News

Diferențe uluitoare între autopsiile pacienților cu Covid și ale celor cu gripă. Ce au descoperit medicii

24.11.2020 | 15:48
Diferente uluitoare intre autopsiile pacientilor cu Covid si ale celor cu gripa Ce au descoperit medicii
ADVERTISEMENT

Specialiștii din domeniul medical au prezentat, recent, care sunt diferențele fundamentale între autopsiile pacienților cu Covid 19 și a celor cu gripă.

Prof. Dr. Sabina Zurac, fost directorul medical al Spitalului Colentina, a explicat ce organe afectează coronavirusul și de ce nu se efectuează autopsii la toți decedații cu coronavirus.

ADVERTISEMENT

Cadrul medical a avertizat că este important de știut că pacienții cu SARS-CoV-2 sunt contagioși și după moarte, ceea ce înseamnă că medicii legiști ar fi expuși la un pericol major.

Ce diferențe au descoperit medicii între autopsiile pacienților cu Covid și ale celor cu gripă

Sabina Zurac a făcut și o comparație între modul în care se prezintă organismul pacienților care sunt uciși de COVID-19 în comparație cu cel al bolnavilor răpuși de clasica gripă. Diferențele sunt de-a dreptul uluitoare.

ADVERTISEMENT

”Afectarea în COVID la nivel necroptic se evidențiază la nivelul tuturor organelor. Afectarea principală este la nivel pulmonar, unde o pneumonie COVID, cu o afectare aleveolară (alveolele sunt spațiile aeriene cele mai delicate din plămân și vă dați seama că în asocierea de îngroșare a septurilor prin hiperplazie a celulelor și depunere de fibrină, schimburile gazoase se fac foarte greu).

Această afectare alveolară difuză, îmbracă mai multe forme, în special în pneumonia COVID, este afectare alveolară de grad I și II.”, a spus medicul la Antena 3.

ADVERTISEMENT

Medicul din Capitală spune că spre deosebire de gripă, în cazul COVID 19 au fost depistate microtromboze (cheaguri de sânge) la nivelul tuturor vaselor.

”Am putut face comparație cu leziunile din gripă, am studiat peste 100 de necropsii cu gripă AH1N1, în care afectarea alveolară difuză este mult mai severă, în general de gradul II – III. De asemenea, în pneumonia COVID, spre deosebire de gripă, avem microtromboze la nivelul tuturor vaselor, predominant la nivelul vaselor mici pulmonare.

ADVERTISEMENT

Cordul este afectat cu un proces de miocardită, de asemenea mici cheaguri de sânge obstruează vasele mici din miocard, și, de asemenea, leziuni specifice, denumite distrofii miocardice, de un aspect caracteristic”, a mai adăugat profesorul Sabina Zurac.

COVID-19 afectează toate organele

Medicul Zurac a avertizat că noul coronavirus pune stăpânire pe absolut toate organele din corp. La început s-a vorbit doar de plămâni, însă odată cu dezvoltarea cercetărilor din domeniu s-a ajuns la concluzia că SARS-CoV-2 distruge tot ce întâlnește în cale.

”De asemenea ficatul era afectat, toți pacienții au prezentat steatoză, încărcare grasă a ficatului, deși unul dintre ei era extrem de slab. Doar trei dintre aceștia erau puțin supraponderali.

În celelalte organe, splină, rinichi, în suprarenale, am găsit micro-infarcte, datorate microtrombozelor, iar doi dintre pacienți au prezentat trombembolie masivă din cauza trombozelor, cheagurilor de sânge, care s-au format în vena cavă înferioară, la nivel supra-hepatic.

Practic, tratamentul anti-coagulant este extrem de important la pacienții cu COVID”, mai spune medicul.

Sabina Zurac a mai atras atenția cu privire la faptul că autopsia nu se efectuează la toți pacienții infectați.

”La pacienții infectați cu SARS-CoV-2 și la care diagnosticul este clar, nu este necesară autopsia. Au existat foarte multe discuții că au fost interzise necropsiile. Nu! Autopsiile nu au fost interzise!”, a mai spus medicul pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT
Tags: