ADVERTISEMENT
News

DIICOT, cea mai mare captură de captagon și hașiș din istoria țării. Ce este ”drogul Jihadului”

Autor: Emil Neacsu | 01.09.2020 | 20:02
DIICOT, cea mai mare captură de captagon și hașiș din istoria țării. Ce este ”drogul Jihadului”
Poliţia Română și DIICOT au reuşit cea mai mare captură de haşiş şi pastile de captagon (drogul jihadului), din istorie

Poliţia Română și DIICOT au reuşit cea mai mare captură de haşiş şi pastile de captagon (drogul jihadului), din istorie. Valoarea drogurilor confiscate într-o navă ancorată în Portul Constanța este de 60 milioane euro.

ADVERTISEMENT

Potrivit unui comunicat al DIICOT, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală și  ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – Serviciul Antidrog şi Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Porturi Maritime au efectuat investigaţii luna trecută, într-un caz având ca obiect săvârşirea infracţiunii de trafic internaţional de droguri de risc şi de mare risc.

Astfel, în urma cercetărilor, a fost identificată o navă care transporta două containere ce conţineau 40 de tone de produse nealimentare, expediate din Portul Latakia (Siria). Containerele au tranzitat Turcia şi aveau ca destinaţie finală Portul Constanţa.

ADVERTISEMENT

Captură uriașă de ”Drogul Jihadului”

Pe 30 august, nava respective a ancorat în Portul Constanţa, iar containerele au fost descărcate. În urma percheziţionării containerelor, într-unul dintre acestea au fost descoperite aproximativ 1,5 tone de haşiş şi 751 de kg de pastile de captagon (4.024.250 de pastile de captagon), menționează DIICOT.

Drogurile valoreaza 60 de milioane de euro. Sursa foto: Politia romana
Stupefiantele erau ascunse între recipientele de carton cu marfă transportată legal, astfel încât să se evite descoperirea acestora prin mijloace tehnice specifice de detectare a acestor substanţe. Marfa de acoperire consta în săpun organic cu o densitate foarte mare și avea menirea de a masca drogurile.

ADVERTISEMENT

Drogul de tip captagon, cunoscut şi sub denumirea de “drogul jihadului”, are, în mod uzual, un conţinut ridicat de amfetamină. Valoarea pe piaţă a drogurilor capturate este de aproximativ 60 de milioane de euro.

Pe întreg parcursul procesului penal suspecții și inculpații beneficiază de prezumția de nevinovăție, precizează Poliția română.

ADVERTISEMENT

Record doborât după un an

Procurorii DIICOT cercetează mai multe persoane, cetăţeni români şi străini, pentru a se stabili implicarea acestora în organizarea transportului de droguri.

Precedentul record de captură de droguri data din primăvara anului trecut și era de o tonă, cu puritate de 90%. Transportul era monitorizat de procurorii DIICOT şi de poliţiştii de la crimă organizată.

ADVERTISEMENT

Drogurile, în valoare de 300 de milioane de euro, urmau să fie triplate ca volum de dealerii la care ar fi trebuit să ajungă. Stupefiantele au fost găsite în Tulcea, în două dubiţe înmatriculate în alt stat şi un autofurgon înmatriculat în România.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!