Fotbal international

Miracolul Differdange, buturuga mică din Luxemburg

Fără îndoială, cea mai mare surpriză a celui de-al doilea tur preliminar al Europa League vine din Luxemburg, adică dintr-o ţară aflată la periferia fotbalului european atît la nivel de...
26.07.2013 | 13:10
Miracolul Differdange buturuga mica din Luxemburg

Fără îndoială, cea mai mare surpriză a celui de-al doilea tur preliminar al Europa League vine din Luxemburg, adică dintr-o ţară aflată la periferia fotbalului european atît la nivel de cluburi cît şi de echipă naţională.

La această oră Luxemburg ocupă poziţia 128 în ierarhia FIFA. Şi, cu toate acestea, o echipă din campionatul luxemburghez a fost capabilă să elimine o grupare olandeză, adică dintr-un fotbal care se află pe locul secund în clasamentul FIFA, la nivel de echipă naţională! Performera se numeşte FC Differdange 2003, iar victima de serviciu este FC Utrecht. Ceea ce dă cu adevărat o aură de rezultat senzaţional este faptul că Differdange a reuşit să întoarcă în 20 de minute soarta unui meci ce părea deja pecetluit, pentru că Utrecht conducea cu 3-1, jucînd şi pe teren propriu. Differdange a găsit o nebănuită putere de a marca de două ori şi egalul de 3-3 a fost suficient pentru ca imposibilul să revină realitate, pentru că în tur FC Utrecht pierduse cu 2-1 în orăşelul comparabil cu Urziceni ca număr de locuitori, aproape 11.000 de suflete.

”Este ca şi cînd am fi cîştigat Liga Campionilor”

După ce miracolul a devenit realitate şi fanii lui FC Utrecht au rămas înmărmuriţi de ruşinea produsă, antrenorul luxemburghezilor, Michel Le Flochmoan a declarat ”Este o seară istorică, unică pentru o echipă ca noastră, dar şi pentru tot Luxemburgul. Olanda e a doua lume, iar fotbalul din Luxemburg nici nu exista pînă la această dublă a noastră cu Utrecht. Să elimini o echipă olandeză este ca şi cum am fi cîştigat Liga Campionilor. Toată echipa a dovedit mare caracter, psihic excelent şi a crezut pînă în ulimul moment că nu e totul terminat.”. FC Differdange este un hibrid rezultat în 2003 din unirea celei mai cunoscute echipe din oraş, Red Boys, recordmana Cupei Luxemburgului cu o formaţie din a treia ligă, AS Differdange. are în lot nouă străini, dintre care cinci sunt francezi. Jucătorii sunt majoritatea amatori, avînd servicii în timpul zilei, iar din această cauză numărul antrenamentelor săptămînale nu depăşeşte cifra patru.

Prima victimă: albanezii de la Laci

Oarecum olandezii fuseseră avertizaţi că nu vor face doar un antrenament cu public, după ce Differdange reuşise un alt rezultat mai puţin scontat în primul tur preliminar al Europa League, scoţîndu-i pe albanezii de la Laci cu dublă victorie (1-0 şi 2-1). Nu s-a făcut mult tam-tam în jurul calificării, pentru că au apărut pe diverse siteuri opinii referitoare la faptul că albanezii ar fi trîntit cele două meciuri pentru pariuri, patronul lor avînd casă de pariuri.

Differdange X 2 = Mulenga

Vedeta lui Utrecht, Jacob Mulenga, costă mai mult decît toată echipa luxemburgheză. Olandezul care a marcat un hat-trick pentru Utrecht (45, 49, 54) în meciul de joi seară, valorează 2,5 milioane euro, în timp ce toată echipa din Differdange face 1,3 milioane euro.

Şi Dudelange a produs şocul în 2012

Nu este însă prima mare surpriză pe care Luxemburgul o oferă pentru a ne arăta că balonul e cu adevărat rotund. Nu mai departe de anul trecut FC Dudelange izbutea să ajungă în turul al treilea preliminar al Ligii Campionilor, după o calificare în faţa campioanei Austiei, Salzburg . A fost 4-4 la general, cu un retur la Salzburg demenţial, gazdele cîştigînd cu 4-3 la retur. Pentru acea eliminare cu mari consecinţe financiare în echilibrul bugetar al clubului jucătorii s-au trezit cu o diminuare a salariilor între 10-59 la sută ţi blocare primelor pe mai bine de jumătate de an. Plus că tensiunea a fost mare şi în rîndul fanilor, care s-au răzbunat pe maşinile cîtorva jucători.