News

Efectele invaziei Rusiei. UE va avea dificultăți în aprovizionarea cu cereale. Înainte de război le importa din Ucraina

Efectele războiului de la graniță se vor simți și în sectorul agricol. Specialiștii avertizează că UE va întâmpina dificultăți în aprovizionarea cu cereale, pe care le importa din Ucraina.
11.03.2022 | 09:27
Efectele invaziei Rusiei UE va avea dificultati in aprovizionarea cu cereale Inainte de razboi le importa din Ucraina
ADVERTISEMENT

Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, avertizează că în urma invaziei Rusiei în țara noastră vecină, va fi dificil pentru UE să se aprovizioneze cu cereale, deoarece înainte de război le importa din Ucraina.

UE, afectată în domeniul agriculturii, în urma invaziei Rusiei în Ucraina

Atât cereale, cât și oleaginoase, va fi greu pentru UE să achiziționeze din alte surse, care ar putea fi mai scumpe. Multe dintre transporturile agricole din Ucraina ajutau la creșterea porcilor.

ADVERTISEMENT

”Sectorul european al creşterii porcilor este puternic dependent de importurile din Ucraina pentru o varietate de cereale şi oleaginoase.

Va fi dificil de găsit surse alternative de aprovizionare pe o piaţă deja strânsă şi scumpă. Urmează noi provocări pentru propriul nostru sistem agroalimentar”, a transmis Janusz Wojciechowski, pe Twitter.

ADVERTISEMENT

Mesajul oficialului european vine ca urmare a unei reuniuni de joi pe tema cărnii de porc. La eveniment au luat parte reprezentanți ai statelor membre ale UE, dar și reprezentanți ai lanțului de distribuție a cerealelor.

Rusia a decis suspendarea exporturilor de cereale și zahăr către Uniunea Economică Euroasiatică

De altfel, joi, 10 martie, Rusia a anunțat că suspendă exporturile de cereale și zahăr în Uniunea Economică Eurasiatică (UEE). Măsura va fi una temporară, până pe 31 august, iar până atunci se va încerca asigurarea alimentară la nivel intern. Anunțul a fost făcut de Ministerul Economiei din Rusia.

ADVERTISEMENT

Totuși, nu se va suspenda exportul de cereale și zahăr și către statele membre UEE, adică: Kârgâzstan, Kazahstan, Belarus și Armenia. Din UEE face parte inclusiv Rusia, iar Uniunea a fost concepută de Vladimir Putin ca o altă alternativă, decât piața Uniunii Europene.

Rusia și Ucraina, în a 16-a zi de război

Între timp, războiul Rusia-Ucraina continuă pentru a 16-a zi consecutiv. Nu doar domeniul agricol va fi afectat, ci și cel economic sau energetic, în urma acestui conflict, mai avertizează experții.

ADVERTISEMENT