Sport

Din Paris, cu dragoste! Capitala Franței găzduiește finala Ligii Campionilor și Roland Garros, cele mai importante evenimente sportive ale lunii mai

Finalul lunii mai aduce al doilea turneu de Mare Şlem al anului, la Paris, oraş care va organiza şi finala Ligii Campionilor. Sunt cele mai importante evenimente sportive din această perioadă.
13.05.2022 | 12:52
Din Paris cu dragoste Capitala Frantei gazduieste finala Ligii Campionilor si Roland Garros cele mai importante evenimente sportive ale lunii mai
Care sunt preţurile biletelor la Roland Garros 2022
ADVERTISEMENT

Tenisul s-a mutat pe zgură, unde cel mai important eveniment al sezonului este Roland Garros. Timp de trei săptămâni, pentru că luăm în calcul şi calificările, toţi ochii vor fi pe Paris, oraşul unde se desfăşoară al doilea turneu de Mare Şlem al anului. Cei mai buni jucători de tenis din lume îşi dau întâlnire în „Oraşul Luminilor”, unde se vor lupta pentru „Cupa Muschetarilor” (Coupe des Mousquetaires) şi „Cupa Suzanne Lenglen”. FANATIK prezintă cât te costă să vezi cele mai tari meciuri ale turneului, din tribunele „Stade Roland Garros”.

Ofertele pentru bilete la Roland Garros

Francezii au pregătit, ca în fiecare an, oferte atractive pentru biletele de la Roland Garros. Fie îţi poţi cumpăra tichete doar pe anumite arene în zilele în care joacă favoriţii, fie un abonament pe durata întregului turneu, pentru a nu pierde nicio secundă din meciurile care se vor desfăşura în perioada 23 mai – 5 iunie. Cele mai ieftine bilete sunt cele pentru meciurile din calificări, din perioada 16-20 mai, iar un tichet costă 10 euro la partidele în care jucători din întreaga lume vor să pătrundă pe tabloul principal.

ADVERTISEMENT

De asemenea, tot de la 10 euro încep preţurile şi pentru biletele de pe terenurile mai mici din cadrul complexului, unde se vor disputa meciuri în perioada 22 mai – 5 iunie. Pe „Court Simonne-Mathieu”, al treilea cel mai mare teren de la Roland Garros, preţurile încep de la 34 de euro. Pentru meciurile de pe „Court Suzanne-Lenglen”, biletele se vând de la 50 de euro, în timp ce la partidele de pe „Court Philippe-Chatrier” lucrurile stau puţin diferit.

După reconstrucţia celei mai mari arene de la Roland Garros, din perioada 2019-2020, terenul beneficiază de un acoperiş retractabil şi de nocturnă. Astfel, organizatorii vând trei pachete diferite pentru meciuri. Biletele pentru sesiunea de zi costă de la 45 de euro, în timp ce pentru sesiunea de seară preţurile încep de la 40 de euro. Pentru un tichet care include ambele sesiuni, fanii scot din buzunar cel puţin 70 de euro.

ADVERTISEMENT

Abonamente scumpe pentru semifinale şi finale

Organizatorii de la Roland Garros oferă şi abonamente pentru meciurile de la turneu, iar primul este destinat celor care vor să vadă toate partidele din calificări, cu un preţ care porneşte de la 35 de euro. Abonamentul pentru două zile, dar doar cu dueluri din sesiunile de seară, costă de la 70 de euro.

Cine vrea să vadă toate semifinalele de la Roland Garros, de la masculin şi feminin, trebuie să plătească de la 287 de euro, în timp ce abonamentele pentru finale costă de la 305 euro. Chiar dacă preţurile sunt destul de piperate, ultimele meciuri ale turneului au oferit mereu spectacol şi răsturnări de situaţie, aşa cum a fost şi cazul finalei dintre Simona Halep şi Jelena Ostapenko, din 2017.

ADVERTISEMENT

Simona Halep şi Sorana Cîrstea, capi de serie la Roland Garros

Ştim deja capii de serie de la Roland Garros, iar România va avea două jucătoare în această postură. Simona Halep e 21-a favorită, în timp ce Sorana Cîrstea este a 27-a. Lucrurile se mai pot schimba, dacă jucătoare aflate în faţa celor două se vor retrage până la startul turneului.

Din 2019 nu s-a mai întâmplat să avem două jucătoare pe tabloul capilor de serie, când Simona Halep era a treia favorită şi Mihaela Buzărnescu era a 30-a. Pe tabloul principal vor mai ajunge Gabriela Ruse, dacă va fi aptă din punct de vedere medical, Irina Begu şi Ana Bogdan. De asemenea, Irina Bara şi Mihaela Buzărnescu se regăsesc pe lista de aşteptare, însă cele două vor merge, cel mai probabil, în calificări.

ADVERTISEMENT

Simona Halep, campioană în 2018

Roland Garros este turneul cel mai drag al Simonei Halep. La junioare, în 2008, românca reuşea să câştige trofeul, după o finală cu Elena Bogdan. După zece ani, în 2018, fostul număr 1 mondial a repetat performanţa şi la senioare, după 3-6, 6-4, 6-1 cu Sloane Stephens.

Anterior, Simo pierduse de două ori în finală, 4-6, 7-6(5), 4-6 cu Maria Sharapova, în 2014, şi 6-4, 4-6, 3-6 cu Jelena Ostapenko, în 2017. Nu a participat la ediţia din 2021, după accidentarea gravă suferită la turneul de la Roma, care a ţinut-o luni bune departe de teren.

Finala Ligii Campionilor de la Paris, bonus pentru microbişti

Iubitorii tenisului şi ai fotbalului au parte de o ofertă tentantă pe 28 mai, când este programat, tot la Paris, şi meciul Liverpool – Real Madrid, finala Ligii Campionilor.

Din 1981 nu s-a mai întâmplat ca cele două evenimente să se intercaleze, după ce finalele disputate în 2000 şi 2006, pe „Stade de France”, s-au jucat înainte ca turneul de la Roland Garros să înceapă. Iniţial, finala Ligii Campionilor trebuia să fie organizată la Sankt Petersburg, însă UEFA a mutat partida la Paris, după ce Rusia a invadat Ucraina, pe 24 februarie.

Un bilet la finala Ligii Campionilor costă între 70 şi 690 de euro, preţuri stabilite pentru cele 12.000 de tichete care vor fi vândute către fanii neutri.

Cât te costă să ajungi în „Oraşul Luminilor”

Dacă nu ţi-ai rezervat din timp un bilet de avion, costurile sunt puţin mai mari dacă vrei să pleci din scurt. Astfel, un tichet pe ruta Bucureşti – Paris costă între 489 şi 1.712 de lei, în funcţie de compania aeriană pe care o alegi. În orice caz, variantele sunt destule, în condiţiile în care ruta este una circulată des de călători.

Preţuri bune la hotel

În funcţie de cerinţe, Parisul oferă o gamă variată de hoteluri, hosteluri sau locuri de cazare. O cameră de hotel o poţi găsi şi la un preţ de 160 de lei pe noapte, însă, deseori, aceste stabilimente se află departe de centrul oraşului. Dacă vrei să stai în inima Parisului, preţurile cresc simţitor, de la 334 de lei pe noapte. Există şi variantele extrem de piperate, cum ar fi hotelul unde a stat Lionel Messi atunci când s-a transferat la PSG, unde o camera costă… 17.000 de euro.

Varianta pentru buget mic este hostelul, iar Parisul are o ofertă uriaşă, cu preţuri care încep de la 90 de lei pe noapte. Înainte de a alege această opţiune, cel mai indicat este să consulţi notele primite de respectivul stabiliment de la persoanele care s-au cazat acolo. De asemenea, în Paris poţi apela şi la varianta Airbnb, prin care se închiriază apartamente în oraş, iar preţurile încep aici de la 110 lei.

Ofertă turistică de cinci stele

Parisul este un oraş „must-see” pe lista de destinaţii turistice. Ai nevoie doar de ceva timp ca să poţi bifa cele mai importante repere. Un principal punct de atracţie este Turnul Eiffel, unul dintre cele mai vizitate obiective ale capitalei Franţei. Preţul unui bilet este între 10 şi 26 de euro (aproximativ între 50 şi 128 de lei). O vizită la Muzeul Luvru costă 20 de euro (apoximativ 99 de lei), în timp ce un tur cu ghid ajunge la 56 de euro (aproximativ 276 de lei).

Din păcate, Catedrala „Notre-Dame”, cel mai vizitat obiectiv turistic din Paris, este închisă din aprilie 2019, când a fost afectată de un incendiu. Mai poţi vizita Bazilica „Sacré-Cœur”, Centrul Cultural „Georges-Pompidou”, Arcul de Triumf, Muzeul Orsay, Sainte-Chapelle, Muzeul de Istorie Naturală, Panteonul sau Muzeul Rodin. Un alt punct de atracţie este Disneyland, însă aici biletele trebuie achiziţionate din timp.

ADVERTISEMENT