News

Din ce cauză este roșie apa lacului din Parcul IOR. Explicațiile autorităților

07.03.2021 | 20:23
Din ce cauza este rosie apa lacului din Parcul IOR Explicatiile autoritatilor
Din ce cauză este roșie apa lacului din Parcul IOR. Explicațiile autorităților. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

De mai bine de trei săptămâni, apa lacului din Parcul IOR din Capitală are o culoare neobișnuită, roșie, iar autoritățile au făcut o serie de cercetări pentru a afla de ce se întâmpla asta.

O fundație ecologică a dezvăluit că în lacul din București au fost deversate dejecții, conform unor analizele efectuate de Garda de Mediu. Astfel, Primăria Sectorului 3 trebuie să găsească vinovații de această poluare.

ADVERTISEMENT

În toată această perioadă, bucureștenii care se plimbă prin parc s-au declarat uimiți de ceea ce văd şi caută explicații. Cei de la Mediu spun că au identificat un posibil poluator, însă cercetările continuă.

Din ce cauză este roșie apa lacului din Parcul IOR

După o serie de verificări ale celor de la Garda de Mediu în colaborare cu Apele Române, s-a constatat că aspectul roșiatic al lacului din Parcul IOR este cauzat de fecale.

ADVERTISEMENT

”În urma sesizărilor trimise Gărzii de Mediu, această instituție împreună cu Apele Române au intervenit imediat, au efectuat un control pe lacul IOR și au prelevat probe de apă.

După analiza probelor la un institut abilitat a reieșit clar că lacul e plin de fecale! A reieșit o calitate slabă a apei la bacterii coliforme, nitriți și amoniu. Ceilalți indicatori sunt o treaptă mai sus.

ADVERTISEMENT

Fiind lac natural ce are la bază 3 izvoare, și nu apă curgătoare, potențialul poluator neluând in calcul acest lucru, s-a produs acest fenomen de înroșire pentru că întreaga cantitate de fecale deversată a intrat în reacție cu apa din lac, neexistând fenomenul de diluție și ,”deplasare” a poluării specifice apelor curgătoare.

Garda are identificat un potențial poluator și a dispus Primăriei Sectorului 3 să facă verificările necesare identificării sursei de…fecale”, au scris reprezentanții de la Fundația Eco-Civică pe pagina de Facebook.

ADVERTISEMENT
Din ce cauză este roșie apa lacului din Parcul IOR. Sursa foto: Facebook

Apel către cetățeni: nu intrați în contact cu apa!

Până când problema nu se va rezolva și nu vor fi analizate cu exactitate elementele poluante, specialiștii fac un apel la populație să nu intre în contact cu apa.

”Stimați cetățeni, vă rugăm să nu intrați în contact cu apa și sub nicio formă nu lăsați copiii să ia contact cu apa.

Bine că fenomenul nu s-a-ntâmplat vara pentru că trebuia închis parcul”, mai scrie Fundația pe Facebook.

Se pare că lacul are culoarea roșie de mai mult timp. O postare a grupului ”Prietenii Parcului IOR”, tot de pe Facebook, semnalează acest fenomen încă din data de 8 februarie.

ADVERTISEMENT