Iată din ce e făcut bulionul care se găsește în supermarketurile din România. Surpriza e mare pentru consumatori. De unde provin, de fapt, roșiile pentru acest produs?
Bulionul este unul dintre produsele pe care cei mai mulți români le achiziționează atunci când merg la supermarket. Este un ingredient folosit în multe preparate, cum ar fi ciorbele sau alte mâncăruri care au nevoie de o bază de roșii.
De unde provine, însă, bulionul care se găsește în magazinele de la noi din țară și din ce este făcut? Deși în România s-ar putea produce roșii într-un număr foarte mare, pasta de tomate este importată.
Deși sectorul de industrializare a legumelor are potențial în România, unde există o mare capacitate de prelucrare, nu există materie primă. Investițiile în producția de fructe și legume pentru industrializare sunt foarte mari, însă fermierii nu sunt susținuți.
Există o capacitate mare de procesare la noi în țară dar, din cauza lipsei programelor de susținere pentru fermieri, nu sunt legume, după cum a declarat Gheorghe Vlad, președintele OIPA Legume-Fructe (Organizația Interprofesională a Producătorilor Agricoli de Legume și Fructe), în cadrul emisiunii Agrostrategia, o coproducție TVR și Agrointeligența – AGROINTEL.RO.
România beneficiază, în prezent, de pe urma producției interne de legume și fructe, din punct de vedere economic. Dacă suprafețele cultivate s-ar extinde, ar fi și mai multe câștiguri. Potrivit lui Gheorghe Vlad, în horticultură se investesc cei mai mulți bani.
Producția de legume în câmp, pentru procesare, a fost exclusă din noul PNS (Program Național Strategic). A fost exclus sectorul de legume în câmp pentru procesare.
Pentru bulionul care se regăsește pe rafturile din supermarketuri, nu se folosesc roșii românești. Mai exact, este provenit din China, produs din pastă de tomate.
“Astăzi, tot bulionul din comerț existent la raft este produs din pastă de China. Avem un număr foarte redus de tomate tăiate, conservate, cubulețe, de la câteva firme de renume cu istoric din România”, a mai spus Gheorghe Vlad.
Președintele OIPA Legume – Fructe spune că fermierii merită să se implice, însă, în sectorul de fructe și legume pentru industrializare.
“Îmi asum ceea ce spun, toate legumele care se cultivau înainte în câmp erau în general 90% pentru industrializare. Au o formă mai neplăcută.
Cine vrea, poate să consume și din alea și aici este un aspect prin care consumatorul trebuie să îmbrățișeze ideea că atunci când gătim o mâncare noi, tăiem, practic feliem sau facem cubulețe. Nu înseamnă că un un fruct cu aspect foarte generos și mare este formidabil”, a adăugat acesta.