Te-ai întrebat vreodată ce conține pâinea proaspătă din supermarketuri? Textura ei poate fi una mult mai plăcută decât în cazul produselor deja ambalate. Totodată, acest tip de pâine este și cu mult mai ieftin.
Produsele de panificație sunt nelipsite din viața multor români. Acestea sunt sățioase, însă nu sunt o alegere chiar atât de sănătoasă. Chiar și așa, multe persoane le preferă atunci când simt nevoia de o masă rapidă.
Pâinea este la rândul său un aliment care nu lipsește de pe masa românilor. Sunt persoane care nici nu se pot bucura de un preparat, dacă nu au o felie de pâine lângă. Totuși, este bine să știm ce consumăm.
Dacă mergem în marile magazine avem de unde alege. Există pâine deja ambalată, din secară, făină integrală, sau cu semințe. Varianta mai ieftină este însă pâinea proaspătă care se găsește în supermarketuri, dar și în alimentările de la colțul blocului.
Ce conține însă asta? Deși mulți cred poate că e săracă în aditivi, pentru că e proaspătă, adevărul este altul. Un semnal de alarmă în acest sens vine chiar de la ANPC care ia în calcul să introducă noi etichete.
Mai exact, Protecția Consumatorilor își dorește ca industria de panificație să folosească etichete unde să menționeze tipurile de aditivi folosiți în producție, dar și valoarea nutritivă a produsului.
Știm prea bine că pâinea proaspătă din supermarketuri se vinde fără niciun fel de etichetă. Lucrurile însă s-ar putea schimba în perioada următoare, dat fiind faptul că produsul este bogat în aditivi și nu numai.
Ce înseamnă asta? Că acea pâine clasică cumpărată de mii de români nu conține doar făină apă și drojdie. Aceasta mai are la bază și alte substanțe, de care puțini au auzit și totodată conține și zahăr.
Astfel, pâinea proaspătă conține făină într-o proporție cuprinsă între 26 și 78% din compoziție. La aceasta se mai adaugă un amestec de panificație într-o proporție cuprinsă între 7 și 69.4% din compoziție.
Doar 4% din produse au cereale în proporții cuprinse între 13,2% și 16,7%, iar un alt procent de 4% din produse conțin cartofi sub formă de fulgi în proporții cuprinse între 4% și 6%. Revenind la aditivi, aici găsim niște procente destul de mari.
Mai exact, 50% dintre produse au în compoziție E-uri. Astfel, 8% din produse au în compoziție 4 E-uri, în timp ce 4% din produse au în compoziție 3 E-uri. Un procent de 14% din produse au în compoziție 2 E-uri și alte 24% din produse au în compoziție 1 aditiv.
ANPC Precizează însă că 50% din produse nu au în compoziție E-uri. Chiar și așa, lista de ingrediente e una destul de complexă. Conform studiilor, 60% dintre produsele analizate au avut în componență acid ascorbic (E300).
De cealaltă parte, 48% dintre produsele studiate au avut în componență acid sorbic (E200), în timp ce 40% dintre produsele analizate au avut în componență propionat de calciu (E282).