News

Din ce în ce mai mulți români ar fi de acord cu căsătoriile între persoane de același sex, arată un studiu recent

15.04.2021 | 22:35
Din ce in ce mai multi romani ar fi de acord cu casatoriile intre persoane de acelasi sex arata un studiu recent
ADVERTISEMENT

Un sondaj realizat la începutul acestui an arată că nivelul de acceptare a cuplurilor de același sex și a drepturilor pe care acestea vor și ar trebui să le aibă a crescut în rândul românilor. Cercetarea a fost realizată pe un eșantion reprezentativ pentru structura populației din România.

Românii încep să fie mai deschiși. Crește nivelul de acceptare al căsătoriilor între persoane de același sex

Rezultatele sondajului realizat pentru Asociația ACCEPT au fost prezentate de sociologul Paul Acatrinei. Cercetarea a fost realizată telefonic, pe un eşantion de 1.064 de subiecţi care reflectă structura populaţiei din România – pe vârste, gen, educaţie, practici religioase şi regiuni geografice.

ADVERTISEMENT

„Ţara noastră merge într-o direcţie foarte bună pentru comunitatea LGBT, o direcţie în care vedem că anumite momente din istorie nu se pot repeta”, a Teodora Rosetti, director executiv al ACCEPT, citată de news.ro.

Studiul a abordat trei teme mari: principalele valori ale românilor în această perioadă; atitudinea românilor faţă de căsătorie şi familie; atitudinea românilor faţă de persoanele din comunitatea LGBT şi faţă de căsătoria între persoane de acelaşi sex.

ADVERTISEMENT

„Putem observa un nivel relativ crescut de acceptare a cuplurilor de acelaşi sex şi a drepturilor pe care acestea doresc şi ar trebui să le aibă, legale, creştere a copiilor, şi constatăm un trend de creştere faţă de acum trei ani, când a avut loc referendumul. Românii încep să fie mai deschişi. Se observă o trecere de la toleranţă, la înţelegere”, a spus Acatrinei.

Cele mai importante valori pentru români sunt: familia, sănătatea, credinţa, onestitatea şi respectul.

ADVERTISEMENT

68% dintre respondenți consideră că toate familiile ar trebui protejate prin lege în România, inclusiv familiile formate din persoane de acelaşi sex. Cât îi priveşte pe tineri (18 – 34 de ani), 76% sunt de această părere.

Peste 60% dintre românii care cunosc persoane gay din familie sunt de acord cu căsătoria între persoanele de acelaşi sex.

ADVERTISEMENT

Cât priveşte reglementarea căsătoriei între persoane de acelaşi sex, 43% dintre respondenţi consideră că familiile de acelaşi sex au nevoie de o formă de protecţie legală în România, iar dintre tineri, 56% au ales acest răspuns.

62% dintre românii care se poziţionează pro faţă de căsătoria între persoanele de acelaşi sex sunt de acord cu creşterea copiilor în cadrul acestor familii, în timp ce 22% dintre cei care se poziţionează împotriva căsătoriei recunosc că persoanele gay pot fi sau sunt deja părinţi şi au nevoie de protecţia legii.

La întrebarea despre cum percep diverse drepturi ale persoanelor din comunitatea LGBT, peste 60% consideră că aceste persoane trebuie respectate şi 51% sunt de acord cu dreptul de moştenire.

Cercetarea sociologică a fost realizată de Cult Market research şi The Street pentru Asociaţia ACCEPT. Marja de eroare este de +-3%.

ADVERTISEMENT