Fotbal intern

Dinamo a bătut Steaua la o vârstă fragedă: 6 luni! Primul „Derby de Romania” a avut doar „un goal”, dar destule contre și… palme!

14.05.2020 | 12:51
Dinamo a batut Steaua la o varsta frageda 6 luni Primul Derby de Romania a avut doar un goal dar destule contre si palme
ADVERTISEMENT

Dinamo a ajuns la 72 de ani, împliniți azi, pe 14 mai 2020. Este mai „tânăr” cu un an decât „dușmanul” de… arme, Steaua. Prima „bătălie” a unui „război” fără sfârșit a avut loc pe 21 noiembrie 1948. A câștigat Dinamo pe terenul Stelei.

Dinamo a bătut Steaua la o vârstă fragedă: 6 luni! Primul „Derby de Romania” a avut doar „un goal”, dar destule contre și… palme!

Până la primul episod din serialul „Derby de Romania”, să ne întoarcem câteva luni în urmă. Dinamo are ca zi oficială de naștere 14 mai, într-o casă de pe Lipscani. A colo au fost semnate actele finale. Dar hotărârea care aducea pe lume clubul Internelor se luase cu o lună și câteva zile înainte.

ADVERTISEMENT

Iată mai jos ce știre apărea în ziarul „Sportul Popular” din 11 aprilie 1948 privitor la transformarea echipelor Ciocanul și Unirea Tricolor MAI în Dinamo A și B.

„Aseară târziu SINDICATUL M.A.I. a dat presei comunicatul de mai jos prin care cluburile Ciocanul și Unirea Tricolor M.A.I. devin DINAMO A și B.

ADVERTISEMENT

COMUNICATUL SINDICATULUI M.A.I.

«Sindicatul M.A.I., care grupează un număr de câteva mii de sindicaliști, a socotit de datoria sa să adere cu tot entuziasmul și aportul lui la acțiunea de difuzare și popularizare a sportului în Republica Populară Română.

Ridicat la înălțimea unei probleme de Stat, sportul a devenit în tânăra noastră Republică Populară Română ceea ce trebuia demult să fie: o acţiune de fortificare şi educare civică pornită din popor și pentru popor.

ADVERTISEMENT

Sindicatul M.A.I. nu putea rămâne departe de aceste realizări în care se reflectă viu dorinţa de mai bine a Guvernului ţării permanent prezent acolo unde nevoile o cer.

Începutul a fost făcut cu sindicalizarea grupării «Unirea Tricolor», a fost continuat cu sindicalizarea grupării «Ciocanul», aducând în mijlocul Sindicatului M.A.I. două formațiuni de esență populară pe care să se împletească și să se realizeze eforturile de care sunt capabili sindicaliștii noștri.

ADVERTISEMENT

Pe drumul realizărilor democratice, Sindicatul M.A.I. va activa cu două grupări polisportive în care vor fi dezvoltate toate ramurile sportive. Grupările vor acționa sub denumirea Dinamo A pentru fostul A.S. Ciocanul și Dinamo B pentru fosta Unirea Tricolor.

Sub culorile și conducerea noastră Dinamo va corespunde integral scopului pentru care a luat ființă. Vom creia sportivi adevărați, luptători cinstiți și convinși pentru democrația noastră populară. Vom ridica și asigura sportul de massă, posibil doar într-un regim de adevărată democrație populară. Și ca o încoronare a țelurilor noastre vom lupta cu toată energia pentru eliminarea definitivă a rămășițelor reacționare care vor să găsească în sport ultimul refugiu de manifestare.

Aceste hotărâri, în aplicarea cărora vom fi de neclintit, le-am adus la cunoștinţa forurilor de conducere ale sportului românesc, cărora le-am solicitat aprobarea schimbărilor operate»”

„O greșeală, un goal…” a decis primul „Derby de Romania”

Într-o zi răcoroasă de toamnă târzie, pe 21 noiembrie 1948, lua naștere marele derby al fotbalului românesc. CSCA Bucureşti, viitoarea Steaua, echipa Armatei, primea pe teren propriu pe Dinamo, echipa Ministerului de Interne, pentru prima dată într-un meci oficial.

Foarte interesante erau băncile tehnice. Mai exact antrenorii. „Militarii” erau conduşi de fostul selecționer al naționalei, Colea Vâlcov, care mai târziu, în 1954, avea să antreneze și pe Dinamo. Care, pe 21 noiembrie 1948 era antrenată de Coloman Braun-Bogdan, venit de la… CSCA-ul Armatei, devenind astfel primul tehnician, atât în istoria Stelei, cât şi în cea a lui Dinamo!

Ziaristul Petre Gațu, tatăl unuia dintre cei mai mari handbaliști ai lumii (și comandant al clubului Steaua în 2003, când echipa de fotbal se „rupea” de clubul sportiv și intra în „epoca Gigi Becali”…) Cristian Gațu, scria cronica „match-ului” în „Sportul Popular”, sub titlul „O greșeală, un goal…”.

„În prima repriză, dominare timp de mai bine de 35 de minute din partea CSCA-ului. Militarii au jucat aproape numai în jumătatea de teren a lui Dinamo, foarte lejer, dar fără nerv, și numai până la marginea careului, unde acțiunile stopau lipsite de finalitatea simplistă din football: shoot-ul la poartă.

În min. 42, Nanciu acordă corner pentru a putea opri cursa lui Naciu. Acesta execută spre careul de 6 m. Săbăslău nu încearcă să iasă după minge, intervine în schimb acelaș Nanciu, care – în loc să încerce să respingă mingea spre out, în prelungirea traectoriei mingei – respinge în teren, în picioarele lui Marin Apostol, care reia puternic cu latul. Mladin în zadar încearcă să intervină pentru că mingea a intrat în plasă: 1-0.

La reluare, jocul își schimbă complect aspectul. Se joaca mai dârz, înverșunat chiar, jocul se echilibrează și asistăm la o serie de acțiuni de o parte și de alta. Se joacă chiar nervos…”

Dinamo a bătut Steaua la o vârstă fragedă 6 luni! Primul „Derby de Romania” a avut doar „un goal”, dar destule contre și... palme!
Acesta era titlul cronicii din „Sportul Popular” pentru primul meci CSCA/Steaua – Dinamo, din 21 noiembrie 1948. Sursa foto: eusunt12.ro

Concluzia cronicarului: două atacuri slabe

„Este clar că insuccesul CSCA-ului se datorește în bună parte liniei de atac, după cum este foarte adevărat că și atacul dinamoviștilor nu a strălucit, iar victoria a reușit-o profitând de o greșeala a apărării adverse.

Este just însă că atacul lui Dinamo, chiar așa cum a jucat, a fost mai periculos prin jocul său în adâncime. Totuși, CSCA – care a confirmat impresia că nu poate juca bine pe teren propriu – avea dreptul la un match nul.

Dl. Ceaureanu Iancu a condus destul de bine. A fost însă, puțin neatent la semnalările arbitrilor de tușă, din care cauza a fluierat cu întârziere”

Contre și… palme din prima!

Chiar de la prima „bătălie” a lungului „război” Steaua – Dinamo rivalitatea care abia se năștea în 1948 genera momente tensionate în iarbă. Din cronica domnului Petre Gațu aflăm că „doar cu câteva minute înaintea încheierii partidei, la o degajare a halfului roș-albaștrilor, Radin Dușan, extremă dinamovistă Carol Bartha și-a contrat serios adversarul. Dusan nu a rămas dator și l-a lovit peste față pe dinamovist după ce mingea a fost repusă în joc’’.

În primul derby Steaua – Dinamo din istorie au jucat următoarele „distribuții”:

CSCA: Nicolae Săbăslău, Eugen Mladin, Aurelian Cernea, Vasile Nanciu, Radin Duşan, Ştefan Onisie, Gică Popescu I, Andrei Mercea, Iosif Bartha, Andrei Frentz, Petre Moldoveanu. Antrenor: Colea Vâlcov

DINAMO: Gheorghe Lăzăreanu, Florian Ambru, Caius Novac, Dumitru Ignat, Gheorghe Teodorescu, Ion Şiclovan, Carol Bartha, Marin Apostol, Alexandru Petculescu, Jack Moisescu, Vasile Naciu. Antrenor: Coloman Braun

În finalul campionatului 1948-1949, locurile ocupate de cel două mari rivale au fost modeste: CSCS a terminat pe 6, iar Dinamo pe 8. Campioană a fost IC Oradea.

  1. IC Oradea             26     16     5       5       60-36 37 p

…………………………..

  1. CSCA București   26     10     9       7       58-53 29 p

…………………………..

  1. Dinamo                 26     11     6       9       55-50 28 p
  • 49-44 pentru Dinamo este „scorul” în derby-urile jucate cu Steaua în prima divizie, 53 de meciuri încheindu-se la egalitate
  • 146 de meciuri Steaua – Dinamo s-au jucat în prima divizie începând din noiembrie 1948
  • 60-59 este „scorul” general în derby-urile Dinamo – Steaua, plus 57 de egaluri, golaverajul fiind favorabil Stelei: 253-245
  • 6-2 este cel mai drastic scor cu care a învins-o Dinamo pe Steaua, în 1 octombrie 1951, în campionat
  • 5-0 este cel mai mare scor cu care a învins Steaua pe Dinamo, în 12 iunie 1985 (seifinală de Cupă) și 4 aprilie 1998 (meci de campionat)
  • 6-4 pentru Dinamo în finala Cupei, 2 mai 1990, este derby-ul cu cele mai multe goluri
  • 1-1 este scorul cel mai des întîlnit, în 28 de meciuri dintre cele 57 de remize dintre Dinamo și Steaua
  • 9 meciuri s-au încheiat fără gol în cele 176 de derby-uri Dinamo – Steaua
  • 19 meciuri consecutive fără înfrângere cu Dinamo este recordul Stelei, între 19 aprilie 1992 și 22 aprilie 2000
  • 6 meciuri consecutive fără înfrîngere cu Steaua este recordul lui Dinamo, între  25 octombrie 1970 și 10 iunie 1973 

(Datele includ toate meciurile dintre cele două echipe până în 14 mai 2020, luând în calcul toate numele purtate de „roș-albaștri”, de la CSCA până la FCSB, ultima întâlnire contabilizată fiind cea din 16 februarie anul acesta: Dinamo – FCSB 2-1 din etapa 24 a sezonului regular din Casa Pariurilor Liga I)

ADVERTISEMENT