Editoriale

Dicu îl apără pe Rege: “Hagi, regulamentele, căpoşii şi prostul!”

10.10.2018 | 19:01
Dicu il apara pe Rege Hagi regulamentele caposii si prostul

Citesc „ştupefiat”, vorba lui Nea Puiu, ştirea de pe FANATIK.RO care se referă la suspendarea lui Hagi, după conflictul cu Yuksel Yesilova. Începem să aplicăm regulamente barbar, uitând că ele sunt făcute pentru oameni, de către oameni. L-am susţinut pe acest domn, Yuksel, în urmă cu ani buni, când călcase în străchini la… altă echipă. Pe atunci se intitula doar „preparator fizic”. Sau ceva de genul. Astăzi, nu are dreptate iar… dreptatea nu a fost împărţită corect.

Se pare că Hagi şi Yuksel au fost implicaţi într-un scandal, numit de unii „de proporţii”, la finalul meciului Viitorul – Astra. Comisia de Disciplină (a naibii disciplină, în foru’ lu’ Burleanu!) l-a suspendat două etape pe antrenorul echipei din Ovidiu. Nici turcul nu a scăpat, după ce l-a atacat pe Hagi. Dacă Gică a primit cadou două etape pe bară şi o amendă de 360 de lei (cum or fi contorizat-o, la centimă?…), secundul lui Mulţescu, de la Astra, va rămâne în pridvor o lună şi are de scos, cash, 11.340 de lei. Fraţilor, sesizaţi distanţa şi puterea „infracţiunilor” comise? Oare ce s-o fi întâmplat acolo şi de ce, la o asemenea diferenţă „de scor”, Hagi a primit, chiar şi simbolic, o penalizare? Doar ca să arătăm, mioritic, că nimeni nu mişcă în front sau că cine mişcă… nu mai mişcă. E ca în povestea aceea absurdă, cu joarda Sfântului Nicolae, care îi sperie pe copii…

Dicu ne apără Regele: “Hagi, regulamentele, căpoşii şi prostul”

Nu sunt, nu am fost şi nu voi fi un fan al lui Hagi. Editorialele îmi stau mărturie. Dar da, de la o vreme, sunt alături de el, pentru că acest om chiar crează. Nu vorbeşte. Şi da, chiar e… „pozitiv”. Mai calcă pe bec, dar în comparaţie cu rănile pe care mărşăluiesc alţii, acel bec străluceşte.

Dar, să rememorăm… Imediat după golul marcat de Băluţă, Hagi a mers către Gigi Mulţescu, să-şi ceară scuze pentru o minge de arbitru, pe care echipa lui nu a înapoiat-o adversarilor, în spiritul fair-play. De pe banca giurgiuveană, a sărit Yuksel, care l-a făcut pe Gică, „hoţ”. Apoi a început tămbălăul, iar arbitrul Bîrsan i-a trimis pe amândoi, în tribune. Ştim cu toţii că Hagi nu e uşă de biserică. Dar nici uşile de biserică nu sunt suflete, indiferent cât ar dori ele să pară. Nimănui nu i-ar pica bine o asemenea jignire, mai ales în situaţia în care cel agresat tocmai se îndrepta să-şi ceară scuze, cu atât mai mult pentru o faptă care nu îi aparţinea.

Poziţii perverse cu capră şi cu varză

Yuksel Yesilova a fost apărat de mass-media din România, în perioada în care freca menta pe la Steaua, pentru că, la vremea respectivă a fost jignit. Astăzi, el loveşte. În mod firesc, doar el trebuie să plătească. Poate îi dau o idee lui Hagi, oare de ce nu l-ar târî prin procese pe turc, pentru acea afirmaţie, total nefondată…. Prea ne-am obişnuit să vorbim aiurea şi pe spinarea altora… Şi prea avem mulţi nervi de măcinat pe liniştea altora.

Zicala arhaică, mioritică, legată de „împăcatul dintre capră şi varză” nu este o soluţie, atâta timp cât capra… are conotaţii umilitoare iar varza zâmbeşte în glastră. Regulamentele sunt făcute pentru a ţine legea respectată, nu pentru a crea disensiuni. Şi cu atât mai mult, nu pentru a umili. Aia nu e… dreptate. Numai un for tutelar imbecil, complet dictatorial şi lipsit de orice urmă de omenie poate da asemenea decizii care, până la urmă, sfidează chiar dreptul individului de a rămâne cu onoarea nepătată, atunci când nu a comis nimic ilegal sau imoral. Indiferent cât de mică pare, la prima vedere, suspendarea lui Hagi, din punct de vedere simbolic ea este grosolană, pentru că încurajează excesele. Mai pe româneşte, „ia hai să dau eu primul, că o să dea şi el şi… nu-i nimic, plătim amândoi”. Ei bine, nu e aşa.

Amintiri cu un fault moral…

Gestul mizerabil al lui Yesilova îmi readuce în gând un moment cumplit din istoria fotbalului. Vă mai amintiţi de faultul grosolan şi premeditat al argentinianului Duscher, la David Beckham? O încercare laşă de a-l lăsa pe englez în afara lotului pentru Campionatul Mondial… Gestul lui Yuksel este similar, pentru că blazonul echipei lui Hagi este, nemeritat, strâmbat de această suspendare penibilă. E o nuia inutilă, dar grăitoare în privinţa minţilor care guvernează actuala Federaţie. Regulamentele nu se joacă, niciodată, cu suflete. Iar dreptatea nu este „discutabilă”. Numai morala proletară n-a prea fost discutată, deşi de mulţi ani ne lăudăm că am avut o „Revoluţie”.

…şi un remember cu alt… căpos

Un alt neavenit, care i-a jignit lui Zidane familia şi religia, a devenit campion mondial, doar pentru că a primit un cap în bot. Yesilova ajunge pe prima pagină a ziarelor numai pentru că e contemporan cu Hagi. Haideţi să nu mai împărţim lumea, între „pedepse” şi „judecăţi”, mai mult sau mai puţin de valoare. Şi poate vom pricepe şi cu creierul, nu doar cu… carcasa.

Un prost a lovit un Rege. Un Rege s-a strâmbat la un prost. Asta e legea firii, dincolo de… regulamente. Căpăţoşenia nu te duce nicăieri. Nici „amenzile”. Ci sufletul şi bunul simţ.

Dragă FRF, mi-ai demonstrat, încă o dată, că eşti câine fără sat…