Fotbal international

De ce Diego Maradona nu îşi va cere niciodată iertare pentru golul marcat cu mâna Angliei în 1986. “Răzbunare pentru Insulele Falkland”

16.06.2019 | 19:38
Diego Maradona a fost eroul şi negativ şi pozitiv în 1986 al sfertului de finală Argentina - Anglia

În Marea Britanie s-a lansat pe piaţă documentarul despre viaţa celui care este considerat de mulţi drept cel mai bun fotbalist din istorie, înaintea brazilianului Pele, argentinianul Diego Armando Maradona. În film se regăsesc şi sunt discutate multe momente controversate din viaţa şi din cariera celui supranumit fie Butoiaşul atomic fie El Pibe d’Oro.

Diego Maradona a explicat de ce nu îşi va cere niciodată scuze pentru golul cu mâna din 1986

Evident, nu putea lipsi din acest documentar cel mai controversat moment în plan sportiv din cariera furtunoasă a starului argentinian, pentru că altminteri numărul ieşirilor sale în decor este cu mult mai mare, dar ele privesc mai mult viaţa privată a lui Maradona. Revenind la aspectul strict sportiv momentul cu pricina îl reprezintă acel gol cu mâna marcat în poarta Angliei la turneul final al CM din Mexic, în 1986.

În sferturile de finală ale CM 1986 Argentina a întâlnit Anglia. Sud-americanii aveau să se impună cu scorul de 2-1 şi în final au câştigat al doilea lor titlu mondial, după cel din 1978. Ambele goluri au fost opera lui Maradona. Primul a primit numele, după declaraţia jucătorului, de mâna lui Dumnezeu, al doilea a fost o capodoperă, unul dintre cele mai frumoase goluri din istoria Mondialelor, cu un dribling de la jumătatea terenului, în care a trecut peste cinci adversari şi peste portarul Peter Shilton.

Diego Maradona nu îşi va cere niciodată iertare pentru golul marcat cu mâna

Shilton a refuzat să îl întânească pe argentinian

Englezii au fost deosebit de furioşi pentru faptul că deschiderea scorului a venit în urma unui gol marcat clar cu mâna de Maradona, dar, incredibil, validat de arbitru. Autorul său l-a numit mâna lui Dumnezeu, iar în film există o declaraţie prin care Maradona spune că niciodată nu îşi va cere scuze pentru că acel gol a fost cea mai perfectă răzbunare pentru războiul insulelor Malvine-Falkland, câştigat de englezi cu patru ani înainte.

De altfel, pe motivul acestui gol Peter Shilton a refuzat acum câţiva ani o întâlnire cu Maradona, declarând că va accepta să strângă mâna argentinianului numai după ce acesta îşi va cere scuze în mod public pentru acel gol neregulamentar.