Fotbal intern

DINAMO. Poveşti nemuritoare. De câte ori s-a „coafat” GROAPA

Problema „noului” stadion din Şoseaua „Ştefan cel Mare” este departe de a se apropia de o rezolvare dorită, aparent, de toate părţile implicate, şi anume CS Dinamo (Ministerul de...
18.06.2017 | 00:03

Problema „noului” stadion din Şoseaua „Ştefan cel Mare” este departe de a se apropia de o rezolvare dorită, aparent, de toate părţile implicate, şi anume CS Dinamo (Ministerul de Interne), SC Dinamo 1948 (Ionuţ Negoiţă), ACS FC Dinamo (Nicolae Badea) şi CNI (Compania Naţională de Investiţii). Fiecare dintre entităţile amintite aruncă „pisica” (sau, mai bine zis, „câinele”) în curtea celorlalţi, iar cei care suferă sunt, în primul rând, suporterii, adică oamenii de rând, fără alte „pârghii” în faţa „mărimilor” şi „autorităţilor” decât iubirea lor pentru culorile „alb-roşu”.

„Bonus” la transferul lui Răducioiu la Bari

Povestea cu „noul stadion” e veche de cel puţin 27 de ani. În 1990, grupa de Mondial în care a fost repartizată România, alături de Argentina, URSS şi Camerun, s-a jucat la Bari. Echipa locală, patronată de puternica familie Matarrese (care a determinat construirea unui stadion nou-nout, San Nicola (vezi foto mai jos), pentru Italia Novanta!), avea nevoie de transferuri de marcă în perspectiva ediţiei 1990-1991 din Serie A, în special un atacant. Aşa că a pus ochii pe Florin Răducioiu, iar negocierile cu Dinamo au ajuns la o înţelegere după ce „presidente dell’A.S. Bari”, Vincenzo Matarrese, a pus pe masă un bonus: proiectul unui stadion cu 30.000 de locuri, toate acoperite, cu hotel de cantonamet sub tribune, cu parcare generoasă, cu restaurante, cu magazine, cu cinematograf, adică o infrastructură care permitea auto-întreţinerea din chirii.

san_nicola_13950_630x300px

Au rămas doar cu macheta…

Preşedintele de atunci al lui Dinamo, Vasile Ianul, a percutat imediat, a venit la Bucureşti cu o frumuseţe de machetă, numai că terenul, care aparţinea Ministerului de Interne, era jinduit de mulţi „oameni de afaceri” răsăriţi după schimbarea din decembrie ca ciupercile după ploaie… Aşa că transferul lui Răducioiu s-a făcut, iar noul stadion nu s-a făcut. Abia după câţiva ani şi-au dat seama amatorii de terenuri pentru construcţii rezidenţiale în buricul târgului că nu se poate construi aşa ceva în „Groapă”, din cauza „măţăraiei” din subsolul Parcului Sportiv Dinamo, care, fiind în centru, este străbătut de fel de fel de tubulaturi, de cabluri, de puţuri (Spitalul de Urgenţă, de pildă, are cea mai buna apă la robinet, rece şi în mijlocul verii, trasă direct din izvoarele aflate la adâncime chiar acolo!), greu de îndepărtat dacă nu vrei să laşi ditamai Capitala ca după bombardament… Aşa se explică şi faptul că în toate studiile de fezabilitate se precizează că „se va construi la nivelul străzii”, cu acces atât din „Ştefan cel Mare”, cât şi din „Barbu Văcărescu” sau „Floreasca”.

dinamo

Scheletul-simbol al „noii arene”

Abia prin 2004-2005 s-a repus în discuţie, iarăşi, reconstrucţia arenei. Dinamo devenea societate pe acţiuni şi era „împărţită” între 8 investitori: Nicolae Badea, Gigi Neţoiu, Cristi Borcea, Vladimir Cohn, Bagher Karimzadeh, Petre Badea, Vasile Turcu şi Constantin Toma, dispuşi să „bage” câte un milion de dolari în echipă. Şi, evident, promiţând să transforme şi „Groapa” într-o arenă modernă. Vasile Turcu chiar a început, prin firma sa de construcţii, să ridice un sediu nou, lângă intrarea din „Ştefan cel Mare”, spre Spitalul de Urgenţă. Lucrările au fost, însă, oprite de nişte datorii pe care le avea clubul de fotbal către clubul sportiv pentru plata utilităţilor, iar scheletul clădirii abandonate veghează sinistru şi astăzi intrarea în stadion. Situaţia sa este una foarte încâlcită, jumătate din terenul pe care se află ar fi al Spitalului de Urgenţă, care ar vrea să ridice acolo o capelă, oricum timpul trecut a şubrezit structura de fier-beton şi trebuie dărâmată pentru că este în pericol permanent de prăbuşire. Până atunci, însă, „scheletul” ruinei (foto) veghează intrarea în „Groapă” ca un simbol sinistru al reconstrucţiei amânate ani, decenii de-a rândul…

ruine sediu nou Dinamo

Mutare-surpriză la… Glina!

În martie 2013, omul de afaceri Ionuţ Negoiţă devenea acţionarul majoritar al clubului FC Dinamo şi, evident, printre planuri (ca să nu spunem promisuni că sună prea „electoral”…) se regăsea, a câta oară?, şi un nou stadion. Dar, surpriză, nu în „Ştefan cel Mare”, ci la… Glina! (vezi macheta mai jos) „Negoiţă vrea să pună mâna pe Baza Sportivă Dinamo. Proiectul era ca stadionul Dinamo să se mute la Glina. În 2005, domnul Vasile Blaga a pus pe masă 400 de milioane de euro. Venise cu mai mulţi investitori care doreau să construiască în Parcul Sportiv Dinamo. Făceau şi un stadion, dar legea nu le permite. Aşa că au plecat. Este vorba de o lege din 1995 care interzice acest lucru”, îl acuza fostul acţionar Vasile Turcu prin decembrie 2014 pe noul acţionar Ionuţ Negoiţă. Care replica: „Vreau un stadion nou tot în «Ştefan cel Mare». O să fac tot ce-mi stă în putinţă pentru asta, cred că îmi va reuşi. Cred că în jur de 30 de milioane de euro ar fi suma de care avem nevoie pentru a face un stadion ultramodern”. Rezultatul concret? Zero.

macheta stadion Glina

Numai Elisabeta Lipă ştie la câte uşi a bătut…

Nu trece decât un an şi Elisabeta Lipă, comandantul Clubului Sportiv Dinamo, declară în februarie 2015: „Am primit aprobare din partea Ministerului Dezvoltării. Lucrăm la documentaţie, că pe noi documentele ne omoară, durează foarte mult. Avem în proiect un stadion modern de 30.000 de locuri. Proiectul noii arene este înscris în circuitul EURO 2020 şi va demara în acest an, iar în curând vor începe lucrările de demolare a actualului stadion”.

macheta dinamo nou

Apoi, în mai 2016, acum Ministru al Tineretului şi Sportului, Elisabeta Lipă anunţă din nou că noul stadion va deveni realitate până la Euro 2020: „Stadionul Dinamo e prins în programul Euro 2020. Are autorizaţie de demolare, are certificat de urbanism. Numai eu ştiu la câte uşi am bătut. Fără bani am reuşit să aduc documentaţia de care era nevoie. Nu se pune problema ca el să nu se construiască”.

Şi insistă în septembrie 2016: „Va fi un stadion cu 25.000 de locuri, vă spun asta cu siguranţă. Va fi modernizat stadionul existent, nu se va face altul. În următoarea perioadă veţi afla exact în ce stadiu suntem cu documentaţia. Stadioanele pentru EURO există, trebuie doar reabilitate şi aduse la standardele corespunzătoare. Drumul este lung până ajungi să ai firme de construcţii care să se bată pe aceste proiecte. La stadionul «Dinamo», de exemplu, s-a făcut deja un studiu de prefezabilitate, dar la ora actuală lucrăm la documentaţie pentru că sunt lucrări la stadion făcute cu mulţi ani în urmă şi nefinalizate. Acum ar trebui să cerem asocierea CS cu FC, avem proces pe rol… asta este”. Chiar asta este, în continuare, stadionul Dinamo: „Groapa” construită în 1951…

vrem-stadion

„Ne-am confruntat în ultimele luni cu situaţia delicată de la stadionul Dinamo. Timp de 15 ani toţi angajaţii din acest minister au preferat o situaţie confuză, ca patrimoniul statului să fie în beneficiul şi la discreţia unui grup restrâns de persoane. Am demarat o serie de verificări pentru clarificare situaţiei. S-au găsit mulţi să dea lecţii sau să încerce să ne indimideze. Amintesc în treacăt de poziţia publică a domnului Dinu. Nu i-am răspuns atunci, nu-i răspund nici acum. Am reţinut doar că nu are o problemă în a jigni o persoană, o doamnă, dacă nu un ministru, şi-am mai reţinut că a vrut să arate că are cultură generală. Şi atât! Eu cred că cei mai mulţi au înţeles, suporteri şi iubitori de sport, adică români, că ne dorim un stadion pentru ei şi numai pentru ei. Am finalizat controlul cu privire la modul în care s-a realizat asocierea dintre CS Dinamo şi Asociaţia FC Dinamo, iar concluziile au ajuns deja la DNA!” – Carmen Dan, ministru de Interne

„Nu va fi doar un stadion cu gazon, tribune, vestiare şi tabele de marcaj, ci o întreagă infrastructură comercială situată sub tribune. Interesul privat al FC Dinamo împiedică realizarea noului stadion. Impresia mea după toată această perioadă este că adevărul nu este pe teren, ci sub tribune. Eu nu sunt dispusă să accept ca nimeni din MAI să încalce legea pentru ca nişte băieţi deştepţi să-şi rezolve problemele financiare. Cu toţii ne dorim un stadion nou, dar dacă îl facem nu îl putem face decât cu respectarea legii” – Carmen Dan, ministru de Interne

„Dacă doamna ministru Carmen Dan chiar vrea să se facă un nou stadion Dinamo şi nu-i adevărat ce spun, din ce în ce mai mulţi că, de fapt, MAI şi CS Dinamo au interese, deocamdată nedeclarate, dar practicate, de a nu se face, spun că normal ar fi ca amplasamentul noului stadion să fie predat către CNI, iar eventualele neclarităţi şi nemulţumiri cu privire la Contractul de asociere nr.2640/2002 să se rezolve în perioada următoare, amiabil sau în instanţă. Dar să nu se piardă startul demarării lucrărilor pentru noul stadion. Aceasta ar fi o decizie corectă şi înţeleaptă şi ar veni în întâmpinarea dorinţelor suporterilor dinamovişti. Şi nu numai” Marius Bacria, administrator general ACS FC Dinamo

15.032 de locuri are stadionul Dinamo, arena fiind construită în 1951 şi inaugurată un an mai târziu

Tags: