferați). După foarte mulți ani, Craiova fotbalistică este aproape de a-și vedea visul cu ochii. De ce nu, un nou titlu de campioană, după cel cucerit imediat după Revoluție, după ce tot Steaua fusese singura adversară serioasă a alb-albaștrilor?… S-a spus despre acel prim sezon post-revoluționar că a fost singurul campionat disputat absolut cinstit, cu toate armele pe masă, după ce dictatura care ținea în brațe echipele Armatei, Miliției și Securității și-a dat obștescul și meritatul sfârșit. Acum, poate că asistăm la o nouă ediție de bun simț, în care pot triumfa talentul, ambiția, poate chiar și norocul (care, însă, ține cu cei buni!), în dauna pompierismului ieftin și al spectacolului de bâlci. Vom trăi și vom vedea…

Dicu face haz de necazul FCSB: „Covorul” de la Chiajna s-a transformat în… Craiovassic Park

S-a vorbit foarte mult despre absențele din echipa Stelei: Teixeira, Stan, Stoian și Bălașa… Așa, și? Nu se lăuda finanțatorul piperean că are cea mai bună turmă de talente, că a cumpărat toată crema Ligii 1? Ei bine, tortul lui nea Gigi s-a borșit brusc, transformându-se într-o brioșă sleită de soare, pe galantarul unui magazin ponosit, din Chiajna. Mai pe românește, echipa de „turle și sobe” (vorba scriitorului Mihail Novicov) care visează la titlu și la aerul tare al Champions League, a fost lăsată de căruță de o trupă care habar nu mai avea de când nu a mai câștigat vreun joc, deși, culmea, ultima victorie a ilfovenilor fusese înregistrată chiar în dauna „roș-albaștrilor”.

Să fim serioși, pentru Steaua, acest 0-0 este similar cu o înfrângere și egal cu o umilință, indiferent de context!

Am văzut un Gnohere sosit parcă din club, niște pase aiuristice ale lui Man, Tănase și Coman și per total, o echipă complet debusolată, care s-a plâns, pe tot parcursul meciului, de duritățile gazdelor. Sigur, arbitrul Adrian Cojocaru poate fi criticat pentru anumite decizii luate „la limită”, dar asta nu justifică furia tip menajerie de circ a veșnicului răzvrătit Meme Stoica, un tip care confundă terenul de fotbal cu grădina palatului din Aleea Alexandru, acolo unde i se permite orice. Este foarte posibil ca „fluierașul” central să fi greșit (încă nu am revăzut toate fazele) și că, pe undeva, a tolerat intrările violente ale gazdelor. Cu toate astea, un arbitraj neinspirat nu scuză „dezinspirația” unei echipe pe care s-au cheltuit o grămadă de bani și o mulțime de pretenții, de la care te așteptai să defileze din primul până în ultimul moment, chiar și pe terenul greu al „lanternei roșii” a campionatului.

O pălărie prea mare pentru Teja?

Discutăm, vorba lui Ion Crăciunescu, cel care se amuza în studioul Digi Sport, despre „un FCSB relansat, lăudat de patron”. Ei bine, te umflă râsul când intră pe corso războinicii lui Gigi, care se luptă doar cu lumina din portofele… Și pe undeva, își merită soarta. Poate că Universitatea Craiova, care pândește cu șmecheria tipic oltenească la cotitură, nu ar fi avut detenta necesară pentru a cuceri un titlu. Acum, însă, chiar șefii „roș-albaștrilor” oferă Băniei șansa unui nou trofeu. Asta, pentru că Gigi Becali, pe care l-am auzit lamentându-se, din nou, la televizor, a aruncat cu gologanii pe o grămadă de fotbaliști astenici, în loc să investească într-un antrenor adevărat.

Foarte probabil, cel puțin după ce vedem la această oră, FCSB pare o pălărie prea mare pentru Mihai Teja, un tip la locul lui, dar care s-a obișnuit să umble cu capul gol. Gol de idei. Mai mult, am văzut o echipă roș-albastră slab pregătită fizic și lipsită de motivație. „Fără zvâc”, cum s-ar spune. Vă dați seama, dragi cititori, cu ce mental vor intra, duminică, pe teren, jucătorii lui Mangia, în comparație cu dinozaurii greoi ai lui Teja? E un pariu ale cărui „cote” par să încline în favoarea juveților. Cel puțin deocamdată.

O fi de râs, o fi de plâns…

Una peste alta, asistăm la un final de sezon regulat interesant. Poate chiar amuzant, dacă privești lucrurile detașat de patimi. Dinamo a ajuns, din nou, în play-out, pentru că unde nu e minte, degeaba e gargară, Concordia remizează cu FCSB și îi abonează pe alde Gigi și Meme la o cură zdravănă de calmante, iar Clujul respiră marțial, precum Titanicul… Doar Craiova pare să iubească frumos, din așteptarea care durează din 1991 și dintr-o frustrare care i-a lustruit aripile, nu i le-a erodat. O fi de râs, o fi de plâns, nu știm… Cert este că avem campionatul pe care îl merităm și care, pe bună dreptate, ar fi putut fi comentat de Andreea Marin, cu ale ei celebre „Surprize, surprize”.

Lupta la titlu se ascute. Dincolo de reculul principalelor candidate, CFR și FCSB și de ascensiunea lui… FCU (iată, trăim, apoteotic, printre inițiale!), e de văzut care este nivelul exact al Ligii 1. Iar asta se va dovedi, într-o proporție însemnată, duminică seară, când leii flămânzi ai Craiovei se vor năpusti, probabil, asupra turmei de mioare din capitală, care, după cum se anunță lucrurile (nu numai) după semi-eșecul cu Chiajna, pleacă din postura de pastramă.