Sport

Din Liga 2 la națională. Cristian Avram de la FC Buzău a apărat poarta Moldovei în meciul cu Austria din preliminariile CM 2022

Cristian Avram, portarul divizionarei secunde FC Buzău, a fost titular în meciul Moldova - Austria, contând pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2022.
02.09.2021 | 15:03
Din Liga 2 la nationala Cristian Avram de la FC Buzau a aparat poarta Moldovei in meciul cu Austria din preliminariile CM 2022
ADVERTISEMENT

Chiar dacă selecționata Republicii Moldova a pierdut pe propriul teren, 0-2 în fața Austriei, Cristian Avram (27 de ani) își va aminti mereu cu bucurie partida din preliminariile CM 2022. Asta pentru că a bifat, în calitate de jucător al lui FC Buzău – care evoluează în Liga 2 din România – cea de-a patra prezență ca titular în poarta echipei naționale.

Echipa antrenată de „profesorul” Cristi Pustai l-a achiziționat cu aproximativ o lună în urmă, sub formă de împrumut de la Petrocub Hîncești, unde avusese evoluții extrem de bune. Ba chiar ajunsese, spre sfârșitul anului trecut, pe locul al treilea în topul celor mai buni portari din campionatul de peste Prut, cu 211,8 puncte InStat.

ADVERTISEMENT

Portarul celor de la FC Buzău a fost titularizat în echipa națională a Republicii Moldova

În stagiunea precedentă, Cristian Avram a strâns nu mai puțin de 13 meciuri disputate fără gol primit, dintre care patru consecutiv, în etapele 14-18. Această performanță greu de egalat – cel puțin în viitorul apropiat – nu l-a împiedicat, totuși, să rămână cu picioarele pe pământ.

Pasiunea pentru acest sport a apărut odată ce am înţeles ce-i aia minge de fotbal. Foarte repede mi-am dat seama că îmi place să prind mingea şi să o ţin lângă mine mai mult decât să o lovesc.

ADVERTISEMENT

Aşa a fost de la bun început, de când jucam în drum. Se spune că nu devii portar, ci te naşti portar. Cred că aşa a fost şi în cazul meu”, declara, la vremea respectivă, goalkeeperul basarabean, ajuns între timp în Liga 2 din România, la FC Buzău.

Visează să calce pe urmele legendarului Buffon

Dragostea pentru sport i-a fost insuflată, inevitabil, de tatăl său, judoka Sergiu Avram, care îşi dorea nespus ca măcar unul dintre cei doi copii să îi calce pe urme și să simtă într-o bună zi gustul performanței.

ADVERTISEMENT

Un vis ce avea să devină realitate chiar în vara acestui an, odată cu prima apariție a lui Cristian în tricoul primei reprezentative. Se întâmpla într-un meci amical câștigat la limită de basarabeni pe propriul teren, scor 1-0, în fața Azerbaidjanului.

Indiferent de echipă, U17, U19 sau U21, au fost meciuri pe care le-am aşteptat mereu, dar care au trecut foarte repede.

ADVERTISEMENT

Le mulţumesc tuturor antrenorilor care m-au convocat la lot, pentru că am în bagajul meu aşa o experienţă şi, desigur, momente de neuitat”, dezvăluia, într-un interviu acordat recent, Cristian Avram, făcând referire și la talismanul său norocos.

Este vorba despre o fotografie realizată alături de legendarul Gianluigi Buffon, pe când actualul portar al naționalei Moldovei avea doar zece ani și visa cu ochii deschiși să îi calce pe urme.

De fiecare dată când are un meci important sau trece prin momente mai puțin plăcute, trebuie doar să-și amintească acel moment și își recapătă imediat încrederea.

ADVERTISEMENT