Foarte puțini cumpărători din România știu din ce este făcut foitajul de patiserie, care se folosește la diverse preparate culinare dulci sau sărate. Jurnalistul Dragoș Pătraru a elucidat misterul după ce a comparat mai multe produse.
Dragoș Pătraru a realizat o emisiune în care a vorbit despre compoziția foitajului de patiserie care se găsește la ora actuală în toate magazinele și supermarketurile românești. Din păcate, doar o mică parte dintre clienți citesc etichetele.
Oamenii au de suferit din cauza faptului că acest aliment are un conținut ridicat de grăsimi nesănătoase. De asemenea, în compoziția sa se găsesc zahăr, sare și aditivi. În plus, poate avea margarină vegetală și uleiuri vegetale rafinate, cum ar fi de palmier sau de rapiță.
Totodată, are apă, emulsifianți: mono și digliceride ale acizilor grași, esteri poliglicerice ai acizi grași. Puține persoane știu că rețeta produsului poate avea lecitină de soia, conservant sau oțet din alcool etilic rafinat.
Mai mult decât atât, Dragoș Pătraru a descoperit că foitajele au făină de calitate slabă și grăsimi vegetale care în timpul procesului de coacere generează acizi grași trans, cunoscuți pentru creșterea riscului de boli cardiovasculare.
„V-ați lămurit? Când ați citit vreodată eticheta unui foitaj la magazin? Eu cred că niciodată. Ce voiam să vă zic: să cumperi așa ceva, să te duci acasă, să adaugi chestii, să bagi în cuptor și să zici după că tu ai gătit în casă, nu e ok.
Te minți singur. Nu e atât de greu să faci singur un aluat. Chiar dacă pui ulei, unt sau ce mai vrei, e clar că e cu mult peste toate pachetele astea care nu-s în regulă (n.r. foitaje)”, a spus Dragoș Pătraru în emisiunea Starea sănătății, de pe Youtube.
Dragoș Pătraru le recomandă mereu urmăritorilor de pe rețelele de socializare să-și pregătească singuri acasă mâncarea și să nu mai comande, deși timpul reprezintă o problemă mare pentru multe persoane. Foitajul se poate face simplu și rapid în propria bucătărie.
Rețetele sunt simple și conțin doar câteva ingrediente. În plus, jurnalistul susține că gospodinele știu exact ce pun în compoziție, cantitățile fiind evaluate cu măsură. Și unde mai pui că aluatul se poate congela pentru a fi folosit și altă dată.