News

Digitalizarea notarilor publici, în linie dreaptă. Ce documente ar putea fi obținute online

Notarii publici ar putea emite acte legalizate online, însă la aceleași tarife. Senatorii au votat deja un proiect de lege pentru asta.
20.02.2025 | 00:20
Digitalizarea notarilor publici in linie dreapta Ce documente ar putea fi obtinute online
Digitaizarea notarilor publici, în linie dreaptă. Ce documente ar putea fi obținute online. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Scopul final ar fi ca românii să scape de diverse drumuri la notar. Notarii nu vor fi obligați, însă, să elibereze o serie de acte legalizate online, pentru că legea le va da dreptul să aleagă dacă vor face acest lucru. Mai este menționat că serviciile notariale la distanță vor avea aceleași tarife ca și în cabinete.

Digitalizarea notarilor publici, în linie dreaptă

Pentru început doar câteva acte vor fi incluse în lege și va fi folosită o platformă online specializată pentru asta. Documentele inițiale care pot fi emise digital sunt legalizarea semnăturilor pentru interpreți și traducători, cererile pentru autoritățile publice sau documente pentru operațiuni de publicitate imobiliară.

ADVERTISEMENT

Serviciile respective notariale ar putea fi solicitate online, însă notarii vor putea să le ofere în continuare și în mod fizic, la birou. Practic, așa cum prevede legea, notarii pot, dar nu sunt obligați, să facă acest lucru.

”De asemenea, se prevede posibilitatea ca anumite acte sau proceduri să fie efectuate fără prezența fizică a solicitantului, precum consultațiile juridice scrise cu caracter notarial sau transmiterea cererilor către diverse instituții, darea de dată certă unor înscrisuri sau legalizarea semnăturilor, anumite operațiuni ce țin de succesiuni”, mai arată Avocatnet.ro.

ADVERTISEMENT

Legea prevede că onorariile pentru servicii nu vor crește, iar pentru activitățile în format electronic notari vor trebui să obțină o autorizație. Actul notarial în formă electronică, poartă semnătura electronică a notarului public și sigiliul electronic al Uniunii Naționale a Notarilor Publici.

Notarii nu vor fi obligați să opteze pentru digitalizare

Cererea părților pentru obținerea actelor notariale în formă electronică se poate face fie cu semnătură electronică calificată, fie printr-o cerere suport pe hârtie”, a explicat Miruna Popescu, purtător de cuvânt al Uniunii Naţionale a Notarilor Publici. Mai mult, securitatea actelor notariale și a datelor va fi asigurată de Autoritatea pentru Digitalizarea României.

ADVERTISEMENT

Părerile sunt împărțite când vine vorba despre acest proiect, lucru care reiese din reacțiile oamenilor față de reporterul Observatornews.ro.Numai să fie sigură platforma, aia e problema. Sunt foarte mulți hackeri pe internet, vă dați seama, e problematic. Să fie securizați într-un anumit fel, e ok”, a subliniat un bărbat.

ADVERTISEMENT

”Ar fi ok, că n-ar mai fi atâtea drumuri, adu aia, adu aia la notar”, povestește o altă femeie. ”Depinde de oameni, pentru cei în vârstă acuma… pentru unii e mai ușor, să nu mai bați drumul”, declară alt bărbat, fiind convins că digitalizarea doar va complica lucrurile. Proiectul va ajunge să fie dezbătut și de Camera Deputaților.

Potrivit Avocatnet.ro, acest proiect privind digitalizarea notarilor a fost aprobat în noiembrie 2024 în Executiv, dar doar acum a ajuns în Senat. Actul sau procedura notarială se întocmește de către notarul public fie pe suport hârtie, fie în formă electronică”, prevede proiectul, actul în format electronic având aceleași efecte juridice ca actul juridic în format tipărit.

Notarii care vor opta pentru digitalizare își vor crea un avantaj în piață

Deși nu vor fi obligați să opteze pentru digitalizare, cel mai probabil notarii care o vor face își vor crea un avantaj ”major” în piață, după cum notează sursa citată. ”Documentele astfel certificate de notarul public au aceeași forță probantă ca înscrisuri originale și pot fi utilizate în alte operaţiuni juridice, inclusiv pentru traduceri legalizate, în vederea dovedirii autenticității si validității acestora”, mai prevede proiectul.