Fotbal international

“Din Indonezia până în Peru”. Ce au scris ziarele străine despre peripețiile numirii lui Mircea Lucescu la Dinamo Kiev

01.08.2020 | 11:16
Din Indonezia pana in Peru Ce au scris ziarele straine despre peripetiile numirii lui Mircea Lucescu la Dinamo Kiev
ADVERTISEMENT

Episodul numirii și apoi al renunțării lui Mircea Lucescu de a mai sta pe banca lui Dinamo Kiev a făcut realmente înconjurul lumii prin mass-media. În final, tehnicianul român, în etate de 75 de ani, a revenit asupra demisiei, la insistențele patronului Igor Surkis și se află acum la Kiev, începând pregătirile pentru primul examen din noul sezon, unul care imediat îl pune în față în Supercupă cu Șahtior Donețk, club la care a activat cu mare succes timp de 12 ani.

Mircea Lucescu a fost în acești 12 ani cât a antrenat Șahtior bestia neagră a lui Dinamo Kiev, reușind să câștige 21 de trofee și să devină al doilea club din Ucraina, chiar după Dinamo Kiev, care câștigă o cupă europeană, cu mențiunea că trofeul celor din Kiev a fost obținut în 1986, pe vremea când făcea parte din URSS, iar cel reușit de minerii din Donețk este sută la sută al fotbalului ucrainean.

ADVERTISEMENT

Urmare a faptului că timp de atâția ani Șahtior a redus la tăcere cel mai titrat și mai cunoscut club din Ucraina și acest lucru a continuat și după plecarea sa, în 2016, ultrașii lui Dinamo Kiev l-au urât mereu pe antrenorul român și pur și simplu au explodat mai rău decât un vulcan în momentul în care s-a aflat că „Il Luce” negociază cu Surkis venirea la Kiev.

Filmul evenimentelor cu Mircea Lucescu la Dinamo Kiev, subiect pentru presa din întreaga lume

Reacția lor a fost extrem de virulentă, colorată cu o mulțime de trivialități și de amenințări la adresa lui Lucescu și la atacurile lor s-au unit și o parte dintre fostele nume de legendă ale clubului.

ADVERTISEMENT

Toate acestea l-au determinat pe Lucescu să spună pas după numai patru zile de la numire și filmul acestor evenimente a devenit un subiect de prim rang pentru mass-media din întreaga lume.

Nu se scrisese niciodată vreun rând din fotbalul ucrainean în Indonezia, Filipine sau Peru

S-au aplecat să aloce spații în paginile lor publicații din țări care înainte nu scriseseră un rând despre fotbalul ucrainean, care nu au avut nici cea mai mică tangență până acum cu echipe precum Dinamo Kiev sau Șahtior Donețk.

ADVERTISEMENT
“Din Indonezia până în Peru” au urmărit peripețiile transferului Lucescu la Dinamo Kiev.
“Din Indonezia până în Peru” au urmărit peripețiile transferului Lucescu la Dinamo Kiev.
“Din Indonezia până în Peru” au urmărit peripețiile transferului Lucescu la Dinamo Kiev.

Astfel, regăsim cazul prezentat în publicații din Indonezia, Peru, Filipine sau chiar Brazilia, pentru că nici în țara cu cele mai multe succese la un campionat mondial fotbalul ucrainean nu este aproape deloc cunoscut, dar nu și numele lui Mircea Lucescu, acesta aflându-se cu ceva timp în urmă în planurile unor echipe precum Fluminense sau Santos.

Atenție specială în Italia și, mai ales, Turcia

Nu mai vorbim de Italia sau Turcia, țări unde antrenorul Mircea Lucescu și-a lăsat amprenta, în Turcia chiar semnificativ, cu titlurile câștigate la Galatasaray și apoi Beșiktaș.

ADVERTISEMENT

Concluzia este că numele antrenorului român, chiar și acum la 75 de ani, impune mult respect și atenție și evenimentele legate de persoana sa au impact mediatic extrem de mare, mult mai mare decât ne-am fi putut aștepta.

ADVERTISEMENT