Sport

Ce impact a avut Diego Maradona asupra unui jurnalist francez: “Credeam că va sfârși aruncându-se de la etaj. 60 de ani pentru el înseamnă 120 de ani pentru un om normal”

Jurnalistul francez Didier Roustan l-a cunoscut pe Diego Maradona în a doua jumătate a anilor '90 și a rămas surprins de modestia argentinianului, dar și de excesele care i-au conturat și mai bine aura de geniu.
25.11.2021 | 17:19
Ce impact a avut Diego Maradona asupra unui jurnalist francez Credeam ca va sfarsi aruncanduse de la etaj 60 de ani pentru el inseamna 120 de ani pentru un om normal
Diego Maradona l-a impresionat pe Didier Roustan, un cunoscut jurnalist francez
ADVERTISEMENT

În urmă cu un an, lumea fotbalului intra în doliu profund după moartea lui Diego Armando Maradona, la vârsta de 60 de ani. El Pibe d’Oro a lăsat în urma sa amintiri cu totul speciale, așa cum sunt și cele evocate de jurnalistul francez Didier Roustan. El l-a cunoscut îndeaproape pe Diego în anii ’80-’90, când au pus împreună bazele sindicatului fotbaliștilor.

Maradona a fost unul dintre inițiatorii acelui proiect temerar după cele petrecute la Mondialul din Mexic ’86, când numeroase meciuri s-au disputat la prânz în plină arșiță, fără ca măcar cei direct implicați, fotbaliștii, să fie consultați. Liderul naționalei Argentinei a spus că jucătorii trebuie să se organizeze cumva pentru a avea un cuvânt de spus legat de programarea partidelor sau de evoluția regulilor de joc.

ADVERTISEMENT

Primul pas în acest sens a fost făcut cu adevărat în ianuarie 1995, când Didier Roustan a facilitat o întâlnire între Diego Maradona și Eric Cantona. După câteva luni de intense căutări, sindicatul fotbaliștilor lua naștere, iar Roustan începea să îl cunoască din ce în ce mai bine pe Diego.

Diego Maradona, un geniu cu numeroase excese dăunătoare, dar de o simplitate ieșită din comun

La fiecare două săptămâni, acesta zbura la Buenos Aires pentru a se consulta cu Maradona cu privire la următorii pași ai organismului recent înființat. Din interacțiunile cu starul argentinian, Didier Roustan a descoperit un tip timid și de o modestie incredibilă.

ADVERTISEMENT

„Odată, m-a invitat la el, fără a-mi spune unde locuia. Mi-am luat o cravată, o vestă și am sunat după ce îi căutasem casa. M-a întâmpinat în sandale, într-un șort și maieu și am petrecut o seară de simplitate cu familia lui”.

Jurnalistul francez a văzut, însă, și jumătatea întunecată a personalității marelui Diego, considerând că toate excesele lui erau într-o strânsă legătură cu nebunia geniului său.

ADVERTISEMENT

„Exista mereu întrebarea ce jucător ar fi fost dacă nu ar fi făcut toate aceste prostii. Dar un geniu nu se culcă la 10 seara și are nevoie de aceste excese. I-am și spus că este mare păcat că recurge și la droguri, dar cred că asta era viața lui, cu toate acele suișuri și coborâșuri, și nu ar fi putut realiza toate lucrurile geniale de pe teren fără excesele sale”.

Tot Didier Roustan a mărturisit într-un interviu acordat revistei L’Equipe Magazine că a resimțit și suferința lui Maradona, care era depresiv în acea perioadă și putea sta și două zile în pat fără a se ridica. Dar exista și o dorință imensă a lui Diego de a scăpa de această dependență, mai ales pentru fiicele sale, fiind conștient că îi făcea să sufere cel mai mult tocmai pe cei care îl iubeau.

ADVERTISEMENT

Roustan i-a prezis lui Diego un final tragic în 2000, dar el a mai trăit încă 20 de ani

Sindicatul fotbaliștilor a fost desființat la începutul anului 2000 și tot atunci, legăturile dintre Didier Roustan și Diego Maradona s-au rupt.

Ultima oară când cei doi s-au văzut, ziaristul francez și-a spus în sinea lui că Maradona nu va mai apuca multe zile și că va avea un sfârșit tragic:

„Văzând starea în care se afla, mi-am zis că nu va ajunge prea departe, că voi citi într-un ziar că s-a aruncat de la etajul al cincilea. Dar a mai trăit 20 de ani și a murit din cauza unei crize cardiace. 60 de ani pentru Maradona înseamnă 120 de ani pentru un om normal”, a mai spus Didier Roustan.

ADVERTISEMENT