Autorităţile monitorizează cu atenţie situaţia de pe Dunăre, la sfârşitul acestei săptămâni şi începutul săptămânii viitoare fiind aşteptat maximul viiturii, îngrijorarea fiind sporită de faptul că peste acelaşi interval de timp se suprapune un cod portocaliu de precipitaţii abundente.
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a anunțat sâmbătă seara, în urma unei ședințe la MAI la care au participat atât ministrul Predoiu cât și șeful ISU, Raed Arafat, cu prefecții și șefii ISU județene, că în județele cu risc de inundații va fi sporită tehnica de intervenții.
„Începând de sâmbătă seara tehnica de intervenţie din judeţele Dâmboviţa, Giurgiu, Vaslui, Vrancea şi Teleorman va fi suplimentată, pentru eficientizarea misiunilor de sprijin a comunităţilor vizate de avertizările hidro-meteorologice emise de Administraţia Naţională de Meteorologie şi de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor”, a transmis IGSU.
De asemenea, în județele vizate de atenționările de cod portocaliu va creşte capacitatea operaţională şi se vor activa Centrele Judeţene de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei.
„Pentru preîntâmpinarea situaţiilor deosebite, se vor realiza recunoaşteri în teren în zonele cunoscute cu risc de inundaţii, se va informa populaţia din zonele respective asupra măsurilor şi a modului de comportare în cazul producerii situaţiilor de urgenţă şi se va relaţiona cu autorităţile locale pentru identificarea persoanelor vulnerabile”, a mai transmis IGSU, care a subliniat că aceste măsuri sunt necesare pentru a asigura rapiditatea şi eficienţa intervenţiilor, în cazul unor situaţii deosebite.
Agitaţie multă şi activităţi contracronomentru executate pe malul românesc al Dunării cu câteva ore înainte ca apele fluviului să se umfle la cota de alarmă Reprezentanţii Apelor Române au anunţat că zonele vulnerabile sunt atent monitorizate, iar acolo unde este nevoie se intervine prin ridicarea de diguri provizorii.
“Intervenim cu forţele proprii în zonele vulnerabile! Apele Romane Buzau-Ialomita prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Călăraşi continuă construirea unor diguri provizorii din saci geocontaineri, paralel cu linia de apărare existentă, menite să stopeze pătrunderea apelor în cazul apariţiei unor breşe”, se arată într-un comunicat remis de Administraţia Naţională Apele Române.
Digurile vor fi ridicate până la cotele prognozate de creştere a Dunării, de 9500 mc/s. În plus, dacă situaţia o va impune, linia de apărare împotriva apelor se va supraînălţa cu încă un rând de saci de nisip.
Apele Române au mai anunţat că pe braţul Borcea, în zona Baital, vor fi montaţi peste 400 de saci cu nisip, pe o lungime de 350 metri, în timp ce în zona Ciocăneşti- Călăraşi, au fost deja amplasaţi 180 de saci, pe o lungime de 150 de metri.
Debitul Dunării este sâmbătă de aproximativ 7300 mc/s, dar va fi în creştere în următoarele ore, ajungând până la 8000 mc/s. “Având în vedere avertizările hidrologice emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, pe anumite secţiuni, în aval de Turnu Măgurele, debitele Dunării pot ajunge până la 9200-9500 mc/s”, mai avertizează specialiştii.
Ţinând seama de circumstanţe, Administrația Națională Apele Române a mai anunţat că şi-a dublat serviciul de permanență la nivelul dispeceratelor centrale, dar și în bazinele râurilor Argeș-Vedea, Olt, Prut, Bârlad și Buzău-Ialomița. Acestea sunt stațiile unde sunt estimate în orele următoare depășiri ale cotelor de inundaţii.
“Am dispus ca toate sistemele de gospodărire a apelor, toate administrațiile bazinale să fie pregătite, pentru că ne așteptăm ca duminică să fie o zi grea, din acest punct de vedere. Așteptăm precipitații însemnate.
Sunt mai multe județe sub aceste coduri de avertizare. Discutăm despre 50 până la 90l/m². Suntem foarte atenți la ceea ce se întâmplă în municipiul București, unde există riscul să avem precipitații în jurul cifrei de 70l/m²”, spunea ministrul Mediului, Mircea Fechet, după ultima reuniune a Comitetului extraordinar pentru Situații de Urgenţă.