Frații Andrew și Tristan Tate, cercetați pentru trafic de persoane (inclusiv minori), viol, spălare de bani și constituirea unui grup infracțional organizat, sunt tot mai aproape să scape de problemele din România.
Britanicii Andrew și Tristan Tate au primit o veste extraordinară în Florida, acolo unde au plecat la sfârșitul lunii februarie, cu acordul procurorului de caz. DIICOT pare să fi ajuns într-un punct mort în dosarul care îi vizează, pentru că două dintre fetele care s-au plâns că au fost exploatate de cei doi frați refuză acum să mai colaboreze cu procurorii anti-mafia.
Alexandru Rîșniță, unul dintre avocații fraților Tate din România a confirmat pentru FANATIK faptul că declarațiile celor două tinere sunt esențiale pentru continuarea anchetei. În decembrie 2024, Curtea de Apel București a restituiți dosarul fraților Tate la DIICOT pentru refacerea anchetei de la zero.
”La camera preliminară s-au exclus niște declarații, după cum ați văzut, pentru că minuta ședinței a apărut și în presă. Pentru ca procurorul să continue urmărirea penală, el trebuie să citeze persoanele pentru a da noi declarații.
Citațiile au fost emise, doamnele nu s-au prezentat. Nu știu dacă se vor prezenta în viitor, dar până în prezent nu s-au prezentat”, a declarat Alexandru Rîșniță pentru FANATIK.
Potrivit unor informații vehiculate pe rețeaua X, frații Tate au închiriat deja un avion privat care îi va aduce la București pe 23 martie 2025, urmând ca a doua zi să se prezinte la o secție de poliție pentru a îndeplini procedura din cadrul controlului judiciar.
Avocatul fraților Tate spune că DIICOT va fi obligat să ridice toate măsurile preventive luate împotriva celor doi britanici pentru că acestea nu pot fi prelungite mai mult de doi ani
”Așa este. Pe 24 martie trebuie să fie prezenți la semnat. Am zis să vină, totuși, pe 23 dimineața, să nu fie dificultăți sau să întârzie în vreun fel. Ei niciodată nu au întârziat la semnat, și-au respectat cu sfințenie orice obligație au avut impusă.
Perioada maximă de control judiciar pe parcursul urmăririi penale este de doi ani. Nu se poate prelungi legal. Ei sunt de doi ani în control judiciar. Undeva în mai, nu știu să vă spun exact data, se împlinește perioada asta de doi ani.
Dosarul poate să meargă mai departe fără nicio măsură preventivă, nu e niciun fel de problemă din punct de vedere al procedurii penale.
Din punctul meu de vedere, dosarele ar trebui clasate pentru că nu au săvârșit nicio infracțiune, dar cred că pentru această problemă trebuie să vă adresați procurorului de caz”, a mai declarat avocatul.
Alexandru Rîșniță a mai precizat că ancheta care a început în SUA pe numele fraților Tate nu are legătură cu cea din România și că nu există nicio plângere pe numele britanicilor în America.
”Este o anchetă preliminară doar, nu a existat absolut nicio plângere. Dar mai multe nu vă pot spune, nu înțeleg foarte bine sistemul de drept american. A plecat de la notorietatea fraților și de la faptul că nu sunt bine văzuți de guvernatorul statului Florida, Ron DeSantis”, a mai spus reprezentantul fraților Tate.
Avocatul susține că nu au apărut probe noi în dosarul de la DIICOT și că cele două dosare ale fraților Tate vor fi, cel mai probabil, reunite. Ele ar putea fi clasate în cazul în care DIICOT nu va putea înainta către instanță un rechizitoriu mai solid decât cel care a fost deja respins.
În decembrie, judecătorii Curții de Apel București au identificat probleme în ”modalitatea de prezentare a situației de fapt și de descriere a elementelor constitutive în cazul infracțiunii de trafic de persoane”.
Magistrații români au mai arătat că lui Andrew Tate i-a fost încălcat dreptul la apărare, iar procurorii nu au indicat sumele pentru care au dispus confiscarea specială. Ei au exclus de la dosar declarațiile date de două persoane în procedura audierii anticipate, precum și declarațiile pe care frații Tate le-au dat când aveau doar calitatea de martori.
Pe 27 februarie 2025, în jurul orei 5 dimineața, Andrew și Tristan Tate au părăsit România la bordul unui jet transatlantic. Cu două zile mai devreme, ei primiseră permisiunea procurorului de caz de a merge în Statele Unite.
În aceeași zi, DIICOT a transmis că ”cererea de revocare a măsurii preventive a controlului judiciar a fost respinsă, aceasta fiind menținută în ambele dosare în care se efectuează urmărirea penală. A fost admisă solicitarea privind modificarea obligației impuse inculpaților de a nu părăsi teritoriul României, celelalte obligații fiind menținute de către procurorii DIICOT, inclusiv cea referitoare la prezentarea în fața organelor judiciare la fiecare chemare”.
Ridicarea măsurii preventive s-a produs la doar câteva zile după ce un oficial al administrației Trump s-a interesat de soarta fraților Tate, în cadrul unei discuții private cu ministrul român de externe, Emil Hurezeanu. Contactați de FANATIK, cei doi avocați ai fraților Tate au negat că ”incidentul” ar avea legătură cu ridicarea măsurilor de către DIICOT.