Mihaela Bilic a explicat diferențele dintre ciorbă și supa cremă, precizând care este mai potrivită pentru persoanele care vor să-și mențină silueta.
Ciorba și supa se numără printre felurile preferate de mâncare ale românilor, mai ales atunci când afară este frig. Supa de pui cu tăiței sau cu găluște, dar și borșul de perișoare sunt preferate în această perioadă.
Pe rețelele de socializare, Mihaela Bilic a vorbit despre aceste preparate culinare și cât de utile sunt pentru siluetă, mai ales ciorba.
Există, însă, câteva diferențe între ciorbă și supă. Prima reprezintă un amestec de legume, făinoase și carne, diluat în multă apă. Din acest motiv, preparatul oferă o senzație de sațietate.
În ciorbă se pot adăuga ingrediente precum cartofi, orez sau paste făinoase, dar este important să fie respectată o anumită cantitate pentru ca silueta să nu fie afectată.
“Ce relație avem între ciorbă și siluetă? Una foarte bună, având în vedere că ciorba ne umple stomacul cu apă. Umflă burta, dar nu îngrașă! Există diferențe între ciorbă și supă? Haideți să analizăm!
Ciorba este un amestec de legume, făinoase și carne, diluat în multă apă. Dacă e acrită se numește ciorbă, dacă e dulce îi spunem supă.
Ingredientele sunt vizibile, zeama este clară iar grăsimea nu poate fi ascunsă, se ridică la suprafață. Uleiul nu se amestecă cu apa, deci ciorba poate fi degresată foarte ușor și când e caldă, fie după ce s-a răcit.
Nu e periculos să punem în ciorbă cartofi, paste făinoase sau orez, cantitatea nu depășește 2 linguri/ porție și silueta nu este în pericol.
Nici dacă e vorba de ciorbă dreasă cu smântână nu e grav, o lingură de smântână are mai puține calorii decât o lingură de ulei”, a explicat Mihaela Bilic pe Facebook.
Atunci când vine vorba despre supa cremă, însă, lucrurile se schimbă. Aceasta conține tot legume, dar este făcută la blender și are o consistență cremoasă datorită cartofilor, leguminoaselor sau rădăcinoaselor.
Unele rețete de supă cremă conțin unt, smântână sau făină pentru a-i oferi o consistență mai groasă. Acest lucru poate avea un impact negativ asupra siluetei.
Făina încorporează și leagă grăsimea din acest tip de supă, astfel că nu mai este vizibilă. Pentru a controla cantitatea de grăsime din ea, e bine să o gătești acasă.
“Supa-cremă este în principiu o ciorbă de legume băgată la blender. Poate să conțină și carne, însă consistența ei cremoasă este dată de cartofi, rădăcinoase sau leguminoase.
Ca să fie mai groasă și pentru un plus de gust, unele rețete conțin făină, unt sau smântână… iar asta poate să fie o capcană pentru siluetă!
Din păcate făina încorporează și leagă grăsimea, nu o mai putem vedea. Supă cremă nu poate fi degresată, pentru mai multă siguranță ar fi bine să o gătiți chiar voi, sau să fie făcută de un bucătar de încredere, ca să știți câtă grăsime ascunde”, a mai explicat specialista.
În timp ce ciorba conține grăsime din carne, cea din supa cremă provine din cartof sau smântână. Un castron de ciorbă sau supă are 150 de calorii, acesta fiind echivalentul a jumătate de porție de felul doi.
“Ca și valoare energetică, socotiți 150 cal pentru un castron de ciorbă/supă, echivalent cu o jumătate de porție de felul doi. Și culmea e că ține stomacul plin de două ori mai mult timp!
Ciorba este prietena siluetei și poate fi consumată de cei care țin diete ca fel unic, la masa de prânz sau la cină… e dietetică, echilibrată și foarte românească!”, a mai spus Mihaela Bilic.