Diego Godin, căpitanul cu cap de aur al Uruguayului

Uruguay are la această Cupă Mondială probabil cel mai bun atac prin cuplul Suarez-Cavani, poate "la bătaie" doar cu Argentina lui Messi, Aguero şi Higuain. Cu Italia însă, acestargument extrem...
25.06.2014 | 04:10
Diego Godin capitanul cu cap de aur al Uruguayului
ADVERTISEMENT

Uruguay are la această Cupă Mondială probabil cel mai bun atac prin cuplul Suarez-Cavani, poate “la bătaie” doar cu Argentina lui Messi, Aguero şi Higuain. Cu Italia însă, acestargument extrem de important nu a fost de ajuns pentru a străpunge o apărare organizată impecabil de Cesare Prandelli. “Sud-americanii vor avea şansă doar la fazele fixe”, spuneau mulţi înaintea partidei, cu gîndul că o formaţie a “azzurrilor” ce avea nevoie chiar şi de un egal pentru calificare nu va deschide niciun spaţiu în faţa porţii lui Buffon.

Pronosticul prindea contur şi, odată ajunşi în ultimele 10 minute, cei din Uruguay începuseră să se precipite. Nu şi Diego Godin, personajul principal al poveştii noastre, care indiferent că joacă pentru echipa naţională sau pentru Atletico Madrid parcă se străduieşte la fiecare meci să fie un exemplu de devotament şi spirit de sacrificiu. Minutul 81, iar pe Arena das Dunas din Natal zecile de mii de suporteri ai “celeştilor” care veniseră să savureze un succes de proporţii al favoriţilor începuseră să facă risipă de unghii roase. Gaston Ramirez pune mingea la var, pentru a bate un corner şi-şi fixează ţinta. Nu Buffon, pentru că era inaccesibil. Ci Godin, Diego Godin, salvatorul Uruguayului şi fotbalistul care deţine o lovitură de cap fabuloasă. Cornerul se execută, iar cei 186 de centimetri pe care fundaşul central al lui Atletico Madrid îi etalează îşi luaseră zborul. Nici banderola de căpitan nu l-a tras înapoi, iar Buffon a devenit simplu spectator. Era 1-0 pentru Uruguay, scor care îi califica pe sud-americani, iar eroul naţionalei lui Tabarez avea, surpriză de proporţii, alt nume decît Luis Suarez.

ADVERTISEMENT

Are 5 trofee cîştigate cu Atletico

Cum calificarea a venit, iar pînă la meciul împotriva Columbiei mai e, reuşita lui Godin a făcut apel la memoria recentă. Gol în ultima etapă pe Nou Camp, la 0-1 în faţa Barcelonei, iar titlul ajungea în vitrina lui Atletico Madrid după 18 ani. Peste o săptămîna, în finala Ligii Campionilor cu Real Madrid, Godin o “comite” din nou. Deschide scorul, dar echipa nu-l mai ajută. Pe final este egalată şi în prelungiri tranşează partida. Ar fi fost al şaselea trofeu cu echipa lui Simeone după cele două Supercupe ale Europei din 2010 şi 2012, Cupa Spaniei în 2013, Europa League în 2012 şi, evident, campionatul în Spania vara aceasta.

Va fi urmaşul lui Obdulio Varela?

Încălzirea în Europa, Godin şi-o făcuse la Villarreal, acolo unde, alături de Riquelme, şi Forlan ocupase un loc 2 în Spania şi reuşiseră să ajungă la un pas de finala Ligii Campionilor. Pe Atletico i-a costat 8 milioane de euro, dar fundaşul care anul acesta a împlinit 28 de ani şi-a scos banii. Acum, să vedem dacă poate deveni noul Obdulio Varela al Uruguayului. Acel legendar Varela care, ca si Godin, cu banderola pe braţ, a condus în 1950, tot în Brazilia, naţionala “celestă” către un al doilea titlu mondial din istorie. Şi ultimul. Au trecut 64 de ani, iar Italia şi Anglia ies pentru prima oară din grupe la Mondial. Tot 1950, tot Brazilia. Coincidenţe? Poate nu! Pentru că Godin, la ce arată, pare să aibă pedigree-ul unui căpitan demn să ridice cele 6,1 kilograme ale trofeului Cupei Mondiale.

ADVERTISEMENT

Golul calificării din meciul cu Italia:

Loading the player…

Golul cu FC Barcelona care a adus titlul lui Atletico Madrid:

Loading the player…

Golul cu Real Madrid, din finala Ligii Campionilor:

Loading the player…