Fotbal international

Diego Armando Maradona, cel mai mare fotbalist neînvins în ringul de box! Video

26.11.2020 | 19:56
Diego Armando Maradona cel mai mare fotbalist neinvins in ringul de box Video
Diego Armando Maradona, cel mai mare fotbalist neînvins în ringul de box. FOTO: rediff.com
ADVERTISEMENT

A rămas în istorie drept cel mai mare fotbalist al tuturor timpurilor, dar Diego Armando Maradona, decedat la vârsta de 60 de ani, şi-a încercat norcul şi la… box. A participat la două meciuri demonstrative şi nu a pierdut niciodată.

Prima dată a urcat în ring în 1994. A fost un „antrenament“ pentru Cupa Mondială din Statele Unite. Adversar i-a fost Miguel Anguel „El Zorro“ Campanino, un boxer argentinian cunoscut, originar din Santa Rosa, La Pampa. „Meciul“ a avut loc în sala de antrenament.

ADVERTISEMENT

Dar a doua oară, contra lui Santos „Falucho“ Laciar a fost o adevărată gală. E drept, caritabilă. Lupta a avut loc în 1996, la aniversarea a 15 ani de la titlul mondial câştigat de Laciar.

Boxerul Maradona, neînvins în ring

În 1981, cu 5 ani înainte ca Diego Armando Maradona să devină campionul lumii la fotbal, Santos „Falucho“ Laciar a luptat pentru centura mondială WBA contra lui sud-africanului Peter Mathebula, pe 28 martie 1981, chiar în Africa de Sud. Un knock-out în repriza a şaptea i-a adus titlul.

ADVERTISEMENT

La 15 ani distanţă, în aprilie 1996, marele Maradona a acceptat să lupte 3 reprize contra prietenului Laciar, într-o gală caritabilă. Diego, la 36 de ani, era încă în activitate, jucând pentru Boca. Şi totuşi, a primit acceptul clubului pentru a boxa. Nimeni nu îi putea refuza asta „Mâinii lui Dumnezeu“.

„Întotdeauna mi-a plăcut boxul. Am urmărit toate luptele argentinienilor. De multe ori, mi le înregistrau şi mi le trimiteau în Italia. Boxul mi-a plăcut toată viaţă. Bătrânul (n.r. – tatăl) m-a făcut să văd că boxul este un sport pentru bărbaţi. Cred că e un sport pentru bărbaţi foarte frumos. Câştigă acela care este mai tehnic, care luptă mai frumos, care este mai inteligent. Cred că reuneşte toate calităţile“, declara Diego Maradona la momentul respectiv.

ADVERTISEMENT

„Ca boxer, am puţin din Falucho, puţin din Sergio, am mănuşile… Şi acum serios, ca boxer sunt un mare fotbalist“, se descria amuzat El Pibe d’Oro.

La cântarul oficial, cu o zi înaintea partidei, Diego Armando Maradona avea 75,3 kilograme, era de supermijlocie. Adversarul avea 61,45 kilograme.

ADVERTISEMENT

În ring, au intrat amândoi purtând culorile pe care le reprezentau: Falucho în alb-bleu, asemenea drapelului argentinian, iar Maradona în galben-albastrul lui Boca.

În faţa a peste 5.000 de spectatori, cei doi boxeri şi-au aruncat pumni. Jocul de picioare al lui Maradona a fost, ca de obicei, impecabil, dar nu a dezamăgit nici la capitolul lovituri. Disputa s-a încins, iar cel care a încasat-o a fost… arbitrul. Ambii combatanţi şi-au îndreptat atenţia asupra lui, pentru un spectacol total.

Imagini cu ambele lupte ale lui Diego Armando Maradona pot fi urmărite în clipul de mai jos (contra lui El Zorro de la minutul 4, respectiv de la minutul 9:45 cu Falucho). Ambele au fost declarate remize.

Toate încasările din gală au fost donate clubului General Paz Junior din Cordoba, Argentina, locul unde a avut loc şi meciul amical de box dintre Diego Maradona şi Santos Laciar.

ADVERTISEMENT