News

Din ce în ce mai mulți români sunt expuși inundațiilor masive. Fenomenul ia amploare din cauza încălzirii globale

Un număr crescut de români se confruntă cu inundații severe, iar procentajul celor afectați va continua doar să crească în următorii ani.
05.08.2021 | 16:02
Din ce in ce mai multi romani sunt expusi inundatiilor masive Fenomenul ia amploare din cauza incalzirii globale
ADVERTISEMENT

Un nou studiu arată că procentajul populației globale aflate în pericol de inundație a crescut cu aproape 25% în ultimele două decenii.

Imagini din satelit au fost folosite pentru a documenta această creștere, care este mult mai mare decât cele prezise de modelele computerizate.

ADVERTISEMENT

Analiza publicată în jurnalul Nature arată că migrația și creșterea inundațiilor sunt cele două cauze ale creșterii populației de risc.

În următorii 10 ani, alte milioane de oameni vor fi expuși la inundații, din cauza încălzirii globale și a schimbărilor demografice.

ADVERTISEMENT

Cercetătorii subliniază că inundațiile sunt dezastrele care afectează cei mai mulți oameni atunci când au loc.

Germania și China s-au confruntat în ultimele săptămâni cu inundații violente. Același lucru s-a întâmplat și în România, multe zone din țară fiind afectate de viituri de-a lungul ultimelor săptămâni, în timp ce alte regiuni s-au confruntat cu valuri de caniculă.

ADVERTISEMENT

România, risc de inundații din ce în ce mai crescut pentru populație

Descoperirile cercetătorilor plasează România într-un nedorit club select, alături de alte țări, precum India, Brazilia, Madagascar, Mauritania sau Irak.

În Europa, România se află în aceeași categorie cu Germania, Bosnia și Herțegovina și Slovacia, țări în care procentajul populației afectate de inundații este în creștere, la niveluri deja observate.

ADVERTISEMENT

Una dintre provocările inundațiilor este că hărțile care arată unde ar putea ajunge apele sunt bazate pe modele. Acestea simulează inundații luând în calcul informații precum altitudinea, precipitațiile și date de la senzori de la fața locului.

Există însă limitări semnificative ale acestor modele: nu iau în calcul schimbările de populație sau de infrastructură și nu pot prezice evenimente precum rupturi de baraje sau de diguri.

Un bun exemplu al acestor limitări vine din 2017, când uraganul Harvey a lovit Texasul. 80.000 de case ce nu apăreau pe hărțile de risc ale autorităților au fost inundate. 

În cadrul noului studiu, cercetătorii au analizat imagini zilnice din satelit pentru a estima amploarea inundațiilor și numărul de oameni afectați, în cazul a peste 900 de inundații majore dintre 2000 și 2018.

Aceștia au descoperit că între 255 și 290 de milioane de oameni au fost afectați direct. În plus, numărul persoanelor ce trăiesc în astfel de zone a crescut cu 58-86 de milioane între 2000 și 2015.

Creșterea reprezintă un avans de 20-24% în ceea ce privește populația lumii expusă la inundații, de 10 ori mai mult decât arătau estimări anterioare.

Creșterea nu este uniformă în întreaga lume, iar cele mai multe țări de risc sunt în Asia și Africa sub-sahariană. În țările europene și nord-americane, riscul este stabil sau descrescător, excepție făcând România și alte câteva țări.

România, într-o listă nefastă de țări în care populația este din ce în ce mai afectată de inundații. Sursa foto: bbc.com.
România, într-o listă nefastă de țări în care populația este din ce în ce mai afectată de inundații. Sursa foto: bbc.com.

De ce ajung oamenii să migreze în zone inundabile

Una dintre dilemele cercetătorilor este de ce oameni din multe țări aleg să se mute în zone inundabile, în loc să se ferească de acestea.

Deși populația planetei a crescut cu 18% între 2000 și 2015, în zonele expuse la inundații, creșterea a fost de 34%.

Dr. Beth Tellman, autoarea principală a studiului, de la University of Arizona, spune că un aspect al acestei creșteri inegale este legat de încălzirea globală, care schimbă locațiile zonelor inundabile, mai mulți oameni fiind afectați astfel.

Și economia joacă un rol important, deoarece ”zonele inundabile oferă prospectul cumpărării unor terenuri foarte ieftine pentru dezvoltare. Nu e neapărat alegerea oamenilor să trăiască acolo, dar s-ar putea să nu aibă alternative. Cred că oamenii n-ar alege de bunăvoie să-și construiască locuința într-o zonă periculoasă”, mai arată Tellman, conform bbc.com.

Autorii mai subliniază că factorii principali ai inundațiilor sunt ploile abundente, furtunile tropicale sau topirea excesivă a zăpezii și a ghețurilor. Barajele și digurile rupte reprezintă mai puțin de 2% din totalul inundațiilor, dar au cea mai mare incidență în ceea ce privește populația expusă.

Privind către viitor, cercetătorii arată că numărul persoanelor expuse la inundații va continua să crească. Aceștia estimează că, până în 2020, vor fi alte 25 de țări care vor suferi de pe urma inundațiilor masive, alături de cele 32 care se confruntă deja cu asemenea probleme.

”Estimăm că alți 179 milioane de oameni vor fi expuși la inundații până în 2030, din cauza schimbărilor demografice, iar alți 50 de milioane vor suferi de pe urma inundațiilor din cauza schimbărilor climatice”, concluzionează autorii cercetării.

ADVERTISEMENT