Editoriale

Dicu, ironic cu „Bibanul” Dică, după Botoșani-FCSB 1-3: Și „bărbații” se plâng dinainte…

16.12.2018 | 22:51
Dicu ironic cu Bibanul Dica dupa BotosaniFCSB 13 Si barbatii se plang dinainte

Până la partida de la Botoșani, FCSB adunase doar 10 puncte, în ultimele 5 meciuri. „Puțin, foarte puțin”, ar fi spus regretatul Dem Rădulescu, așa cum a făcut-o într-unul dintre episoadele seriei „BD”, în care primise mită în valoare de „una sută lei” ca să promoveze o jună în industria showbiz-ului comunist. Nicolae Dică trăiește la fel de periculos ca și personajul interpretat de „Biban”, numai că, în preziua meciului cu moldovenii, și-a pregătit terenul în cazul unei eventuale surprize neplăcute. „Vremea este o mare problemă. E greu să te antrenezi. Nu ai condițiile necesare. Azi am încercat să facem mai mult o joacă, o mișcare. Așa nu se poate juca fotbal. Trebuie să fim pregătiți de orice. Dacă va fi zăpadă, ne va afecta. Noi trebuie să atacăm, să construim. Trebuie să jucăm și să dăm totul, indiferent de condiții. Pe acest teren, se anulează diferențele între echipe”, a spus tehnicianul roș-albaștrilor.

Este corect, până la un punct, pentru că nimeni nu-și dorește să joace fotbal pe un patinoar sau pe o pârtie, numai că, de prea multe ori, am avut parte de asemenea discuții în preziua unor partide, deși situația trebuia demult anticipată. Granzii LPF seamănă ca două picături de gheață cu primarii de pe întreg globul pământesc al minunatei noastre țări, pe care iarna îi ia, în fiecare an, prin surprindere… Iar atunci când participă la ședințele Ligii, oficialii cluburilor uită să abordeze asemenea subiecte delicate, din timp, pentru ca, după aceea, să-și amintească, subit, că există patru anotimpuri.

Jucătorii FCSB nu au avut probleme la Botoşani
Jucătorii FCSB nu au avut probleme la Botoşani

În fine. Revenind la jocul propriu-zis, având în vedere lotul de care beneficiază, este anormal ca Nicolae Dică să-și plângă de milă înaintea unui meci cu Botoșaniul, chiar și în condițiile absențelor lui Popescu, Pintilii, Nedelcu, Momcilovci și Teixeira. FCSB (sau Steaua) întinde nările către grupele Champions League, cumpără tot ce e mai scump pe piața autohtonă, iar antrenorul se plânge că nu are în lot fotbaliști disponibili, în timp ce pe ăilalți îi roade gerul, de-ai crede că sunt o divizie germană de tancuri, înțepenită la porțile Stalingradului. La banii pe care îi primesc, în comparație cu restul colegilor lor din Liga 1, angajații lui Gigi ar fi trebuit să curețe gazonul ei înșiși, în locul deținuților trimiși la muncă, pe terenul de la Botoșani. Nu mai contează scorul de 3-1, cu care steliștii s-au impus, cumva împotriva cursului jocului, ci mentalitățile șubrede.

Dicu, ironic cu „Bibanul” Dică, după Botoșani-FCSB 1-3: Și „bărbații” se plâng dinainte…

Până la urmă, după golul marcat în stilul jocului „Perețel” de Gnohere, Golofca a confirmat fricile lui Dică și a înscris un punct istoric, din punctul de vedere al gazdelor. Din 2013 nu mai marcaseră în poarta Stelei și se pare că momentul nici nu putea fi mai bine ales. Golofca, un fotbalist mediocru, expulzat de Steaua când îi era lumea mai dragă, s-a răzbunat pe fosta echipă, deși reușita lui s-a dovedit inutilă, în economia jocului. Însă, un fotbalist cumva limitat a îngroșat limitele unei grupări care, urmând exemplul luminos al patronului Gigi Becali, se crede Alfa&Omega, deși antrenorul ei se plânge că zăpada e albă, multă și mai ales că nu ține cu Steaua. Așa cum au fost obișnuiți roș-albaștrii încă de pe vremea gurului Vali Ceașcă, mai exact din perioada în care cerul, pământul, apa și microfoanele din toate zările îi susțineau necondiționat, când li se făceau toate poftele și printre altele, își amânau meciurile până când vroiau mușchii lor…

Sigur, Lucian Filip a marcat un gol logic, în condițiile în care Botoșaniul acceptase presiunea oaspeților, iar echipa lui Ciobotariu a trecut pe lângă golul al doilea, deși se părea că, după reușita lui Golofca, moldovenii izbutiseră să echilibreze situația. Mai mult, acel Fabbrini, care, prin ratarea monumentală din finalul primei reprize, l-a făcut pe Ciobi să dea cu clopu’ de pământ precum regretatul Titi Teașcă sau ca Halagian, a oferit imaginea perfectă a valorii gazdelor. Iar aici ne întoarcem la comedia cu Dică, pentru că, dacă perspectiva meciului cu o astfel de echipă, indiferent pe ce teren s-ar juca, îl face pe antrenorul lui FCSB să-i tremure genunchii, ne trezim la limita ridicolului.

Nicolae Dică s-a plâns degeaba înainte de meci: n-a fost mare lucru să câştige la Botoşani
Nicolae Dică s-a plâns degeaba înainte de meci: n-a fost mare lucru să câştige la Botoşani

Amintiri cu trupa Holograf

Până la urmă, Steaua și-a gestionat șansa dar totul se înscrie în zona logicii. Problema este, însă, legată de înțelegerea termenului „sport” și de felul în care se vaită, apriori, niște inși care se pretind oameni în toată firea și mai ales antrenori cu pretenții. Adică, niște formatori de comportamente. Din păcate, însă, pentru domnul Dică, până și în melodia trupei Holograf e vorba despre „băieți” care „plâng” și nu despre „bărbați”. Cu atât mai mult, până și acei puști la care se face referire în cântec n-ar bâzâi înaintea unui meci cu o echipă mediocră, disputată, până la urmă, pe un teren aflat în limitele normalului. Genul acesta de „presiune” infantilă sau de scuză anticipată nu are legătură cu mentalitatea de antrenor. Este o pledoarie nocivă pentru „a ne văita”, nu pentru „a ne asuma condiția”.

O echipă care trage la titlu nu se poate baza pe o asemenea gândire, așa cum nu poate sta în ghete cu o defensivă atât de naivă, cum am observat, în multe momente, în partida de la Botoșani. Steaua își crează singură problemele, iar Dică este una dintre verigile șubrede.

Cum să transferi o primăvară pentru un Pierde Vară

Problema lui Nicolae Dică nu este madama Iarnă, că o fi aflat și el că… tipa „nu-i ca Vara”, ci felul în care își cocoloșește elevii. Și mai ales faptul că, în repriza a doua, a fost dominat de o echipă gazdă incomparabil mai scundă, din punct de vedere valoric. FCSB a câștigat după un gol norocos, marcat de Rusescu, după ce fusese băgată în corzi, iar Rodriguez ratase impardonabil.

La finalul meciului, l-am văzut pe Nicolae Dică relaxat, ca și când i s-ar fi luat de pe piept o piatră de moară. Evident, de la meciurile grele din cupele europene, roș-albaștrii n-au mai cunoscut o asemenea tensiune, precum în preziua partidei cu moldovenii. Până la urmă, hazardul i-a surâs tehnicianului FCSB-ist, dar, parcă, totuși se simte nevoia unor întăriri, la echipă. Din acest motiv, i-aș sugera lui Dică să-l roage pe Gigi Becali să-i transfere și o primăvară, eventual de pe Bulevardul Primăverii, ca să-și justifice și el salariul de Pierde Vară.