Fotbal international

Diego Maradona împlinește 58 de ani. Bornele carierei superstarului argentinian

30.10.2018 | 10:00
Diego Maradona 58 de ani. Cariera unui geniu al fotbalului.

Diego Maradona împlineşte pe 30 octombrie 58 de ani. Fostul superstar argentinian, care pentru mulți este considerat cel mai bun jucător al tuturor timpurilor, peste brazilianul Pele, este un adevărat roman sau un excelent scenariu de film prin episoadele tumultoasei sale vieți. Talent ieșit din comun, un adevărat geniu al gazonului, Maradona a fost mult dat înapoi de alunecările sale extrem de periculoase din viața personală, care de multe ori i-au ciobit imaginea în mii de bucăți.

Diego Maradona la 58 de ani. A fost considerat cel mai bun jucător al lumii la concurență cu Pele
Diego Maradona la 58 de ani. A fost considerat cel mai mare jucător al lumii

Și acum, la 58 de ani, Diego rămâne unic prin tot ceea ce face. A fost unul dintre actorii care au lăsat un gust amar în timpul turneului final al CM din Rusia și nici acum nu se știe ce s-a întâmplat în timp ce se afla în tribune la partida Argentina – Nigeria. A comsumat sau nu cocaină și de la droguri i s-a făcut rău și a avut anumite gesturi complet deplasate sau a fost o altă problemă de sănătate? Este greu de spus, pentru că atunci când vorbim de Maradona totul este posibil, din păcate, și în sensul rău al cuvântului.

Diego Maradona împlineşte 58 de ani. Bornele de sus și jos ale vedetei argentiniene

Dacă vorbim despre bornele carierei superstarului argentinian trebuie să ne închipuim că ne aflăm într-un mountain-rousse în care urcăm sus, foarte sus, atunci când vine vorba despre jocul lui Diego, exceptând acel moment de la Mondialul din Mexic 86, când a marcat cu mâna în poarta Angliei și a avut cinismul de a spune la conferința de presă că “a fost câte puțin mâna lui Maradona și mâna lui Dumnezeu”. Iar apoi coborâm cu o viteză amețitoare parcă spre prăpastie când derulăm filmul episoadelor de dopaj, combinate cu evaziuni fiscale sau nerecunoașterea ani de zile a fiului său din Italia, făcut cu Christina Sinagra și care este leit poleit figura lui Diego.

Diego s-a născut pe 30 octombrie 1960 la Lanus, însă viața sa și a femiliei s-a desfășurat într-o suburbie a Buenos Aires, Villa Fiorito, care era mai degrabă o mahala a capitalei Argentinei. Familia sa era foarte săracă, dar a avut nu mai puțin de șase copii. Mai întâi trei fete și apoi, în ordine, Diego, Hugo și Raul, toți jucători de fotbal în profesia lor. Diego îl chema și pe tatăl celui care avea să devină unul dintre cei mai buni sportivi ai planetei.

Prințul “micilor cepe”

La 8 ani impresiona prin calitățile sale incredibile pe care le avea cu mingea la picior și a a ajuns la Los Cebollitas (micile cepe), un fel de satelit de juniori al clubului Argentinos Juniors. La 12 ani Maradona încânta publicul în pauza între reprize, când, profitând de faptul că era în apropierea terenului ca băiat de mingi făcea tot felul de vrăjitorii cu balonul care erau adevărate numere de virtuozitate. Cu Dieo pe teren Los Cebollitos au avut o serie incredibilă de 136 de meciuri fără eșec!

Era absolut firesc un astfel de diamant să fie imediat chemat la echipa mare a lui Argentinos Juniors, deși nu avea decât 16 ani, atunci când a debutat. Cifrele lui Diego la Argentinos Juniors sunt excepționale: 167 de meciuri și 111 goluri. Primul său meci a avut loc pe 20 octombrie 1976, adică la vârsta de 16 ani fără zece zile. Maradona a spus despre acel moment că a fost ca și când ar fi ținut cerul în mână. La 17 ani avea să își facă debutul și la echipa națională, într-un meci cu Ungaria, pe 27 februarie 1977.

Doar un la echipa de suflet

În 1981 Diego avea să își împlinească marele vis. De mic copil fusese fan Boca Juniors și deși River Plate îi promisese că va fi cel mai bine plătit jucător nici nu a vrut să audă. Boca Juniors a plătit 4 milioane dolari lui Argentinos pentru Maradona, o cifră care astăzi e de-a dreptul ridicol de mică în comparație cu sumele exorbitante cu care se cumpără jucătorii. Cu doi ani înainte ajutase naționala Argentinei U 20 să iasă campioană mondială, iar el primise Balonul de Aur al turneului final.

Diego Maradona la Boca Juniors. A jucat un singur an și a luat singurul său titlu în Argentina
Diego Maradona la Boca Juniors. A jucat un singur an

Dar la echipa de suflet a stat doar un an, pentru că avea să fie vândut la Barcelona după CM 1982 din Spania. Relația sa extrem de proastă cu antrenorul Silvio Marzzolini l-a determinat să accepte transferul, dar și așa anul stat pe La Bombonera a însemnat titlul de campion al Argentinei, singurul din cariera sa. La Barcelona a stat două sezoane, a jucat 58 de partide și a marcat 38 de goluri, câștigând Cupa Spaniei și Supercupa Spaniei. Transferul său a însemnat un record mondial la acel moment: 5 milioane dolari!

Momentul de nebunie de la finala Cupei Spaniei

Și aici a intrat în conflict cu președintele clubului, Joseph Lluis Nunez și directorul sportiv și catalanii au decis să îl vândă la Napoli, pentru alt record mondial, 6.9 milioane dolari. Momentul care a pus capăt carierei argentinianului pe Camp Nou a fost finala Cupei cu Athletic Bilbao. Maradona și-a pierdut mințile, pentru unele insulte rasiste adresate și a dat un cap în gură lui Sola, a lovit cu cotul în figură alt jucător și cu gheata în cap un al treilea.

Incidentele de pe teren s-au transmis și în tribune, unde a început o bătaie generală, 60 de oameni fiind răniți sub ochii Regelui Juan Carlos, prezent la meci. Atunci Nunez a spus că devenise obligatorie vânzarea lui Diego.  Napoli a fost apogeul carierei sale la club. A stat până în 1991 și a câștigat de două ori titlul în premieră pentru Napoli, o Cupa Italiei, o Supercupă a Italiei și Cupa UEFA, iar în alți doi ani partenopeii au ieșit pe locul doi.

Mâna lui Dumnezeu din meciul cu Anglia

Maradona a fost înger și demon la turneul final al CM 1986, din Mexic. Argentina a câștigat titlul mondial, în  mare măsură datorită lui. Cinci goluri și cinci pase decisive au fost opera lui Diego, care însă a distrus enorm din merite cu acel gol cu mâna marcat în sferturi Angliei. Degeaba a venit apoi al doilea său gol în poarta lui Shilton după cel mai frumos gol din istoria Mondialelor, în care a driblat aproape toată echipa adversă.

Patru ani mai târziu Argentina avea să iasă vicecampioană mondială, iar tandemul care juca în Italia, Maradona – Caniggia, a fost cel care a eliminat țara gazdă a Mondialului în semifinale și la scurt timp după aceea avea să vină dezastrul pentru vedeta lui Napoli. Maradona avea să fie depistat pozitiv la un control antidoping, se spune comandat de mai marii fotbalului italian, drept represalii și verdictul a căzut ca un trăznet pentru fanii lui Napoli: Maradona consumase cocaină, substanță interzisă.

Diego Maradona 58 de ani. Apogeul carierei a fost Napoli: două titluri, Cupa UEFA, Supedcupa Italiei și Cupa Italiei
Diego Maradona 58 de ani. Apogeul carierei a fost Napoli

Suspendat 15 luni pentru uz de cocaină

Sentința l-a scos practic pe ușa din dos din Italia: 15 luni de suspendare. Adevărul este la Napoli se știa de viciul lui Maradona de a consuma cocaină după meciuri, aceasta însă nu se elimina repede și a fost ușor de depistat. Șefii lui Napoli, pentru a evita ceea ce s-a întâmplat până la urmă, multă vreme au folosit un șiretlic la controlul antidoping. Maradona avea la el tot timpul o sticluță cu urină curată, bine mascată, care fusese deja folosită în cazul altor două testări antidoping. Însă până la urmă a fost prins și a plecat aproape pe furiș din singurul loc unde a fost cu adevărat un zeu.

Au urmat un an la FC Sevilla, altul în Argentina, la Newells Old Boys și cortina a căzut cu ultimele două sezoane din nou acasă, la Boca Juniors. Însă la Mondialul din 1994 a căzut a doua bombă, după primele două meciuri ale Argentinei în grupe: Diego fusese din nou depistat pozitiv la control antidoping, de astă dată pentru uz de efedrină. Așa au scăpat tricolorii de Maradona la optimea de finală câștigată cu 3-2 în fața pumelor.

Prieten cu Fidel Castro și admirator al lui Che Guevara

Problema drogurilor a fost marea bilă neagră din viața lui Maradona. A recunoscut că încă din 1980 a început să se drogheze și până în 2004, când a fost la un pas de moarte după o supradoză de cocaină, nu a reușit să o elimine, nici măcar după ce a mers în Cuba, la reabilitare, la prietenul său, șeful statului, Fidel Castro. De altfel, Maradona are un tatuaj cu Fidel Castro pe piciorul stâng, el fiind un fan declarat al altui revoluționar din țările Americii Latine, Che Guevara, brațul drept fiind tatuat cu numele lui.

Maradona și Fidel Castro. Șeful statului cubanez l-a chemat la reabilitare împotriva drogurilor
Maradona și Fidel Castro. Șeful statului cubanez l-a chemat la reabilitare

Dar, judecând după incidentele recente de la Moscova, nimeni nuar băga mâna în foc pentru Diego că nu mai consumă droguri. Iar acum, ajuns antrenor la echipa Dorados din Mexic, unde există un temut cartel al drogurilor și președintele clubului e un notoriu traficant, e și mai greu de crezut că Maradona nu profită din plin de drogurile pe care le are la nas. În Argentina continuă însă să fie privit ca un idol național, Argentinos Juniors schimbând numele stadionului său din 2002 în cel al fostului ei jucător.

Statul italian i-a cerut 39 de milioane euro pentru fraudă fiscală

Diego s-a întors între timp și la Napoli, unde a fost primit cu urale, însă are o problemă majoră. Fiscul italian i-a pus sechestru pe bunuri și proprietăți care valorează 39 de milioane de euro, adică suma de care Maradona este acuzat că ar fi fraudat statul italian prin neplata impozitelor. El s-a apărat spunând că treaba lui era să joace fotbal, iar de taxe trebuiau să se ocupe președintele lui Napoli, Ferlaino sau agentul său, Coppola.

Maradona a fost căsătorit timp de 20 de ani, 1984-2004, cu Claudia Villafane, cu care are două fete: Dalma și Giannina, dar din 2013 are și un băiat, Diego Fernando, de la prietena sa Veronica Ojeda. Într-un târziu, când Diego Sinagra trecuse de vârsta majoratului, a decis să îl recunoască fiind fiul său cu Christina din perioada napoletană.

Messi îl vede pe Maradona cel mai bun jucător al tuturor timpurilor

Multă lume l-a denumit pe vedeta Barcelonei, argentinianul Lionel Messi, drept noul Maradona. Însă chiar Messi a pus punct oricăror comparații: “Nici dacă aș juca un milion de ani și nu am cum să mă apropii de ceea ce a fost Maradona. A fost cel mai bun jucător din toate timpurile, un fotbalist pe care nu am cum să îl egalez vreodată pentru ceea ce era capabil să facă într-o fracțiune de secundă cu mingea”.

Diego a fost timp de 11 luni, incluzând turneul final al CM din Africa de Sud 2010 selecționerul Argentinei. A reușit trei victorii în grupe și 3-1 cu Mexic în optimi însă în sferturi drumul Argentinei s-a încheiat după un catastrofal 0-4 în fața Germaniei. Maradona nu s-a declarat cu nimic vinovat și a atacat federația și stafful medical, pentru că jucătorilor nu li s-a dat voie să se vadă cu iubitele și cu soțiile pentru a face sex înaintea partidei, iar aceștia au fost foarte stresați și irascibili.

Însă, oricum am lua-o, geniul lui Diego Maradona nu poate fi contestat de nimeni. Dincolo de numeroasele ieșiri în decor din viața personală rămân adevăratele opere de artă fazele create de el, un adevărat artist al gazonului, iar golurile sale rămân printre cele mai frumoase din istoria fotbalului, în special al doilea din meciul cu Anglia de la CM 1986 și tot de atunci dubla din semifinala cu Belgia, încât comparația cu înger și demon în același trup i se potrivește de minune. Il pibe d’Oro a fost alintul cu care l-a mângâiat lumea fotbalului.