News

Dieta lui Bruce Lee topeşte complet grăsimile

Maestrul artelor marţiale, Bruce Lee, a fost preocupat de regimul său alimentar, pentru a-şi asigura un corp sănătos şi plin de energie. După cum se ştie, el a fost nu numai un excepţional...
27.03.2014 | 12:02
Dieta lui Bruce Lee topeste complet grasimile
ADVERTISEMENT

Maestrul artelor marţiale, Bruce Lee, a fost preocupat de regimul său alimentar, pentru a-şi asigura un corp sănătos şi plin de energie. După cum se ştie, el a fost nu numai un excepţional luptător în domeniul artelor marţiale, dar şi o persoană preocupată de a-şi construi un corp sănătos şi armonios. Şi pentru a-şi atinge aceste obiective a fost ajutat de un regim alimentar propriu. Deşi nu era un specialist în nutriţie, şi-a format o cultură în acest domeniu, inspirându-se din stilul de viaţă al chinezilor, dar şi din revistele pentru sportivi, ce promovau diete sănătoase şi echilibrate.

Masa musculară versus „colăcei”
Regulile pe care vi le vom prezenta sunt baza „dietei lui Bruce Lee”. Regimul alimentar şi exerciţiile fizice i-au asigurat lui Bruce Lee un corp al cărui procent de grăsime tindea spre… zero. Urmând aceste reguli, veţi putea reuşi nu numai să scăpaţi de o burtă inestetică, ci şi să vă măriţi masa musculară. Adică să înlocuiţi „colăceii” şi „pernuţele” cu muşchi.

ADVERTISEMENT

Evitaţi făina!
În general, Bruce Lee evita făina albă şi făinoasele, adică nu consuma biscuţi şi prăjituri, pe care le descria ca fiind „calorii goale”. Adică le înghiţi, dar în afară de faptul că o dată cu ele înghiţi şi un număr mare de calorii, corpul nu se alege de pe urma lor cu beneficii, pentru că sunt lipsite de vitamine sau de proteine sănătoase. Aşa că doar îngraşă. Mai mult decât atât, problemele legate de simptomul de colon iritabil şi de constipaţie sunt provocate, în mare parte, tocmai de consumul excesiv de făinoase (pâine, paste, prăjituri, biscuiţi etc.).

Filozofia alimentară a lui Bruce Lee spune că nu trebuie să consumi calorii ce nu aduc niciun beneficiu corpului.

ADVERTISEMENT

Porţii mici şi multe
Nu numai tipul de alimente era important pentru Bruce Lee, ci şi mărimea şi numărul de porţii pe care le consuma pe parcursul unei zile. Maestrul artelor obişnuia să mănânce de patru sau de cinci ori pe zi, de fiecare dată porţii mici. În afară de mese, consuma mici gustări sănătoase, fructe, de exemplu. Asta nu înseamnă că trebuie să ronţăiţi toată ziua ceva. Mâncând mai des decât o dată la patru ore veţi pune prea multă presiune pe sistemul digestiv şi vă veţi putea trezi cu o indigestie.

Consumaţi băuturi proteice
Bruce Lee obişnuia să consume una sau două băuturi proteice pe zi, plus shake-uri de fructe. Băuturile sale proteice conţineau: ouă (uneori chiar cu tot cu coajă), germeni de grâu sau ulei din germeni de grâu, unt de arahide, banane, drojdie de bere (are o concentraţie mare de complex vitaminic B, esenţial în producerea şi în eliberarea energiei din carbohidraţi), lecitină. Lecitina este esenţială pentru fiecare celulă din corp şi este cheia care stă la baza membranei celulare, fiind şi cea care protejează celulele de oxidare.

ADVERTISEMENT

Mâncaţi multe fructe
Bruce Lee ştia că persoanele foarte active au nevoie să consume carbohidraţi, ce se găsesc din plin în fructele şi în legumele proaspete, pe care le mânca regulat ori pe care le transforma în sucuri şi shake-uri. Maestrul prefera morcovii, cerealele, merele, bananele şi pătrunjelul. Băuturile conţineau în proporţie de 50% morcovi şi ajutau corpul să asimileze mai uşor şi alte substanţe sănătoase.Enzimele din sucurile de legume sunt un catalizator organic şi cresc metabolismul, scurtând timpul în care mâncarea e digerată şi absorbită. Multe dintre aceste enzime sunt însă distruse atunci când legumele sunt gătite, în special dacă le fierbeţi, aşa că e bine să mergeţi pe varianta proaspătă. Pentru a vă asigura sănătatea şi energia, e de preferat ca jumătate din carbohidraţii pe care-i consumaţi să provină din fructe şi din legume proaspete.

Mierea, obligatorie
Ca să se energizeze rapid, Bruce Lee obişnuia să consume o băutură făcută din lăptişor de matcă şi ginseng. Lăptişorul de matcă are în conţinut complexul vitaminic B, inclusiv o mare concentraţie de acid pantotenic (vitamina B5) şi piridoxină (vitamina B6), precum şi 18 aminoacizi importanţi. Conform medicinei chineze, ginsengul energizează, îmbunătăţeşte circulaţia, revitalizează şi ajută la recuperarea organismului după perioadele de îmbolnăvire şi stimulează activitatea corpului uman.

ADVERTISEMENT

Ocoliţi brânzeturile!

Lui Bruce Lee nu-i plăceau brânzeturile, iar lactate consuma doar în băuturile proteice.

Regimul maestrului

Micul dejun: un castron cu musli şi cereale integrale, un pahar cu lapte semidegresat şi o cană cu ceai verde sau cu suc de fructe proaspăt;
Gustare: suc de fructe sau o băutură proteică preparată din ouă, germeni de grâu, banane, unt de arahide, apă sau suc de fructe, plus drojdie;
Prânz: carne la grătar, legume şi orez, ceai;
Gustare: suc de fructe şi legume ori o băutură proteică;
Cină: orez, legume proaspete, carne de pui, peşte sau fructe de mare şi un pahar cu ceai verde.

ADVERTISEMENT