Fotbal intern

Din spatele blocului, la Euro! E om de bază în naţionala lui Rădoi: „Jucam fotbal toată ziua și-mi părea rău că vine noaptea”

Din spatele blocului la Euro E om de baza in nationala lui Radoi Jucam fotbal toata ziua simi parea rau ca vine noaptea

Florin Ștefan este unul dintre jucătorii de bază ai lui Rădoi. Luat la fotbal din spatele blocului, acum a ajuns cu naționala României la Campionatul European de tineret

Unul dintre jucătorii de bază ai lui Mirel Rădoi la naționala de tineret este fundașul stânga de la Sepsi Sfântu Gheorghe. Un fotbalist care nu a ieșit niciodată în evidență cu vreun stil de viață extravagant, frizuri ciudate, viața de noapte sau declarații siropoase. În schimb, Florin Ștefan și-a văzut de drumul său în fotbal și a avut multe obstacole de trecut, deși are doar 23 de ani. Acum se pregătește de primul turneu final din cariera lui și apoi are șanse uriașe să facă pasul la naționala mare.

„Jucam fotbal toată ziua și-mi părea rău că vine noaptea”

Florin Ștefan a jucat fotbal în spatele blocului când era mic și norocul său este că un antrenor l-a văzut acolo și l-a dus la fotbal, unde a început povestea de succes: „Fotbalul l-am început la 6 ani. Băteam mingea în spatele blocului și m-a văzut un antrenor, care m-a dus la fotbal. Nu m-am gândit că o să ajung să fac fotbal. Eram foarte pasionat și jucam toată ziua, îmi părea rău că vine noaptea. Întârziam în pauze la ore pentru că jucam fotbal în curtea școlii. Părinții mi-au spus să merg cu școala și fotbalul în paralel pentru că și dacă fac fotbal este foarte bine să am și altceva ceva în spate. Am fost la un club din Slatina și am ajuns la Școala de Fotbal a lui Răzvan Raț. De la 12 ani și până la 17 ani am fost la Sporting Pitești și m-am întors la Slatina. Când aveam 19 ani am plecat la Clinceni un an împrumut. Apoi, jumătate de an am stat, am așteptat un proces. S-au rezolvat problemele și am ajuns la Juventus”, a povestit Ștefan în exclusivitate pentru FANATIK.

A stat pe bară 6 luni din cauza unui proces

Nu totul a mers ca uns în cariera sa. În 2017, Florin Ștefan a fost victimă colaterală a unui război între FC Olt și Juventus Colentina (numit acum Daco Getica). Echipa olteană era în insolvență și nu putea să vândă jucători fără licitație, doar cu acordul ANAF. Cei de la Juventus au anunțat, însă, transferul fără să negocieze cu FC Olt: „L-am luat pe Florin Ştefan. Îl văd util echipei. Mi l-am dorit chiar de când am venit la Juventus, când era în liga a treia, dar nu am putut atunci şi nici el nu a vrut să coboare un eşalon. Mă bucur că am reuşit să îl luăm”, spunea antrenorul Daniel Oprița în momentul transferului. Însă a izbucnit un scandal uriaș și de suferit a avut cel mai mult jucătorul. A stat 6 luni pe bară, interval în care s-a antrenat prin parcuri: „FC Olt intrase în insolvență și avea sechestru pe jucători, iar eu eram printre ei. Unii s-au lăsat… Em fost nevoit să stau șase luni pe bară pentru că eram blocat de acest proces între FC Olt și Juventus. M-am antrenat singur șase luni. Ba la bază, ba acasă, pe la anumite terenuri”, a povestit Ștefan pentru FANATIK.

Și-a așteptat rândul la Sepsi: „Mi-a fost foarte greu să nu joc”

Pentru Florin Ștefan nu s-au rezolvat problemele odată cu finalul litigiului. A jucat bine la Juventus și Eugen Neagoe l-a dus la Sepsi, însă acolo nu a mers ca titular și fost rezervă la începuturi: „Pentru mine a fost bine ceea ce am ales. M-am dezvoltat la Juventus un an în liga întâi, apoi a venit acest transfer la Sepsi. La Sepsi am ajuns după ce m-au văzut în meciurile împotriva lor. M-a sunat mister Neagoe în pauza competițională și m-a întrebat dacă vreau să vin. Am ales Sepsi pentru că am avut cea mai bună ofertă. La început mi-a fost greu, am așteptat să îmi vină rândul și am demonstrat că merit să joc”.

Urmașul lui Răzvan Raț la naționala mare

Florin Ștefan este văzut de mulți drept noul fundaș stânga al naționalei României. Jucătorul în vârstă de 23 de ani este în vederile lui Contra și din toamnă, naționala poate acoperi un post cu probleme după retragerea lui Răzvan Raț, cel de fundaș stânga. Ironia face ca Ștefan să învețe fotbal chiar la Școala de fotbal al lui Răzvan Raț: „Sunt pregătit să fiu și fundaș stânga la naționala mare. Asta mi-am propus după acest turneu final, să ajung și la lotul național de seniori” .

Visează să joace la Real Madrid

Fundașul lui Sepsi a fost om de bază în preliminariile pentru Euro U21, însă el consideră că s-au calificat pentru că au fost o familie: „La echipa națională m-am simțit foarte bine mereu. Vin cu multă bucurie. Suntem o familie, asta ne-a calificat. Bineînțeles, jucătorii de aici sunt foarte talentați. Discursurile din vestiar ne motivează. Mister ne vorbește la ședința tehnică, Ionuț Radu înainte să ieșim pe teren”.

Pe termen lung nu și-a făcut planuri, însă spune cu o jumătate de gură că speră să joace într-o bună zi la Real Madrid: „Când ies pe teren, îmi fac rugăciunile și îmi spun că trebuie să joc cât mai bine. Nu mă gândesc atât de mult la salariu, dar până la urmă de asta muncesc, ca să câștig cât mai mult. Îmi place Spania din campionatele importante, echipa mea preferată fiind Real Madrid”.

„Vom avea adversari foarte valoroși la Euro, o să analizăm foarte bine. Ne-am câștigat locul acolo și trebuie să demonstrăm că merităm să fim acolo”
Florin Ștefan

„În timpul liber îmi place să stau cu prietenii, cu iubita, cu familia. Nu sunt pasionat așa mult de cluburi și filme”
Florin Ștefan

700.000 de euro este cota de piață a lui Florin Ștefan

21 de ani și 3 luni avea Florin Ștefan când a debutat la echipa națională de tineret