DIICOT a informat, vineri, că a fost deschis dosar penal in rem referitor la campania candidatului independent Călin Georgescu la alegerile prezidențiale, „cu privire la săvârşirea infracţiunilor de operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, tentativă la infracţiunea de perturbare a funcţionării sistemelor informatice şi tentativă la infracţiunea de acces ilegal la un sistem informatic”.
DIICOT a anunțat vineri că a fost deschis un dosar penal in rem în legătură cu campania lui Călin Georgescu la prezidențiale, privind sărvârșirea mai multor infracțiuni informatice, inclusiv tentativă de acces ilegal în sistemul informatic.
„În urma analizei informaţiilor rezultate din documentele (desecretizate) care au fost prezentate în cadrul şedinţei CSAT din data de 28 noiembrie 2024 privind desfăşurarea procesului electoral pentru funcţia de preşedinte al României, procurorii DIICOT s-au sesizat cu privire la săvârşirea infracţiunilor de operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, tentativă la infracţiunea de perturbarea funcţionării sistemelor informatice şi tentativă la infracţiunea de acces ilegal la un sistem informatic.
Cercetările sunt efectuate in rem, iar această etapă a procesului penal nu semnifică formularea unor acuzaţii împotriva unei/unor persoane, ci instituie cadrul procesual necesar strângerii probelor pentru stabilirea corectă şi completă a stării de fapt care să permită adoptarea în cauză a unei soluţii legale şi temeinice”, potrivit unui comunicat al DIICOT.
Joi, CSAT a desecretizat informațiile primite de la mai multe instituții, SRI, SIE, MAI, în legătură cu campania candidatului independent la alegerile prezidențiale, Călin Georgescu.
Potrivit acestor informații, campania lui Călin Georgescu a beneficiat de o finanțare de un milion de euro. În egală măsură, potrivit documentelor desecretizate, un actor cibernetic statal a acționat împotriva infrastructurii IT&C de suport a procesului electoral din țară. Rapoartele mai subliniază că România este o țintă pentru atacurile hibride agresive din partea Federației Ruse.
Potrivit MAI, o parte din cei care l-au susținut pe Călin Georgescu, care s-au implicat în promovarea și cumpărarea de voturi, provin din medii de extremă dreapta, din medii infracționale, din mediul cultelor, care au fost implicați în trecut în promovarea narațiunilor pro-ruse, împotriva NATO, împotriva Ucrainei, dar și a narațiunilor antismite.
Vineri, Curtea Constituțională a anunțat că a anulat turul întâi al prezidențielalor. „Procesul electoral pentru alegerea Președintelui României va fi reluat în integralitate, Guvernul urmând să stabilească o nouă dată pentru alegerea Preşedintelui României, precum și un nou program calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare”, potrivit unui comunicat al CCR.
„Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul hotărârii, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I”, a precizat Curtea Constituțională.