După ce Parchetul General s-a sesizat din oficiu și a demarat o anchetă cu privire la infracțiuni electorale și chiar și spălare a banilor, DIICOT a anunțat că va demara propria anchetă în aceeași speță.
Desecretizarea documentelor CSAT a principalelor servicii din România a adus după sine o serie de anchete ale celor mai înalte autorități ale statului. În contextul suspiciunilor însoțite de dovezi clare, Parchetul General a deschis o anchetă. DIICOT se pregătește de propriile cercetări privind campania electorală a candidatului ultranaționalist Călin Georgescu.
Cu doar trei zile înainte de turul II al alegerilor prezidențiale, desecretizarea documentelor de către președintele Klaus Iohannis aruncă toate calculele politice în aer. Potrivit informărilor transmise de MAI, SRI, SIE și STS, România a fost atacată cibernetic de forțe rusești, iar platforma TikTok a manipulat opinia publică prin diverse tactici, printre care rețele fabricate de conturi afiliate ale publicației ruse Sputnik. Aceste activități l-au avut drept beneficiar direct pe Călin Georgescu.
În acest context, DIICOT a transmis că analizează posibilitatea deschiderii unui dosar penal ca urmare a solicitări procurorului general. Cercetările aprofundate vor avea loc după analizarea tuturor documentelor desecretizate de CSAT referitoare la campania candidatului independent.
În cadrul cercetărilor vor fi analizare elementele faptice de natură să determine declanșarea unei investigații penale pentru săvârșirea unor infracțiuni din sfera constituirii unui grup infracțional organizat.
„Astăzi, 5 decembrie 2024, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a transmis procurorului-şef al DIICOT o solicitare pentru efectuarea unei analize a informaţiilor rezultate în urma desecretizării documentelor care au fost prezentate în cadrul şedinţei CSAT din data de 28 noiembrie 2024 privind desfăşurarea procesului electoral pentru funcţia de preşedinte al României. În acest context, sunt analizate elementele factuale de natură să determine declanşarea unei investigaţii penale privind săvârşirea unor infracţiuni aflate în competenţa DIICOT, conform art.11 din OUG nr.78/2016”, transmite DIICOT.
Parchetul General a transmis că s-a sesizat din oficiu „în baza indiciilor care relevă posibile încălcări ale legislaţiei electorale şi săvârşirea altor infracţiuni conexe”.
Potrivit documentelor desecretizate, campania lui Călin Georgescu ar fi fost finanțată cu circa un milion de euro și că, în sprijinul acestuia ar fi venit și un actor statal care a prilejuit atacul cibernetic asupra infrastructurilor IT&C suport pentru procesul electoral. Mai mult, România reprezintă, în momentul actual, o țintă a acțiunilor agresive ale Rusiei.
Printre personajele care și-au prezentat public susținerea față de Călin Georgescu se numără simpatizanți și chiar membri ai mediilor extremiste de dreapta, persoane cu trecut infracțional sau membre a diverse culte religioase, implicate în promovarea mesajelor proruse, antisemite, anti-NATO sau anti Ucraina.