News

„Din grijă pentru copii”, programul prin care autoritățile vin în ajutorul celor mici, afectați de pandemie. Vor primi consiliere psihologică

Autoritățile vor lansa programul „Din grijă pentru copii”, pentru a veni în ajutorul afectați de pandemie. Cei mici vor primi consiliere psihologică.
14.09.2021 | 23:56
Din grija pentru copii programul prin care autoritatile vin in ajutorul celor mici afectati de pandemie Vor primi consiliere psihologica
ADVERTISEMENT

Cei mici au fost afectați profund de situația creată de pandemie. „Asociația Salvați Copiii” a realizat un studiu, iar rezultatele acestuia au arătat că 48% dintre copii s-au confruntat cu stări de anxietate și depresie.

Acest lucru s-a întâmplat din cauza izolării la care au fost supuși, lipsa interacțiunii cu alți copii și orele în sistem online. De asemenea, unele dintre aceste stări au fost transmise de la părinți.

ADVERTISEMENT

„Din grijă pentru copii”, programul prin care autoritățile vin în ajutorul celor mici, afectați de pandemie. Vor primi consiliere psihologică

„Din punct de vedere psihic, ceea ce am observat noi, psihologii, este că au crescut cazurile de depresie la copii de 4 ori. Au fost total decablați de la realitatea fizică și de la socializare și atunci au avut tendința să se izoleze. Părinților le era mult mai dificil să îi facă să se oprească din ceea ce fac ei ca să vină la masă, nu mai mergeau la baie să-și facă nevoile,” a explicat Alina Iliescu, psihanalist de familie și copii, potrivit Știrile ProTV

În acest context, autoritățile vin în ajutorul celor mici. Vor lansa programul național de suport „Din grijă pentru copii” prin Ordonanță de Urgență, în săptămâna următoare.

ADVERTISEMENT

Copiii care au nevoie de ajutor, vor primi consiliere psihologică. Acest lucru se va întâmpla atât în cabinete specializate, cât și în școli.

În fiecare județ vor exista specialiști, iar părinți îi pot contacta în cazul în care observă diferențe de comportament la cei mici. Experții îi vor controla pe micuți și vor stabili dacă este sau nu nevoie de tratament pe termen lung.

ADVERTISEMENT

Ce își propune proiectul

Mădălina Turza, consilier de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului, a explicat cum se va derula programul: „există parteneriate cu Colegiul Național al Psihologilor din România care are o rețea de peste 21 de mii de psihologi clinicieni care sunt parte a acestui program și își vor pune la dispoziție serviciile”.

„De asemenea ministerul Educației va introduce în curicumul școlar tematici de educație psiho-emoțioanlă managementul emoțiilor și siguranță online. Dar pentru a putea realiza aceste lucruri va trebui să formăm peste 7 mii de specialiști,” a adăugat.

ADVERTISEMENT

Inspectorii școlari care vor urmări cazurile vor fi desemnați de Ministerul Educației. În plus, programul mai are și alte țeluri.

Prin acesta se dorește implementarea unui mecanism de alertă în timp real pentru copii dispăruți, prin RO-alert. Totodată, s-ar putea introduce și un număr unic de urgență pentru abuzul copiilor, în colaborare cu STS.

În prezent, direcțiile generale de asitență socială și protecția copilului au propriile numere de telefon, dar, din păcate, sunt prea puțin cunoscute.

ADVERTISEMENT