Editoriale

Dicu, izbăvit după calificare: „Rodajul” care ne-a albit, cu Neagu, evadată pe muchea de cuțit!

05.12.2020 | 21:05
Dicu izbavit dupa calificare Rodajul care nea albit cu Neagu evadata pe muchea de cutit
Dicu, izbăvit după calificare: „Rodajul” care ne-a albit, cu Neagu, evadată pe muchea de cuțit! (sursă foto: sportpictures.eu)
ADVERTISEMENT

După primul joc, cel cu Germania, am avut impresia că ne aflăm într-una din acele frumoase călătorii, fără supraviețuitori. În partida cu Polonia, tânjeam după o calificare, care urma să fie obținută în fața celei mai slab cotate echipe din grupă. A fost un meci jucat pe muche de cuțit, dar România a revenit glorios, după o prestație încurajatoare a Cristinei Neagu.

România a bătut Polonia cu 28-24, mai greu decât arată scorul, dar e bine că am scăpat de ipostaza în care, acum, am fi căutat substratul criptic al unei ratări penibile. Dincolo de sloganul semidoct „cine râde la urmă, râde mai bine”, până când au preluat conducerea, la jumătatea reprizei secunde, româncele s-au tocit într-un „rodaj” care ne-a scos peri albi. Și nu ne referim doar la prima repriză, când elevele lui Burcea au fost conduse la 5 goluri diferență, ci inclusiv la meciul cu Germania.

ADVERTISEMENT

România merge în grupa principală, după un joc în care Neagu și Laszlo au fost cele mai bune de pe teren. Asta, în condițiile în care nici nu începuse bine partida și, ca de obicei, noi eram puși în situația de „a ne reveni”. Important este că n-am mai văzut acea echipă, din jocul cu nemțoaicele, neobișnuit de liniștită, nedatoare nimănui cu nimic, nici măcar ei însăși…

Cristina Neagu s-a descătușat după trei ratări și ne-am calificat! Amintiri din… epoca „de aur”

Comparația poate părea ușor forțată, dar, de mai mult timp, Naționala de handbal feminin se găsește în situația în care s-a aflat, acum mulți ani, Naționala masculină de fotbal. Dacă Hagi nu „funcționa”, atunci tot angrenajul scârțâia și, de multe ori, deraia. Chiar dacă acea echipă formidabilă își câștigase renumele „Generația de Aur”… În handbalul feminin, Neagu este condiția „sine qua non”, adică „fără de care nu se poate”. Asta-i situația, forma ciudată a lucrurilor, ca o vopsea care se depune în aer, în obișnuință, în forță și în mentalitate…

ADVERTISEMENT

După ce a fost obligată să petreacă două săptămâni în izolare, o perioadă care și-a pus puternic amprenta asupra formei sale fizice, Neagu pare să fi reușit să depășească momentul. Cu Polonia, a marcat primul gol abia la jumătatea primei reprize, după trei ratări.

În tot mai rara stelărime care compune, astăzi, echipa națională feminină de handbal, Cristina Neagu are rolul unui mag ce aduce lumina parcă de nicăieri, dar… de peste tot. În sclipirile sale stă jocul Naționalei, însă mereu apare eterna problemă: „Cine vine din spate?”…

ADVERTISEMENT

Primul succes pentru selecționerul Bogdan Burcea

La un moment dat, când polonezele începuseră să-și arate colții și totul semăna, ca două picături de joc pasiv, cu meciul cu Germania, l-am observat pe selecționerul Bogdan Burcea pe bancă, prăvălit pe gânduri, de parcă se pregătea să-și dea doctoratul în filosofie. Până la urmă, i-a ieșit pasiența. A fost prima lui victorie cu echipa națională și prima performanță: calificarea în grupele principale. Este, însă, nevoie și de o confimare (ca joc măcar, dacă nu și ca rezultat, pentru că asta e ceva mai complicat…) cu Norvegia, ca să știm și noi pe ce picior dansăm.

Trebuie spus, însă, că Burcea nu-și împarte meritele doar cu Neagu și cu Laszlo. Revenită între buturi, Denisa Dedu a „scos” câteva lovituri pe care deja le văzusem în plasă. După Dumanska, iată că și Dedu face un European bun. Vrem, însă, mai mult decât prestațiile bune ale portărițelor și ale altor două – trei jucătoare. Deși, pe această lume, nu rari sunt cei cărora insuficiența li se pare suficientă…

ADVERTISEMENT

O echipă pentru Jocurile Olimpice

Descoperirea tainelor acestui succes, obținut într-o manieră plăcut surprinzătoare, în repriza a doua, încă rămâne la latitudinea actrițelor principale ale meciului, antrenorilor și specialiștilor. Cu Polonia, România a recuperat 10 goluri. Echipa a crescut de la meci la meci, de la repriză la repriză, iar nu peste mult timp este așteptată revenirea Crinei Pintea. „Rodajul” continuă, iar turneul poate deveni plin de surprize.

Totuși, conștienți de șansele noastre reale în Danemarca, lucrul cel mai important este să construim o echipă temeinică pentru turneul preolimpic din martie, care se va disputa în Muntenegru, unde vom juca într-o grupă infernală… Până atunci pare că mai e destul, dar vremea trece. Timpul rămâne.

ADVERTISEMENT