News

Dificultăți în derularea recensământului în țară. De ce refuză unii oameni să fie recenzați. Situația în București

După un început promițător în perioada auto-recenzării online, autoritățile anunță dificultăți în derularea recensământului pe teren. De ce refuză unii cetățeni să fie recenzați și care e situația în București.
25.07.2022 | 22:10
Dificultati in derularea recensamantului in tara De ce refuza unii oameni sa fie recenzati Situatia in Bucuresti
Autoritățile întâmpină probleme în finalizarea recensământului în țară. Sursa foto: colaj Fanatik / INS
ADVERTISEMENT

Dificultăți mari în derularea recensământului în țară. Mulți oameni refuză să fie recenzați.

Autoritățile întâmpină probleme în finalizarea recensământului în țară

La finalul săptămânii trecute, Institutul Naţional de Statistică (INS) lua decizia de a prelungi până pe 31 iulie 2022 perioada de culegere a datelor pentru Recensământ.

ADVERTISEMENT

Această măsură este aplicabilă în localitățile în care recenzarea nu s-a încheiat, acolo unde, din cauza gradului scăzut de recenzare, există riscul ca până la finalul perioadei de recenzare să nu se acopere întreaga populație.

În Harghita, de exemplu, autoritățile anunță că procesul de culegere a datelor s-a definitvat în 28 de localităţi, dintr-un total de 67 existente.

ADVERTISEMENT

În zonă, sunt întâmpinate mari probleme în finalizarea procesului în oraşele mari, dar şi în unele localităţi rurale, a informat luni, şefa Direcţiei Judeţene de Statistică, Maria Abos, conform Agerpres.

”În 28 de localităţi din judeţul Harghita s-a finalizat recensământul populaţiei, adică au atins populaţia estimată la 1 decembrie 2021, care este momentul de referinţă pentru această localitate. În 13 localităţi, procentul de recenzare este de peste 90 la sută, în altele 13 procentul este de peste 80 la sută şi tot în 13 localităţi, nu ştiu, nici nu mai avem argumente nici noi, nici autorităţile, este sub 70 la sută.

ADVERTISEMENT

Foarte greu merge în Gheorgheni, Miercurea-Ciuc, Cristuru Secuiesc şi Odorheiu Secuiesc. Chiar dacă ei per total se situează la peste 90 la sută, procentul persoanelor recenzate din totalul celor rămaşi de recenzat după ce s-a terminat autorecenzarea este foarte mic”, a Abos.

De ce refuză unii oameni să fie recenzați. Predomină teoria conspirației

Oficialii din Harghita dezvăluie că există câteva localităţi rurale unde recensământul “nu merge nicicum”.

ADVERTISEMENT

Dat fiind acest aspect, au fost deschise puncte fixe în judeţ, în mai multe localităţi şi la sediul DJS Harghita, pentru cei care nu au încredere să primească recenzorul la domiciliu.

Ei bine, nici în aceste condiții numărul persoanelor recenzate nu este foarte mare.

De ce refuză cetățenii să fie recenzați, în contextul în care de 30 ani se cer la recensământ aceleaşi informaţii? Autoritățile spun că există persoane la care au succes teoriile conspiraţiei legate de modul în care se vor folosi datele colectate.

Prefectul Harghitei, Petres Sandor, admite că este puţin probabil ca judeţul să finalizeze recensământul la timp.

Care e situația în București

La mijlocul acestei luni, la 120 de zile de la debutul recensământului (n.r. care a avut loc pe 14 martie), rata de recenzare era de sub 85%.

Mai exact, sub 16 milioane de persoane din cele 19 milioane, cât estima statul român la finele anului trecut că s-ar afla în țară, erau înregistrate în baza de date coordonată de Institutul Național de Statistică (INS).

Probleme sunt și în Capitală. Conform Știripesurse, doar 65% din populația țintă estimată a fost recenzată. O cauză ar fi reprezentată de faptul că primăriile sectoarelor nu au asigurat nici jumătate din numărul de 1.659 de recenzori cerut.

ADVERTISEMENT